Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leena Lepikonmäki pelaa futsalia ammattilaisena Italiassa: ”Saan vähän enemmän kuin suomalaisopiskelija”

Tamperelainen maalivahti on tiettävästi Pohjoismaiden ensimmäinen futsalin naisammattilaispelaaja.

Urheilu
 
Leena Lepikonmäki
Futsalmaalivahti Leena Lepikonmäki (vas.) osallistui italialaisen Vera-tv:n livelähetykseen lokakuussa 2015. Mikrofonia pitää Futsal Portos Colonnellan kapteeni, argentiinalainen Gisela Pedace.
Futsalmaalivahti Leena Lepikonmäki (vas.) osallistui italialaisen Vera-tv:n livelähetykseen lokakuussa 2015. Mikrofonia pitää Futsal Portos Colonnellan kapteeni, argentiinalainen Gisela Pedace. Kuva: Leena Lepikonmäki
Kuka?

Leena Lepikonmäki

  Syntynyt 25. heinäkuuta 1984 Tampereella.

  Asuu Italiassa San Benedetto del Trontossa, Anconan ja Pescaran välissä sijaitsevassa pikkukaupungissa. Palaa Suomeen 31. toukokuuta.

  Futsalmaalivahti.

  Pelasi kuluneen kauden ammattilaisena Futsal Portos Colonnellan pääsarjajoukkueessa Italiassa.

  Koulutukseltaan röntgenhoitaja, työskentelee Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

  Voittanut futsalin SM-kultaa ja Suomen cupin kaudella 2005–2006. Opiskelijoiden futsalin EM-kisoissa 6. sija vuonna 2013.

Ammattilaissopimus? Futsalissa? Naiselle? Ei voi olla totta!

Tamperelainen futsalmaalivahti Leena Lepikonmäki ei ollut uskoa silmiään saatuaan sopimuspaperit eteensä elokuussa 2015.

Lepikonmäki, 31, oli reissulla Italian itärannikolla San Benedetto del Tronton pikkukaupungissa, joka sijaitsee noin 200 kilometriä San Marinosta etelään. Siellä varmistui, että Serie A Eliten, naisten pääsarjan joukkue Futsal Portos Colonnella halusi hänet maalilleen.

”Olin valmis kustantamaan kaiken itse. En edes haaveillut, että joku maksaisi minulle pelaamisesta, Lepikonmäki sanoo.

Hän torjui menneen kauden Italiassa ja on tiettävästi Pohjoismaiden ensimmäinen futsalin naisammattilaispelaaja. Suomessa futsal on amatöörilaji.

Tie ammattilaiseksi vaati omaa tarmoa, kontakteja ja onnea. Miesten futsalmaajoukkueen päävalmentaja Mićo Martić Kroatiasta ja maalivahtivalmentaja Dušan Matić Serbiasta auttoivat seuran etsimisessä, samoin Italiassa ammattilaisena pelaava Mikko Kytölä.

Kesäkuussa 2015 Lepikonmäki osallistui Martićin järjestämälle lajileirille Kroatiassa.

”En tiedä, mikä johti mihinkin, mutta leiriviikolla sain Mikolta [Kytölä] viestin, että joukkue on löytynyt.”

Seura osti lennot, ja Lepikonmäki matkusti elokuussa tutustumaan joukkueeseen ja kaupunkiin. Kuukausi myöhemmin hän muutti Italiaan.

Lepikonmäellä on vakituinen työpaikka röntgenhoitajana Taysissa. Esimies järjesti vapaata mutta ilmoitti, että toista vuotta ei heru.

”Olen sen verran vanha, etten voi odottaa enää viittä vuotta. Olisin ehkä ottanut lopputilin, jos en olisi saanut virkavapaata.”

Lepikonmäki pani asuntonsa vuokralle mutta päätti silti lyhentää lainaa.

Italiassa hän on asunut kimppakämpässä kolmen pelikaverinsa, italialaisen, argentiinalaisen ja marokkolais-italialaisen naisen, kanssa.

Seura on järjestänyt asunnon, lentojen ja peli- ja edustusasujen lisäksi kuljetukset harjoituksiin ja peleihin.

”Italiassa ei saa hillitöntä tiliä, paitsi jos on tosi hyvä ja tärkeä pelaaja joukkueelle. Sarjan parhaille maksetaan kuulemma 1 500–2 000 euroa kuussa. Itse saan vähän enemmän kuin suomalaisopiskelija tukea.”

Se tarkoittaa muutamaa sataa euroa.

Ammattilaisen arki 50 000 asukkaan rantakaupungissa on ollut tylsää ja yksinäistä. Lepikonmäki ei ennestään osannut italiaa, eikä kieli vieläkään taitu sujuvasti. Joukkueessa vain harva osaa englantia.

”En ole hyvä kielissä, mutta elekielellä ja muita treeneissä seuraamalla tässä on pärjäilty. Vapaa-ajalla käyn salilla, teen ruokaa, katson Netflixiä, surffailen netissä ja pyöräilen. Kavereita kaipaan.”

Lepikonmäki oli pelannut ja harjoitellut miesten 3.-divisioonajoukkueen kanssa. Ulkomaille hän halusi kehittyäkseen lisää.

Italiassa peli on nopeampaa ja pelaajat ovat taitavampia kuin Suomessa. Treenikertoja on kymmenkunta viikossa. Koko joukkue koostuu ammattilaisista.

”En tiedä, mistä joukkue saa rahansa. Seurapomo ainakin on yrittäjä. Täällä raha-asiat eivät ole kauhean hyvällä tolalla.”

Kausi päättyi vapunpäivänä, mutta huhtikuun palkka on yhä saamatta.

Joukkue säilytti pääsarjapaikkansa vasta karsinnoissa. Lepikonmäki kilpaili peliajasta maajoukkueveskarin kanssa ja sai pelata kolmasosassa otteluista.

Maan kiihkeä fanikulttuuri yllätti hänet.

”Joissakin peleissä oli satoja katsojia. Kerran pelasimme suljettujen ovien takana, koska vastustajajoukkueen fanit olivat käyttäytyneet huonosti.”

Käteen jäi unohtumattomia kokemuksia ja tunne siitä, että selviää. Lepikonmäki oppi myös arvostamaan suomalaisten täsmällisyyttä, varmuutta ja hyviä halliolosuhteita.

Ammattilaisaikaa hän kuvailee vuoristoratamaiseksi. Välillä elämä tuntuu hyvältä, välillä hän on kaivannut kotiin. Tulevaisuus on arvoitus.

”Mietin yhä, pelaisinko ensi kaudella jossain toisessa italialaisseurassa. Peliura jatkuu joka tapauksessa.”

Ammattilaisen määrä hämärän peitossa

Ulkomailla ammatikseen urheilevien suomalaisten määrää ei tiedetä tarkalleen, sillä tiedonkeruujärjestelmää ei ole.

Asiantuntija Jari Lämsä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta (Kihu) sanoo, että Urheilumuseon tietopalvelu aloittaa tiedonkeruun huippuliigojen suomalaisista tämän vuoden aikana.

Tiedonkeruu on osa Suomen olympiakomitean palloiluprojektia. Lajit ovat jääkiekko, jalkapallo, koripallo, lentopallo, salibandy ja käsipallo.

Nykyään tiedot ammattilaisista pitää selvittää erikseen lajiliitoilta ja perehtyä seurasiirtoihin. Lämsä sanoo, että se on arkipäivää Kihussakin.

”Urheilun yhteinen tietohallinto on aika huonoilla kantimilla. Jokainen lajiliitto vastaa omasta lajistaan ja tekee omat ratkaisunsa.”

Myös rajanveto ammattilaisuuden ja puoliammattilaisuuden välillä voi olla haaste.

Futsalissa ulkomaille ammattilaissopimuksen on saanut Leena Lepikonmäen lisäksi kolme miestä. Panu Autio pelasi Espanjassa ja Venäjällä sekä veljekset Mikko ja Jukka Kytölä Italiassa.

Suomen Palloliiton futsalpäällikkö Jyrki Filppu sanoo futsalin olevan Suomessa yhä täysin amatöörilaji, joskin miesten Futsal-Liigassa kukaan ei tiettävästi enää joudu maksamaan pelaamisestaan.

”Leenan ammattilaisuus on poikkeuksellista ja älyttömän hieno juttu.”

Palloliitto aikoo koota naisten ensimmäisen futsalmaajoukkueen leirille tulevana syksynä. Miesten päävalmentaja Mićo Martić valitsee ryhmän seurajoukkuevalmentajien avustamana.

Maalivahdeille on jo järjestetty pelaajakehitysleiri aiemmin keväällä.

”Tavoite on, että vuonna 2017 naisille olisi myös kilpailutoimintaa, ainakin ystävyysotteluita”, Filppu kertoo.

Maailman ja Euroopan liitot Fifa ja Uefa eivät järjestä naisille futsalkilpailuja, vaan maailmalla pidettävät turnaukset ovat Filpun mukaan yksittäisten organisaatioiden tai

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!