Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisasiantuntija venäläisten dopingcocktailista: ”Alkoholiin saa aineita liukenemaan mukavasti”

Urheilu
 
Peter Jansson
Timo Seppälä.
Timo Seppälä. Kuva: Peter Jansson

Urheilun eettisen keskuksen Suekin dopingasiantuntija Timo Seppälä pitää mahdollisena, että Sotšin olympialaisissa on manipuloitu venäläismitalistien dopingnäytteitä.

”Jos siellä on ollut FST:n [Venäjän turvallisuuspalvelu] kaverit huseeraamassa ja on ollut valtiojohtoista, niin uskon, että se on mahdollista”, Seppälä sanoi.

New York Times julkaisi torstaina laajan artikkelin, jossa Venäjän antidopinglaboratorion johtajana Sotšin kisojen aikana toiminut Grigori Rodtšenkov kertoi dopingnäytteiden vaihtamisen olleen valtiojohtoista ja järjestelmällistä.

Etukäteen nimettyjen venäläismitalistien virtsanäytteet vaihdettiin öiseen aikaan puhtaisiin ennen kuin ne analysoitiin. Rodtšenkovin mukaan näin toimittiin 15 urheilijan kanssa, joukossa muun muassa hiihtäjiä ja kelkkailijoita.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko pitää Rodtšenkovin paljastuksia ”informaatiohyökkäyksenä” Venäjää vastaan. Hän korosti lehdistötilaisuudessa olympiakisojen dopingtestauksen läpinäkyvyyttä.

Rodtšenkov sanoo Timesin artikkelin mukaan myös valmistaneensa urheilijoille erityisen dopingjuoman, jossa kolmea eri ainetta sekoitettiin alkoholiin. Kuulostaako tällainen cocktail uskottavalta?

”Jotain piristetyyppistä se voisi olla. Mitään epoa siinä ei voi olla, eikä oikein anabolisia steroidejakaan. Alkoholiin saa kuitenkin aika monia aineita liukenemaan mukavasti”, Seppälä arvioi.

Kovin tehokasta dopingia raflaavalta kuulostava cocktail ei kuitenkaan välttämättä ole. Rodtšenkovin mukaan Venäjän dopingoperaatio oli hyvin järjestelmällinen ja toimi kuin sveitsiläinen kello.

Olisiko näin isossa operaatiossa tyydytty vain suun kautta nautittavaan piristeseokseen?

”Jos näytteitä on vaihdettu, niin siellä voi olla myös epon käyttöä ja muita aineita taustalla”, Seppälä huomauttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?