Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uran jatkaminen voi kiinnostaa Räikköstä: ”Ei se murehtimalla muutu”

F1-sarjan uudet kuljettajat ovat yhä nuorempia. Jatko taitaa kiinnostaa myös Kimi Räikköstä.

Urheilu
 
MAXIM SHEMETOV / Reuters
Vuonna 2001 Sauberilla debyyttikisansa ajanut Kimi Räikkönen on formula ykkösten MM-sarjan kokenein kuljettaja. Sauberin lisäksi hän on ajanut McLarenilla, Lotuksella ja Ferrarrilla. Kaksi viikkoa sitten ajetussa Venäjän GP:ssä Räikkösen nimikirjoitus oli haluttu tavara.
Vuonna 2001 Sauberilla debyyttikisansa ajanut Kimi Räikkönen on formula ykkösten MM-sarjan kokenein kuljettaja. Sauberin lisäksi hän on ajanut McLarenilla, Lotuksella ja Ferrarrilla. Kaksi viikkoa sitten ajetussa Venäjän GP:ssä Räikkösen nimikirjoitus oli haluttu tavara. Kuva: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Montmelo

Kimi Räikkönen tunnetaan jo virttyneestä jäämiehen manttelistaan. Hän ponnahti F1-huipulle hyvin nuorena 15 vuotta sitten.

Nykyisellä ajanlaskulla Räikkönen, 36, olisi kuitenkin kuulunut jo silloin kokeneempaan kaartiin.

Ferrari järjesti HS:lle Räikkösen erikoishaastattelun päivänä, jolloin vain 18-vuotias Max Verstappen sovitteli itseään ensi kertaa voittajatalli Red Bullin autoon Grand Prix -varikolla.

Kun F1-media puntaroi, kestääkö nuori hollantilainen uudet menestyspaineet, oli sopivaa kysyä Räikköseltä, olisiko hän selviytynyt 18-vuotiaana vastaavasta haasteesta huipputallin autossa.

”Mistä sitä tietää, mutta en kyllä usko, että näitä juttuja voi sillä tavalla edes verrata”, Räikkönen, 36, toteaa.

”Kun itse aloitin, ei silloin ollut läheskään näin nuoria kuljettajia mukana”, Räikkönen tuumii.

Hän siirtyi Sauberilta McLaren-Mercedekselle ollessaan 22-vuotias.

”Siihen aikaan minä oli hyvin nuori kuljettaja, ja moni epäili samalla lailla, olinko liian kokematon sille paikalle.”

”Nyt kuljettajien ikä on mennyt yhä nuoremmaksi ja nuoremmaksi. Niin ne ajat muuttuvat. Täytyy kyllä muistaa, että silloin ne F1-autot olivat vähän vaikeampia ajettavia kuin nämä nykyiset”, Räikkönen taustoittaa.

Räikkönen ajoi palkinnoille heti ensimmäisessä McLaren-kisassaan Australiassa 2002, joten Verstappenin pärjääminen ei varmasti yllättäisi suomalaisveteraania.

Räikkösen pitkällä uralla säännöt ovat muuttuneet useampaan kertaan. Autot ja kilpailurajoitukset ovat aivan erilaiset kuin kymmenen vuotta sitten.

Tämän kauden neljässä kisassa Räikkönen on tavan takaa valittanut, kun kilpa-ajaminen on kärsinyt pakollisesta polttoaineen säästötarpeesta. Sadan kilon bensiinimäärällä on pakko keplotella ruutulipulle asti.

Kun on säästettävä menovettä, ei voi tietenkään rutistaa täysillä kaikkia kierroksia.

Onko koko kausi sitten tätä samaa säästämistä?

”Kyllä se riippuu ihan kisasta. Jotkut radat ovat sen suhteen pahempia. Ehkä viime kisa Venäjällä oli yksi pahimmista. Tietenkin sekin vaikuttaa, kun tämän kauden alkuun kisojen järjestystä on vaihdettu, ja tähän alkuun on osunut näitä kaikkein vaikeimpia, että on ollut pakko hiljentää välillä”, Räikkönen ruotii.

Tietääkö kuljettaja sitten tarkkaan, miten paljon ja missä menoa täytyy hillitä?

”Tiedän sen määrän, mitä milloinkin pitää olla, ja miten täytyy toimia, että pääsee maalilinjan ylitse. Sata kiloa siellä on, ja sen määrän voi käyttää, miten itse haluaa.”

Kuinka paljon sitten kisassa hidastetaan?

”Se riippuu monesta tekijästä. Tiedän sen kyllä itse, mutta sitä ei voi kertoa.”

Ensi kaudeksi bensiinimäärä kisoihin nousee viidellä kilolla.

”Säännöt muuttuvat paljon, eikä pelkkä polttoainemäärän lisäys pelkästään vaikuta, miten meidän täytyy toimia”, hän muistuttaa.

”Jos autot ovat nopeampia, ne viipyvät suoralla vähemmän aikaa, jolloin bensiiniäkin kuluu vähemmän. Jos taas downforcevoimat kasvavat, kulutuskin kasvaa. On monesta tekijästä kiinni, miten bensiiniä ensi vuonna sitten lopulta käytetään.”

Räikkösen kausi Ferrarilla on alkanut kelvollisesti. Neljässä kisassa hän on ajanut kahdesti palkinnoille. Entä oma jatko – ajatko ensi vuonna?

”En tiedä, sen näkee sitten. Jossain kohtaa se selviää. Ei se murehtimalla muutu”, Räikkönen kuittasi.

Formula ykkösten kauden viides kisa ajetaan sunnuntaina Barcelonassa. MTV Max näyttää lauantain aika-ajon suorana lähetyksenä kello 15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!