Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jori Lehterällä on vielä varaa kiristää ruuvia NHL:ssä – muuten sipsimainos jää kevään kohokohdaksi

Urheilu
 
Joska Saarinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Billy Hurst / USA Today Sports
St. Louisin Jori Lehterä teki voittomaalin ensimmäisessä ottelussa San Josea vastaan. Tämän Lehterän laukauksen San Josen maalivahti Martin Jones torjui.
St. Louisin Jori Lehterä teki voittomaalin ensimmäisessä ottelussa San Josea vastaan. Tämän Lehterän laukauksen San Josen maalivahti Martin Jones torjui. Kuva: Billy Hurst / USA Today Sports

Tuomittu epäonnistumaan pudotuspeleissä. Sellaisena joukkueena 2010-luvun St. Louis Bluesia pidettiin ennen tätä kevättä.

Hyvästä runkosarjamenestyksestä huolimatta Bluesin taival päättyi kolme kertaa peräkkäin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Asetelma oli omituinen – laadukas ja leveällä materiaalilla operoiva joukkue alisuoritti tärkeimmissä peleissä.

Yhtenä syynä epäonnistumisiin pidettiin todellisen supertähden puuttumista, kunnes Vladimir Tarasenko nousi NHL:n eliittipelaajien joukkoon viime kaudella.

Ennen tämän kevään pudotuspelejä Bluesin mahdollisuuksia epäiltiin, koska joukkueelta arvioitiin puuttuvan huipputason ykkössentteri. Lisäksi maalivahti Brian Elliottin veikattiin sulavan kovissa peleissä.

Blues kuitenkin karisti pudotuspelikirouksen harteiltaan. Tiivis puolustuspelaaminen tylsytti ensin hallitsevan mestarin Chicago Blackhawksin tähdet ja sitten Dallas Starsin laadukkaan hyökkäyskaluston.

Lännen konferenssifinaaleissa vastassa on San Jose Sharks, jonka Logan Couture johtaa pudotuspelien pistepörssiä ja Joe Pavelski maalipörssiä.

Blues voitti ensimmäisen konferenssifinaalin 2–1 Suomen aikaa maanantaiyönä – pitkälti Elliottin loistotorjuntojen ansiosta.

Mitat täyttävä ykkösvahti Bluesilla näyttää olevan, ja nyt riveistä löytyi myös huipputason ykkössentteri – Jori Lehterä.

Lehterä otti yhden tyhmän jäähyn, mutta pelasi muuten loistavasti. Hän tarjoili ketjukavereilleen tekopaikkoja, puolusti vastuullisesti ja viimeisteli voittomaalin lyöntilaukauksella toisessa erässä.

Ottelu oli Bluesin osalta lähinnä puolustustaistelua, mutta Lehterän luovuuden ansiosta joukkueella oli mahdollisuuksia enempäänkin kuin kahteen maaliin.

Lehterä, 28, on kerännyt pudotuspelien 15 ottelussa seitsemän (2+5) tehopistettä. Se on kelvollinen lukema, kun ottaa huomioon Bluesin puolustavan pelitavan ja sen, ettei Lehterä pelaa joukkueen ykkösylivoimassa.

Tehopisteitä tuijottaessa on syytä muistaa myös Lehterän profiilin muuttuminen. Hän ei ole enää pelkkä taitoniekka, kuten nuorempana, vaan monipuolinen sentteri.

Kehittyminen kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on vienyt pitkälle. Kun Lehterä kaudella 2009–10 voitti SM-liigan pistepörssin, hän oli lähinnä hyökkäysorientoitunut taituri, joka ei pärjännyt MM-tasolla.

Vuodet KHL:ssä tekivät Lehterästä monipuolisemman pelaajan, joka väänsi 2014 Sotšin olympiakaukalossa maailman parhaita vastaan tasaväkisesti.

Sen jälkeen hyppy kärkiketjun rooliin NHL:ään tuntui osalta luonnollista jatkumoa. Mutta onko vielä lupa odottaa parempaa?

Lehterä ei ole ollut pelistä toiseen ykkössentterin tasolla. Välillä hän haki vauhtia kolmosketjusta, mutta Sharks-sarjaan Lehterä pääsi takaisin ykkösvitjaan Tarasenkon ja Jaden Schwartzin keskelle.

Mikäli Blues haluaa jatkaa voittokulkuaan ja edetä NHL:n finaalisarjaan, joukkueen täytyy vastata Sharksin hyökkäyspelaamiseen muutenkin kuin puolustamalla.

Siinä tarvitaan Lehterää, joka on Tarasenkon ohella Bluesin luovimpia hyökkääjiä.

Toistaiseksi Lehterä on kerännyt enemmän huomiota esiintymisellään ruissipsimainoksessa kuin esityksillään kaukalossa.

Vielä on siis varaa kiristää ruuvia. Ensimmäinen Sharks-ottelu oli hyvä alku, mutta Lehterän on aika alkaa takoa nimeään tulostaululle useammin.

Muuten Bluesilta puuttuu yhä todellinen ykkössentteri.

Blues ja Sharks kohtaavat lännen finaalisarjan toisessa ottelussa Suomen aikaa keskiviikkoyönä klo 3.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?