Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-analyysi: Barkovin hyökkäysketju Leijonissa pitäisi hajottaa

Leijonat kaipaa vielä lisää tehoja, ja Jussi Jokinen voisi tuoda maaleja Koivun rinnalla, kirjoittaa Heikki Miettinen.

Urheilu
 
Heikki Miettinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Jussi Nukari / Lehtikuva
Aleksander Barkov johtaa Suomen ykkösketjua, jonka laidalla Jussi Jokinen on jäänyt pelintekijäksi.
Aleksander Barkov johtaa Suomen ykkösketjua, jonka laidalla Jussi Jokinen on jäänyt pelintekijäksi. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Pietari

Viisi ottelua, viisi voittoa. Leijonat etenee junan lailla jääkiekon MM-turnauksessa.

Ranskalla oli kunnia olla Suomen viides vastustaja, ja arvasihan sen mitä siitä tuli. Puolitahmea ottelu, jossa tasoero kasvoi paljon suuremmaksi kuin loppuluvut 3–1.

Ensimmäisessä erässä Leijonat vei, toisessa teki maaleja ja kolmannessa nosti jalkaa kaasulta. Esa Lindell sivalsi siniviivalta ensimmäisen, Aleksander Barkov ohjasi ilmasta toisen ja Patrik Laine näpäytti rystypuolelta kolmannen.

Pierre-Edouard Bellemaren survoma kavennus oli kosmeettinen puuterointi ranskalaisille. Pahimmat kolhut peittyivät, mutta tasoero jäi näkyviin.

Leijonilla on siis kaikki hyvin, vai onko?

Kyllä, jos katsoo tilastoja. Patrik Laine keikkuu pistepörssin kärkipäässä, Suomi on B-lohkon paalulla ja takana vain voittoja.

Tämä meno ei silti riitä MM-jahdissa tai takaa juhlia torille.

Ongelmat pilkottavat kapteeni Mikko Koivun ketjussa. Koivun ja Mikael Granlundin rinnalla Sebastian Aho sai tilaisuutensa kolmessa ensimmäisessä ottelussa. Kesken neljättä peliä Leo Komarov siirtyi sille paikalle ja Aho löysi kodin Jarno Koskirannan ja Mika Pyörälän rinnalta.

Koivun troikka on loistava ketju ja he ovat erinomaisia pelaajia, mutta jotain siitä puuttuu: laukoja. Granlund ja Koivu siirtelevät kiekkoa, Komarov kaivaa laattaa nurkista. Heidän pelityylillään kiekko pitää melkein kantaa maaliin.

Suomella on alkusarjassa jäljellä kaksi ottelua, Slovakia sunnuntaina ja Kanada tiistaina.

Kun haetaan optimaalista tulosta ja menestystä puolivälierissä ja sen jälkeenkin, pitää Aleksander Barkovin ketju hajottaa.

Barkov on johtanut kolmikkoa, jossa laukaukset haetaan Laineen kautta. Jussi Jokinen on jäänyt pelintekijäksi, vaikka hän on kärkiketjujen toiseksi paras laukoja Laineen jälkeen.

Kyllä Jokinen syöttää osaa, mutta hänestä saisi vielä enemmän irti Koivun ketjussa. Siinä olisi kaksi syöttelijää ja Jokinen voisi hakea laukaisupaikkoja.

Tässä palapelissä Komarovista tulisi muuttuva osanen. Hän pystyisi kaivamaan kiekkoja kulmista Barkoville, joka pitäisi huolen, että Laineella riittää pureskeltavaa.

Valmennusjohto on edennyt koko turnauksen hyvin varovaisesti. Ranska-ottelun räväkin siirto oli pudottaa Teemu Pulkkinen kolmannesta erästä pois ja antaa Tomi Salliselle minuutti peliaikaa.

Näin pienillä muutoksilla Kanada ei horjadakaan.

Enemmän pitäisi miettiä, millä saada lisää tehoja Koivun ympärille. Jos ja kun Kanada pysäyttää Barkovin ketjun tai ainakin vahvasti jarruttaa sitä, täytyisi jostain toisesta kentästä löytyä ratkaisupelote.

Barkov ja Jokinen tuntevat toistensa pelityylit seurajoukkue Floridasta, vaikka eivät juurikaan pelanneet samassa ketjussa tällä kaudella.

Jokisen ja Koivun toimivasta akselista on näyttöä Helsingin MM-kisoista 2012. Kaksikko pelasi yhdessä. Silloin Valtteri Filppula oli kolmas lenkki. Jokinen teki hienoja maaleja ja nousi ketjun parhaaksi maalintekijäksi viidellä osumallaan.

Jos halutaan mennä todella kauas, ovat Koivu ja Jokinen olleet ketjukavereita jo 20-vuotisten kisoissa.

Tähän mennessä Jokisella ei ole yhtään maalia, tosin syöttöpisteitä seitsemän. Maalit ovat varastossa odottamassa, ja Koivun ja Granlundin rinnalla ne voisivat löytyä.

Jos päävalmentaja Kari Jalonen haluaa etsiä vielä jotain uutta, alkaisi olla viimeinen hetki. Puolivälierissä ei enää kokeilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?