Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkiekko synnyttää suhteita – ”Hyviä bisnesmahdollisuuksia on avautunut”

Urheilu
 
©juha metso
Pietarissa työskentelevät Timo Pietiläinen (vas.) ja Timo Sivonen kehuvat KHL-pelien kautta avautuneita kontakteja.
Pietarissa työskentelevät Timo Pietiläinen (vas.) ja Timo Sivonen kehuvat KHL-pelien kautta avautuneita kontakteja. Kuva: ©juha metso

Pietari

Kaksi Jokereiden kautta KHL:ssä, ja jääkiekosta on varsinkin Pietarissa tullut tärkeä yhdistävä tekijä suomalaisten ja venäläisten välillä.

Tämä pätee ruohonjuuritasolta liike-elämän huipulle: jäähallin penkeillä voi Pietarin SKA:n ja Jokereiden kohdatessa nähdä käytännössä kaupungin koko suomalaisen bisnesyhteisön.

Tavallisia suomalaisia Jokerit-faneja, poliitikkoja ja liike-elämän edustajia suhaa Helsingistä junalla pelejä katsomaan ja näyttäytymään.

”SKA:n peleissä käy todella paljon suomalaisia. Katsomo on sopiva paikka käydä luottamuksellisiakin keskusteluja, koska siellä ei ainakaan kukaan pääse kuuntelemaan”, sanoo valtion erityisrahoittaja Finnveran Pietarin-edustuston päällikkö Timo Pietiläinen. Pietiläinen on todellinen jääkiekkodiplomaatti, intohimoinen kiekkoharrastaja ja asunut yli kuusi vuotta Venäjällä.

Jokereiden otteluiden yhteydessä järjestetään Suomi–Venäjä-pelejä varttuneemmille pelaajille. Näihin mittelöihin myös liike-elämän edustajat pääsevät mukaan. Lisäksi järjestetään bisnestapaamisia ja pieniä seminaareja.

”Sinne haalitaan vanhoja venäläisiä NHL-tähtiä jäälle”, kertoo taloushallintoyritys Accountorin Pietarin toimitusjohtaja Timo Sivonen. Hän on ollut seitsemän vuotta Pietarissa töissä.

Suomalaisten puolella on ollut yhdessä liikemiesten kanssa pelaamassa Esa Tikkanen, Jari Kurri ja Jari Litmanenkin. Venäläisten riveissä taas sellaisia nimiä kuin Aleksei Jašin ja Valeri Kamenski.

”En olisi ikinä uskonut, että pääsen joskus pelaamaan Jašinin kanssa”, Sivonen myhäilee.

Kauppojakin on jo hierottu kiekkoareenalla solmittujen kontaktien kautta.

”Hyviä bisnesmahdollisuuksia on avautunut, mutta en voi niistä tarkemmin kertoa”, Sivonen toteaa.

Suomalais-venäläinen liikemies Roman Rotenberg omistaa osuuden Jokereista ja SKA:sta, minkä lisäksi hän on Gazprombankin varapääjohtaja. Hän on Yhdysvaltain pakotelistalla, samoin kuin myös miljardööri-isänsä Boris, setänsä Arkadi Rotenberg sekä vielä heitäkin äveriäämpi Gennadi Timtšenko. Kolme viimeistä ovat myös EU:n pakotteiden piirissä.

Ratkotaanko Pietarin suomalaisyritysten liiketoimia nykyään tämän presidentti Vladimir Putinin ystäväkolmikon kanssa jääkiekkoaitiossa?

”He ovat niin isoja poikia, että he eivät liity meidän bisneksiimme mitenkään. En tunne heitä”, Sivonen sanoo.

Sivoselle jääkiekko on myös urheiluharrastus, jonka kautta on päässyt helposti tutustumaan venäläisiin. Vapaa-ajallaan hän pelaa suomalaisten ja venäläisten liikemiesten joukkueessa.

”Se on sellaista puulaakisarjaa. Mutta on venäläisillä kamat parempia ja autot isompia kuin meillä”, hän toteaa.

Jääkiekko on niin kallis harrastus, että siihen panostaminen vaatii venäläisperheeltä hyviä tuloja.

Sivonen ei myöskään allekirjoita sitä, että koti-ikävä saisi suomalaiset ulkomailla erityisen palaviksi Leijona-faneiksi.

”Pois kaikki turha nationalistinen pönötys. Jääkiekko on hyvää viihdettä, ei sen enempää.”

Tavallisille jääkiekkoturisteille Jokerien KHL-kaudet ovat madaltaneet kynnystä lähteä Venäjälle, kun muuten suomalaisten matkustus on bensanhakureissuja lukuunottamatta vähentynyt roimasti Venäjän Krimin-valtauksen jälkeen.

MM-turnaukseen suomalaisia on tullut niin paljon, että välillä voi jäähalli Jubileinyilla kuvitella olevansa kotikisoissa.

”En ole tällaista suomalaisten kansainvaellusta nähnyt Pietarissa koskaan”, Sivonen nauraa.

Nokian Renkailla Pietarin lähistöllä työskentelevät Mika ja Julija Halme ovat sonnustautuneet Leijona- ja SKA-vermeisiin. He matkustavat SKA:n otteluiden perässä ympäri Venäjää.

”Suomen MM-joukkueessahan on paljon pelaajia SKA:sta, kannustan heitä”, Julija Halme sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisista näkee, että he ovat tulleet Pietariin kuin kylään hyvän naapurin.

”Suomalaisfanit osaavat ottaa ilon irti, se tekee vaikutuksen”, Halme kehuu.

Kaikki haastatellut kehuvat venäläisten reilua asennetta. Suomalaisia tullaan onnittelemaan voitettujen otteluiden jälkeen, intoillaan Suomen menestyksestä ja nuorista pelaajatähdistä.

Venäläisen mielestä on kuitenkin erityisen makeaa, jos Yhdysvallat sattuu häviämään. Finnveran Pietiläistä onnitteli kädestä pitäen kolme toimiston vartijaa heti aamusta, kun edellisenä päivänä Suomi oli peitonnut USA:n.

”Jos Venäjä jollekin maalle kestää hävitä jääkiekossa, niin Suomelle”, Pietiläinen nauraa.

”Poliittinen tilanne on ollut hyvin vaikea kahden vuoden ajan. Tällaisena aikana jääkiekko yhdistää, eikä se ole keneltäkään pois”, hän tiivistää.

Juha Metso
Suomalais-venäläinen liikemies Roman Rotenberg omistaa osuuden Pietarin SKA:sta.
Suomalais-venäläinen liikemies Roman Rotenberg omistaa osuuden Pietarin SKA:sta.
juha metso
Nokian Renkailla Pietarin lähistöllä työskentelevät Mika ja Julija Halme matkustavat SKA:n perässä ympäri Venäjää.
Nokian Renkailla Pietarin lähistöllä työskentelevät Mika ja Julija Halme matkustavat SKA:n perässä ympäri Venäjää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?