Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän MM-kisoissa on sattunut kaikenlaista – Esa Tikkanen kertoo oman versionsa hurjasta huhusta

Leijonilla on ollut värikkäitä MM-turnauksia Moskovassa ja Pietarissa viime vuosikymmeninä. Hurjia huhuja, ydinonnettomuus, päävalmentajan erouhkaus...

Urheilu
 
Ilkka Ranta / Lehtikuva
Anders ”Masken” Carlsson on laukonut kiekon Suomen maaliin. Hannu Kamppuri ja Arto Ruotanen katsovat tapahtunutta.
Anders ”Masken” Carlsson on laukonut kiekon Suomen maaliin. Hannu Kamppuri ja Arto Ruotanen katsovat tapahtunutta. Kuva: Ilkka Ranta / Lehtikuva

Pietari

Jääkiekon MM-turnaukset ovat keväisiä karnevaaleja, jossa faneilla virtaavat muutkin kuin onnenkyyneleet. Joskus on pelaajillakin läikkynyt yli. Yksien kisojen aikana räjähti ydinvoimala.

Venäjän järjestämiin MM-kisoihin on aina liittynyt jotain vähän erikoista, salamyhkäistäkin.

HS käy läpi Neuvostoliiton ja Venäjän kolme viime MM-turnausta vuosilta 1986, 2000 ja 2007.

Moskova 1986

Ensin Suomi menetti mitalisarjassa kahden maalin johtonsa Ruotsia vastaan ja kaksi päivää myöhemmin Tšernobylin ydinvoimala räjähti.

Ydinlaskeumista Suomi alkaa hiljalleen toipua, mutta ei Anders ”Masken” Carlssonin tekemistä maaleista. 4–4-tasapeli hautasi tai ainakin heikensi Leijonien mitaliunelmia.

”Tästä on puhuttu vähän väärin, että mitali olisi mennyt siihen tasapeliin. Meillä oli vielä viimeinen ottelu Kanadaa vastaan, mutta emme pystyneet voittamaan sitä, ja Suomi jäi neljänneksi”, Kaarlo ”Kalle” Sundell muistelee. Hän oli kisoissa HS:n jääkiekkotoimittajana.

Dramatiikka alkoi pari kuukautta ennen kisoja. Päävalmentaja Alpo Suhonen erosi yllättäen, ja tamperelainen Rauno Korpi joutui vapaapalokuntalaisena kokoamaan MM-joukkueen.

”Se oli räväkkää aikaa, kun Ape otti lopputilin”, Sundell sanoo.

Turnausta oli kaksi päivää jäljellä, kun Tšernobyl räjähti.

”Kun tulimme Suomeen, kaikki kysyivät meiltä Tšernobylistä, mutta emme tienneet mitään. Tiedottaminen ei kuulunut heidän vahvuuksiinsa”, Sundell sanoo.

Toimittaja Ilkka Kulmala muistelee saaneensa tietää ”jostain Moskovan lähellä” olleesta ydinonnettomuudesta viimeisenä iltana.

”Pelkäsin, että joudumme johonkin kahden viikon karanteeniin”, Kulmala muistelee.

Se oli sitä aikaa, kun nettiä ei ollut ja puhelut Suomeen piti tilata. Mitä paremmissa väleissä olit hallin usein iäkkään puhelinvälittäjän kanssa, sen nopeammin sait linjan auki Suomeen.

”Minulla ei ollut koskaan ongelmia saada puhelinlinjaa”, Sundell sanoo.

Yksi asia kannatti muistaa, vaikka linjaa ei olisi kuulunutkaan: ”Nyrkkiä ei saanut lyödä pöytään.”

Hotellissa Suomen-puhelun odottaminen saattoi kestää tuntikausia.

Pietari 2000

Tapahtumien, värittelyjen ja huhujen kisat.

Neuvostoliitto vaihtui sitten Moskovan kisojen Venäjäksi ja isäntämaa sai jalkeille kaikkien aikojen joukkueen. Oli NHL-tähtiä, suuria nimiä ja upo uusi Pietarin jäähalli. Kaiken piti olla valmiina kultajuhlille.

Venäjä epäonnistui niin pahasti, että tähtipelaaja Pavel Buren johdolla joukkue pyysi kansalta anteeksi. Sijoitukseksi jäi 11.

Väriä riitti Leijonienkin ympärillä. Kosteimmat kisat pitkään aikaan, väittivät monet paikalla olleet.

Suomi asui Vasilin saaren pohjukassa Pribaltiskaja-hotellissa, jossa riitti kuhinaa. Yksi paikalla ollut aikalainen muisteli pitkiä iltoja.

”Istuimme siinä hotellin ravintolassa niin pitkään, että aurinko nousi ja oli pakko laittaa aurinkolasit päähän. Ja samassa pöydässä istui pelaajia”, paikalla ollut muistelee.

Yksi huhu kertoi Esa Tikkasen ottaneen helikopterin alleen ja lentäneen Jere Karalahden kanssa välipäivänä yökerhoon Suomeen.

”Kyllä mä kaikkeen pystyn, mutta en sentään tuohon”, Tikkanen nauraa nyt 16 vuotta myöhemmin. ”Kaikkea ne keksiikin. Miten olisimme saaneet passit, kun ne olivat joukkueenjohtaja Hexi Riihirannalla.”

Se ei ole huhu, kun päävalmentaja Hannu Aravirta harkitsi eroa.

”Kyllä Ara uhkasi meitä erolla. Ara meinasi lähteä, kun me oltiin kuulemma ryypätty. Se ei pidä paikkaansa.”, Tikkanen sanoo.

”Yhtenä päivänä otettiin vähän enemmän. Se oli sen Kanada-tappion jälkeen, mutta ei me minnekään kuuteen tai seitsemään valvottu”, Tikkanen sanoo.

”No, miksei Ara sitten lähtenyt, kun kerran uhkasi.”

Suomella oli yhdeksällä NHL-pelaajalla terästetty joukkue, joka myös pelasi.

Pietarin MM-turnaus oli ensimmäisiä, joissa maalivahtiarpajaiset saivat täydet kierrokset. Ari Sulander lähti kisoihin ykkösenä, mutta haparoi. Vesa Toskala tuli tilalle – ja haparoi.

Pronssiotteluun valmennusjohto lähetti maalille Pasi Nurmisen, jolle kanadalainen kovanaama Todd Bertuzzi esitti tuomiokäskyn.

Bertuzzi ajoi kiinni Nurmiseen ja heitti jotain ”mä tapan sut” -tyylistä. Ei auttanut. Nurminen pelasi vakuuttavan ottelun, ja Leijonat kääri Marko Tuomaisen maalilla pronssia.

”Mitali otettiin, ja mä olen helvetin ylpeä siitä”, ”Tiki” sanoo.

Moskova 2007

Taas piti olla Venäjän vuoro, mutta Mikko Koivu ryösti kultamahdollisuudet isänniltä.

Venäjällä riitti tähtiä ja toiveita. Siellä olivat Aleksandr Ovetškin, Ilja Kovaltšuk, Danis Zaripov, Aleksei Morozov, Ilja Nikulin ja monet muut.

Välierien asetelma oli selvä. Venäjä vain rullaa Suomen yli ja kohtaa finaalissa Kanadan.

Jatkoaika oli aluillaan, kun Tuomo Ruutu syötti maalin eteen ja Koivu kauhoi kiekon sisään.

Hallin käytävillä itkettiin. Epäusko laskeutui. Venäjän patrioottinen kiekkokansa oli saanut pahan iskun.

Ei Venäjä turhalle joukkueelle hävinnyt. Leijonilla oli 11 NHL-pelaajaa ja timanttinen ryhmä liikkeellä. Ville Peltonen voitti sisäisen pistepörssin, Jere Lehtinen toi kokemusta. Ruutu ja Koivu olivat nousevia tähtiä.

Moskovan turnaus oli menestys, mutta myös eräänlainen päätepiste Erkka Westerlundille.

Päävalmentaja Westerlund kyllästyi lehdistön päällekäyvään höyryämiseen ja kevyesti perusteltuun kritiikkiin. Hän risti touhun Muppet show’ksi tutun tv-sarjan mukaan.

Westerlund hyppäsi sivuun Muppet show’sta, mutta palasi pienen tauon jälkeen takaisin, niin maajoukkueeseen kuin seuratyöskentelyynkin.

PENTTI NISSINEN
Esa Tikkasella ja joukkueella oli välipäivänä aikaa Pietarin jokiristeilylle.
Esa Tikkasella ja joukkueella oli välipäivänä aikaa Pietarin jokiristeilylle.
Martti Kainulainen Lehtikuva
Päävalmentaja Erkka Westerlund ja ympärillään oleva ”Muppet show”.
Päävalmentaja Erkka Westerlund ja ympärillään oleva ”Muppet show”.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?