Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kekkosen myllykirjekään ei saanut Viipurin Voimailijoita vaihtamaan nimeään

Kreikkalaisroomalaisen painin erikoisseura järjestää satavuotisjuhliensa kunniaksi SM-kilpailut.

Urheilu
 
Sirpa Räihä / HS
Viipurin Voimailijoiden entisiä ja nykyisiä aktiiveja. Entinen painituomari Lassi Toivola (vas.), seuran puheenjohtaja Petri Toivola ja painija Veli-Karri Suominen kävivät tervehtimässä vuoden 1973 EM-kisojen mitalistia Caj Malmbergia (edessä).
Viipurin Voimailijoiden entisiä ja nykyisiä aktiiveja. Entinen painituomari Lassi Toivola (vas.), seuran puheenjohtaja Petri Toivola ja painija Veli-Karri Suominen kävivät tervehtimässä vuoden 1973 EM-kisojen mitalistia Caj Malmbergia (edessä). Kuva: Sirpa Räihä / HS
Mikä?

Viipurin Voimailijat

 Perustettu 6. huhtikuuta 1916 Viipurissa.

 Alkujaan Viipurin Atleettiklubi.

 Seuran juuret ulottuvat vuonna 1891 perustettuun Viipurin Reippaaseen.

 Ensimmäinen suomalainen nyrkkeilyn olympiavoittaja (1936) Sten Suvio edusti Voimailijoita.

 Sodan jälkeen toiminta siirtyi Helsinkiin vuonna 1945.

 Seura omistaa oman kiinteistön Helsingin Maununnevalla.

Maailman Eemeli ja Paini-insinööri.

Ennen vanhaan Suomessa ei kaihdettu antaa olympiavoittajille mairittelevia lempinimiä.

Maailman Eemeli oli Emil ”Eemeli” Väre, joka paini olympiakultaa vuonna 1912 Tukholmassa ja 1920 Antwerpenissä.

Paini-insinööriksi kutsuttiin Oskari Frimania, höyhensarjan olympiavoittajaa vuoden 1920 ja 1924 kisoista Pariisista.

Väre ja Friman ovat Viipurin Voimailijoiden tähtipainijoita. Muitakin olympiamitalisteja ja maailmanmestareita satavuotiaassa seurassa on ollut.

Seuran tuorein arvokisamitalisti on Veli-Karri Suominen, joka voitti nuorten MM-pronssia vuonna 2010. Hän karsi olympiapaikasta 74 kilon sarjassa, mutta jäi voiton päähän.

Vuonna 2007 kuollut Raimo ”Sumo” Karlsson oli yhdeksänkertainen painin Suomen mestari ja olympiaedustaja vuonna 1972 Münchenissä.

”Aina löytyy helmiä”, seuran puheenjohtaja Petri Toivola sanoo Viipurin Voimailijoiden omistamassa tuhannen neliön kiinteistössä Helsingin Maununnevalla.

”Tämä on merkittävä sijoitus. Seura on tavallaan palannut juurilleen. Voimailijoilla oli oma talo ja sali aikoinaan myös Viipurissa”, Toivola sanoo.

Tarkoituksena on remontoida Maununnevalle oma painisali vielä tämän vuoden puolella.

”Alueella on paljon poikia, joita paini voi kiinnostaa.”

Voimailijat on puhdas kreikkalaisroomalaisen painin erikoisseura. Se tarkoittaa, ettei seurassa ole vapaapainia harrastavia naisia – ainakaan vielä.

”Uuden salin myötä voi olla, että löytyy potentiaalia myös naispainiin”, Toivola sanoo.

Jäseniä seurassa on viitisenkymmentä, mutta kaikki eivät paini. Kun seura perustettiin 6. huhtikuuta 1916 Viipurissa, Voimailijoihin liittyi heti ”kuutisenkymmentä” jäsentä, kertoo seuran historiikki.

Toivola on Toivolan painisuvun edustaja kolmannessa polvessa. Hänen isoisänsä Aleksanteri Toivola paini MM-hopeaa vuonna 1921 Helsingissä ja olympiahopeaa Pariisissa. Hän oli myös VV:n perustajajäseniä.

Roni Lehti / Lehtikuva
Punatrikoinen Veli-Karri Suominen paini 74 kilon sarjan Suomen mestariksi vuonna 2012. Vastustajana Hannu-Pekka Kattelmäki.
Punatrikoinen Veli-Karri Suominen paini 74 kilon sarjan Suomen mestariksi vuonna 2012. Vastustajana Hannu-Pekka Kattelmäki.

Petri Toivolan serkku Karri Toivola ja setä Lassi Toivola ovat tunnettuja painituomareita, joten Toivolan suvussa on aina painittu ja seurattu sitä.

Voimailijoiden sisarseuroja ovat nyrkkeilyyn keskittynyt Viipurin Tarmo ja yleisurheilun erikoisseura Viipurin Urheilijat.

Presidentti Urho Kekkonen patisti 1960-luvulla seuroja poistamaan nimistään Viipuri-sanan. Kekkosen myllykirje ei kuitenkaan johtanut mihinkään.

”Kolmen seuran yhteinen kokous päätti, ettei Viipuria poisteta nimistä ikinä”, kertoo Lassi Toivola, joka oli mukana kokouksessa.

Pentti Pekkala
Raimo ”Sumo” Karlsson selättää Arje Nadbornikin painin MM-katsastuksissa Helsingin Urheilutalossa vuonna 1969.
Raimo ”Sumo” Karlsson selättää Arje Nadbornikin painin MM-katsastuksissa Helsingin Urheilutalossa vuonna 1969.

Juhlavuotensa kunniaksi Viipurin Voimailijat järjestää Helsingin Kisahallissa SM-painit 21.–22. toukokuuta. Kisat juhlistavat samalla 110 vuotta täyttävää Suomen Painiliittoa.

SM-kisojen yksi kunniavieraista on Caj Malmberg, joka paini EM-pronssia 90 kilon sarjassa vuonna 1973 Helsingissä.

Hän asuu nykyisin Lohjalla. Painit on painittu, mutta muhkea palkintokaappi ja muistot kertovat menneestä.

Painiura päättyi vuonna 1976, kun häntä ei lupauksista huolimatta valittu Montrealin olympialaisiin. Pertti Ukkola paini samoissa kisoissa olympiakultaa.

”Hämärä juttu, ettei valittu. Se ei minua harmittanut, mutta oli yksi syy, miksi lopetin. Helpotti, kun ei enää tarvinnut treenata”, sanoo Malmberg, joka menetti yhdeksän vuotta sitten osan liikunta- ja näkökyvystään aivoinfarktin takia.

Myös kasvanut perhe ja työ Tukon jakeluauton kuljettajana pohjustivat lopettamista. ”Oli aika mahdotonta harjoitella täysillä, kun oli tehnyt kahdentoista tunnin työpäivän.”

Lopullinen niitti oli itäeurooppalaisten painijoiden muuttunut ulkomuoto. ”Olivat kuin kuin eri miehiä. Mitä lie mömmöjä syöneet”, Malmberg muistaa.

Itse hän sanoo kieltäytyneensä dopingaineista, vaikka niitä kyllä tarjottiin. ”Eräs arvostettu suomalainen urheilulääkäri kysyi minulta Madridissa, enkö haluaisi alkaa käyttää dopingaineita? Hänen mukaansa jaksaisin harjoitella yli oman kykyni. En suostunut, vaikka tiesin, ettei terveellä tavalla siihen aikaan pärjännyt.”

Tuolloin elettiin 1970-luvun alun villiä aikaa, jolloin dopingia ei ollut kaikissa lajeissa vielä kielletty.

Ensimmäisen painikisansa VV:n trikoissa Malmberg kävi 47-kilon sarjassa. Seuraavat kisansa hän paini 70-kilon sarjassa, kunnes siirtyi pysyvään painoluokkaansa, 97 kiloon.

”Kasvoin nopeasti. Painoin jo viisitoistavuotiaana sata kiloa”, nauraa 69-vuotias Malmberg, jolla on yhä paksut ja voimakkaat käsivarret.

Viipurin Voimailijoihin Malmberg liittyi vuonna 1960. Hän vietti yhden välivuoden toisessa seurassa, mutta palasi pian juurilleen. ”Sieluni on VV:ssä.”

Kuinka paljon seura pystyi tuolloin tukemaan sinua?

”Päivärahan sain ja matkakulut. Muuta ei ollut.”

Korjaus: Emil Väreen lempinimi oli ”Maailman Eemeli”, ei ”Maailman enkeli”.

Kreikkalaisroomalaisen painin SM-kisat käydään Helsingissä 21.–22. toukokuuta.

SUOMEN URHEILUMUSEO
Emil Väre paini kaksi olympiakultaa, vuonna 1912 Tukholmassa ja 1920 Antwerpenissä.
Emil Väre paini kaksi olympiakultaa, vuonna 1912 Tukholmassa ja 1920 Antwerpenissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!