Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kultaa tulee!” – suomalaisfanit uskovat lujasti Leijoniin

Erno Rautarinta HS
Anneli Ahonen
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

  Tutkimuksessa haastateltiin 1096 suomalaista TNS Gallupin internetpaneelin välityksellä.

  Tulokset edustavat 15–74-vuotiaiden suomalaisten näkemystä ja tilastollinen virhemarginaali on noin kolme prosenttia suuntaansa.

  Tutkimus tehtiin kolmen Suomen ottelun jälkeen eli ottelut Unkaria ja Ranskaa vastaan eivät näy vastauksissa.

Pietari

”Suomi pääsee finaaliin ja voittaa!” tuulettaa Pietariin lauantaina saapunut Pinja Paakkari, joka kannustaa Suomea ensimmäistä kertaa MM-tason turnauksessa paikan päällä. Sinivalkoinen Leijona-meikki syntyi bussin hytkeessä matkalla Mikkelistä.

Jäähalli Jubileinyin edustalle ennen lauantain Suomi–Ranska-peliä virtaavat suomalaisfanit luottavat vahvasti kirkkaimpaan mitaliin.

”Kun takana on maailmanmestaruus alle 18-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden kilpailuista, aikuisten kisavoitto tulisi kruunuksi siihen päälle”, sanoo kotkalainen urheilufani Petri Kainulainen.

Yleisön suuret odotukset vahvistaa kysely: kaksi suomalaista kolmesta uskoo Leijonien saavan mitalin jääkiekon MM-kisoista Venäjältä.

TNS Gallupin tekemän kyselytutkimuksen mukaan MM-kultaan uskoo kolmasosa haastatelluista, hopeaan 19 prosenttia ja pronssiin 18. Vain joka kymmenes epäili, ettei maajoukkueella ole tällä kertaa tuomisia. 22 prosenttia vastanneista ei ottanut kantaa odotuksiinsa Leijonien sijoituksesta.

Leijoniin luotetaan etenkin maaseudulla. Jopa 35 prosenttia siellä asuvista uskoo kultajuhliin. Pääkaupunkiseudulla vastaava lukema oli 28 prosenttia.

Pietarissa vilisee nyt Jokereita kannattavia suomalaisia, jotka ovat tottuneet Venäjällä matkustamiseen joukkueen liityttyä KHL:ään. Yksi heistä on Vantaalla asuva Maria Martines, joka kävi jo kerran pyörähtämässä Pietarissa, mutta pyysi sitten työnantajalta luvan ja palasi takaisin hilpeään kiekkotunnelmaan.

”Jos joku olisi sanonut kaksi vuotta sitten, että vietän kaikki lomani Venäjällä ja Latviassa, niin en olisi uskonut. Aiemmin kävin Karibialla”, Martines nauraa jäähallilla Pietarissa.

Kiekkofani on valmis moneen. Käsivarressa on Jokerit-tatuointi, jota nakutettiin tatuointistudiossa 13 tuntia viime toukokuussa. Moskovassa Martines seikkaili kaverinsa kanssa kahdestaan, vaikka kumpikaan ei osaa venäjää.

Rahaa saa kunnon kiekkofanitukseen palamaan, mutta Pietariin pääsee halvallakin. Martinesin viiden päivän reissu maksaa pelilippuineen vain 260 euroa. Hän tuli huokealla bussilla ja yöpyy edullisessa hotellissa.

juha metso
Erkki Ylä-Herttuala on kiertänyt useat kisat.
Erkki Ylä-Herttuala on kiertänyt useat kisat.

Leijonafanien toiminnanjohtajan Anu Laitilan mukaan turnaus on houkutellut Pietariin jo yli 5 000 suomalaista, kun aiemmin arvio oli 4 000. Moni on kiekkohuuman kasvaessa tullut omalla autolla Lappeenrannasta, Kouvolasta ja rajan tuntumasta.

Perheille Leijona-fanitus on elämäntapa. Pikkuleijoniksi pukeutuneet Nonna, 9, ja Leevi Kanerva, 8, ovat jo neljättä kertaa MM-turnauksessa mukana.

Oppineisuus johti tutkimuksen perusteella pessimistisyyteen, mitä tulee Suomen kiekkoilijoiden mahdollisuuksiin. Korkeakoulu- tai yliopistotutkinnon suorittaneista vain 21 prosenttia piti torijuhlia mahdollisina.

Jos olivat oppineet pessimistejä, ei samaa voi sanoa jääkiekon suurkuluttajista. Gallupissa ”tosifaneiksi” nimetyistä suomalaisista peräti 61 prosenttia valmistautui juhlimaan kirkkainta mitalia.

Pietariin perjantaina tullut valmentajakonkari Hannu Jortikka oli Suomi–Ranska-pelin alla maltillinen.

”Sanon, että Suomi on neljän parhaan joukossa. Ei voi vielä tietää. Paras mahdollinen finaali olisi Suomi–Kanada”, Jortikka sanoo.

Jääkiekko ja etenkin Leijonat kiinnostavat suomalaisia. Lajia seurataan tutkimuksen mukaan kaikissa väestöryhmissä, mutta eniten Suomen pelit kiinnostivat tilastoryhmistä alle 30-vuotiaita, miehiä, vähän koulutettuja ja työntekijäammateissa toimivia.

Leijonien pelejä arvokisoissa seuraa reippaasti yli puolet (57 prosenttia) vastanneista. Suomen sarjoja katsoo enää neljännes ja ulkomaalaisia liigoja vain joka kymmenes. Kokonaan jääkiekkoa ylenkatsoo gallupin perusteella noin kolmannes suomalaisista. Kääntäen ilmaistuna, kahdella suomalaiselle kolmesta on vähintään jonkinlaista kiinnostusta lajia kohtaan.

Moni jääkiekkofani onkin kiinnostunut laajasti urheilusta. Paraisilta Pietariin Susie-äitinsä kanssa tullut John Kronberg seuraa elektronista urheilua.

”Siinä räiskintäpelejä katsotaan samaan tapaan kuin muuta urheilua. On isoja turnauksia ja miljoonien dollarien palkintoja”, Kronberg kertoo.

Ulkomailla suomalaisten Leijona-yhteishenki kasvaa entisestään. Ruotsissa kymmeniä vuosia asuneet Kaija ja Erkki Ylä-Herttuala ovat hurranneet Suomelle yli 15. maailmanmestaruuskisoissa.

”Me joudumme taistelemaan joka päivä siitä, että olemme ja pysymme suomalaisina”, Erkki Ylä-Herttuala sanoo Pietarissa.

Noidaksi pukeutuneen Kaijan sormessa on hämähäkki nimeltä Voitto. Senkin on tarkoitus avittaa Suomi maailmanmestariksi.

juha metso
Timo Pietiläinen ja Timo Sivonen asuvat Pietarissa.
Timo Pietiläinen ja Timo Sivonen asuvat Pietarissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!