Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräilijät Laura Vainionpää ja Sari Saarelainen haluavat Lotta Lepistön avuksi Rioon

Suomella on mahdollisuus saada kaksi pyöräilijää Rioon. Tiimityöstä olisi olympiakisassa hyötyä.

Urheilu
 
Juhani Niiranen / HS
Laura Vainionpää (vas.) tai Sari Saarelainen voi päästä Rioon kilpailemaan.
Laura Vainionpää (vas.) tai Sari Saarelainen voi päästä Rioon kilpailemaan. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Laura Vainionpää

Kuka?

 Syntynyt 11.4.1994, asuu Kauhajoella.

 Ylioppilas, loppukokeita vaille valmis urheiluhieroja.

 Pelasi vuoteen 2013 asti myös jääkiekkoa, osallistui muun muassa alle 18-vuotiaiden maajoukkueen kanssa MM-kilpailuihin 2012.

 Kilpailee toista vuotta Belgiassa. Kuuluu Suomen Pyöräilyunionin Tokio 2020 -olympiaryhmään.

 Parhaita sijoituksia: 2015 SM-maantiellä 2., 2014 SM-maantiellä ja aika-ajossa 3. Tänä keväänä voitti Itä-Flanderin piirinmestaruuden Belgiassa.

Suomella on Lotta Lepistön menestyksen ansiosta historiallinen mahdollisuus saada kaksi paikkaa Rion olympialaisiin naisten maantiepyöräilyyn. Suomen rankingsijoitus Kansainvälisen Pyöräilyliiton UCI:n listalla on 19. Jos se säilyy 22 parhaan joukossa toukokuun loppuun, maapaikkoja tulee kaksi.

Lepistö voi suunnata katseensa jo rauhassa Brasiliaan, mutta toisen ajajan lähettäminen kisoihin ei ole vielä selvää. Paikkaa kärkkyvät vahvimmin italialaisessa Michela Fanini -tallissa kilpaileva Sari Saarelainen ja belgialaisessa Isorex Cycling Teamissa ajava Laura Vainionpää.

”On hienoa, että Suomella on mahdollisuus kahteen paikkaan. Pyöräily on joukkuelaji. Apuajajasta olisi hyötyä Lepistölle”, Suomen Pyöräilyunionin puheenjohtaja Juha Aintila sanoo.

Päätös mahdollisen toisen paikan käyttämisestä tehdään heinäkuun alussa maantiepyöräilyn SM-kilpailujen jälkeen. Suomen Olympiakomitea vaatii näytöksi vahvaa kansainvälistä menestystä alkukaudelta, sekä mahdollisuuden sijoittua 16 parhaan joukkoon olympialaisissa. Harkintaan vaikuttaa myös se, onko urheilijan ura muuten nousussa.

”Todella vakuuttavia kansainvälisiä näyttöjä ei vielä ole muilla kuin Lepistöllä. Seuraamme ajajien tuloksia, ja heinäkuussa arvioimme, riittääkö muiden taso valintaan”, kertoo Olli-Pekka Kärkkäinen Olympiakomiteasta.

Valintaa varten on nimetty katsastuskilpailuja, joista yksi oli viime viikonloppuna pääkaupunkiseudulla ajettu Naisten kansainvälinen etappiajo.

Viimeinen näytön paikka ovat SM-kilpailut heinäkuun alussa.

Viikonloppuna vakuuttavammat näytöt antoi Saarelainen, joka oli neljän etapin yhteistuloksissa toinen.

”Olen todella tyytyväinen omaan ajooni. Sunnuntaina jouduin laittamaan itseni peliin, jotta tiimikaverini sai pidettyä kokonaiskilpailun johdon itsellään. Tämä karsintakilpailu ei toivottavasti jätä sanottavaa”, Saarelainen kertoi.

Vainionpään viikonloppu ei sujunut yhtä hyvin.

Hän oli Saarelaista vahvempi vain yhdellä etapilla, ja oli lopputuloksissa kolmastoista.

”Tämä etappiajo meni minulta penkin alle. Sunnuntaina olin mukana ihan hyvässä irtiotossa, mutta se ajettiin kiinni viimeisellä kierroksella”, Vainionpää summaa.

Olympiakomitealla on pohdittavaa, sillä ajajina 35-vuotias Saarelainen ja 22-vuotias Vainionpää ovat varsin erilaisia.

Saarelaisella on pitkä kilpailukokemus Keski- ja Etelä-Euroopasta, lukuisia SM-mitaleja ja juniorisarjan MM-pistesijoja sekä monia muita kovia sijoituksia uraltaan. Hän katsoo, että Rion maantieajon olosuhteet suosisivat häntä.

”Reitti on mäkinen ja ilmasto kuuma ja kostea. Olen rakentanut tämän kauden Rion kisoja ajatellen”, Saarelainen sanoo.

Vainionpää harrasti vielä neljä vuotta sitten päälajinaan jääkiekkoa, mutta on kilpaillut myös pyöräilyssä lapsesta asti. Hän on kehittynyt lyhyessä ajassa selvästi, ja tähtää tällä kaudella myös alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin, joissa menestyminen voisi tuoda paikan ammattilaistalliin. Tokion olympialaiset siintävät tulevaisuuden tähtäimenä.

”Kevät on mennyt nousujohteisesti, ja olen oppinut paljon. Riossa haluaisin tosissani auttaa Lottaa, koska hän on yksi parhaista naisista siellä, ja voi ajaa hyvän tuloksen”, Vainionpää toteaa.

Juhani Niiranen / HS
Laura Vainionpää polki sunnuntaina etappiajossa Espoon teillä.
Laura Vainionpää polki sunnuntaina etappiajossa Espoon teillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!