Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vedonlyöntianalyytikko laski: Suomella on 33 prosentin mahdollisuudet voittaa Kanada

Maailmanmestaruuden todennäköisyys muuttuu sen mukaan, millaiseen ottelukaavioon Suomi jatkopeleissä päätyy.

Urheilu
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Livevedonlyöjän kannattaa seurata, millä fiiliksellä pelaajat ovat otteluun tulleet ja miten he suhtautuvat toistensa tekemisiin pelin aikana. Patrik Laine (oik.) ja Aleksander Barkov myhäilivät hyväntuulisina Unkaria vastaan pelatun ottelun jälkeen.
Livevedonlyöjän kannattaa seurata, millä fiiliksellä pelaajat ovat otteluun tulleet ja miten he suhtautuvat toistensa tekemisiin pelin aikana. Patrik Laine (oik.) ja Aleksander Barkov myhäilivät hyväntuulisina Unkaria vastaan pelatun ottelun jälkeen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen mahdollisuudet lyödä Kanada tänä iltana jääkiekon MM-kisoissa ovat yksi kolmesta.

”Kanada on selkeä suosikki, vaikka Suomi on pelannut todella hienot kisat”, toteaa urheiluvedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa.

Kiihkeitä fanijoukkoja ja tavallisia kotikatsomoitakin voi järkyttää, etteivät saumat ole asiantuntijan mukaan edes fifty–sixty.

Voiton todennäköisyyttä ei kuitenkaan ole arvioitu fiilispohjalta vaan sitä ovat laskeneet Vuoksenmaan työntekijät ja tietokoneet kaiken sen informaation perusteella, joka on ollut käytettävissä tiistaihin puoleen päivään mennessä.

Ennen ottelun alkua ennustetta nitkauttaa enää toisessa joukkueessa puhkeava mahatauti tai vastaava yllätystekijä.

Vuoksenmaan ESBC-yrityksen toimialana on myydä vedonlyöntivihjeitä ja pelata itsekin omien analyysiensa avulla.

Millaisten tietojen pohjalta sitten syntyi tällainen analyysi?

”Kanadalla vain on todella kova materiaali”, Vuoksenmaa sanoo.

Laskelmiin on otettu sellaisia harkittuja ja mitattavia tunnuslukuja kuin joukkueiden maalintekopaikat, laukaukset, ylivoimapelien tuloksellisuus ja maalivahtien torjuntaprosentit.

Niitäkin on eritelty hienojakoisemmin. On eri asia, onnistuuko joukkue laukomaan usein maalin nurkilta vai keskeltä maalin edustalta kahden metrin päästä.

Näistä tekijöistä voi laskea, miten ottelut olisivat päättyneet, jos onni olisi eliminoitu.

Samaa voi Vuoksenmaan mukaan harrastaa vaikka kotona pitämällä tukkimiehen kirjanpitoa television ääressä. Se kannattaa rahallisesti, jos aikoo lyödä urheilussa vetoa.

Lehtijutut ja kisastudiot eivät ole vedonlyöjän paras tietolähde. Medialla on näet Vuoksenmaan mielestä taito kehittää tarina siitä, miksi ottelu päättyi voittoon, vaikka se olisi ratkennut sattumaan.

”Jääkiekossa on paljon vuosikymmenien saatossa vakiintunutta asenteellista ja lukkiintunutta tietoa.”

Numeroiden avulla se on mahdollista ylittää.

”Voittava vedonlyönti on kuitenkin numeroiden ja intuition yhdistämistä”, Vuoksenmaa sanoo.

Hän on kirjoittanut viime viikot kirjaa urheiluvedonlyönnistä eikä ole ehtinyt itse osallistua MM-analyysin tekemiseen. Silti hän ei ole voinut olla seuraamatta kisoja toisella silmällä.

”En ole ikinä ollut näin Suomi-myönteinen ennen kisojen alkua kuin nyt. Joukkueesta puuttuvat heikot lenkit. Se on hyvin koutsattu ja pelannut hyvin. On mahdollista että siltä löytyy vielä yksi ylimääräinen vaihde.”

Tunnusluvutkin ovat hyviä. Suomi on esimerkiksi sallinut kisojen aikana vähän laukauksia omaa maalia kohti.

”Silti Suomi on edelleen altavastaaja Venäjää ja Kanadaa vastaan”, Vuoksenmaa sanoo.

Jokaiseen peliin vaikuttavat kuitenkin psykologiset tekijät, jotka lisäävät yllätysten mahdollisuutta.

”Kukaan koutsi ei saa joka päivä samaa irti joukkueesta.”

Kanada saattaa tulla peliin sillä asenteella, että runkosarjan tuloksella ei ole niin väliä. Suomalaisilla omavaltaiseen vapaapäivään lipeämisen riski on Vuoksenmaan mielestä pienempi.

Suomalaiset pelaavat Pietarissa Kanadaan verrattuna kotikentällä. Heillä on suuri ja kovaääninen kannatusjoukko, joka ei anna joukkueen nukahtaa. Laskelmassa tämä on luettu Suomelle kotieduksi.

Kanadan puolesta puhuu sen aggressiivinen, fyysinen, syvältä karvaava pelitapa. Vuoksenmaan huomauttaa, että Suomen pakkeina ei nyt ole Kimmo Timosia vaan moni puolustaja saattaa joutua vaikeuksiin portsariainesta olevien kanadalaisten pelaajien kanssa.

Suomen kohtaloksi voi koitua, jos Kanada tulee jo ottamaan yliotetta pudotuspelejä varten.

”Voi olla, että lähdetään hakemaan fyysistä hegemoniaa, jopa suoranaista pelotetta. Laittamaan miestä pelon alle, niikuin Pohjanmaalla sanottiin.”

Todennäköisyys Suomen maailmanmestaruudelle on Vuoksenmaan firman analyysin mukaan tällä hetkellä yksi neljästä eli 25 prosenttia. Tänä iltana se liikahtaa riippuen siitä, onko Suomi kaatanut Kanadan vai ei.

Vuoksenmaa sanoo olevansa vanha punkrokkari ja haluavansa murskata jargonin, jonka mukaan vastustajalla ei ole väliä, vaan kaikki pitää voittaa. Lause voi tehdä hyvää urheilijoiden itseluottamukselle, mutta tosiasioiden kanssa sillä ei ole tekemistä.

”On järjetön klisee, että ei ole väliä ketä sieltä tulee. Se ei ole yhtään sama!”

Mikäli Kanada kaatuu ja Suomen ensimmäinen välierävastustaja on Tanska tai Sveitsi, putoamisen riski vähenee. Jatkoaika ensimmäisessä välierässä on epätodennäköinen, ottelun lopussa voi mahdollisesti säästää avainpelaajia. Pelaajien rasitus ja loukkaantumisriski jää pienemmäksi.

Kaavion vaativammalla puolella ennakkosuosikit voivat kompuroida tai vaikkapa pudottaa toisensa. Kovat vastustajat ja matkustaminen Moskovaan vaatisivat veronsa, ennen kuin ollaan loppuottelussa.

”Kaavio on hirvittävän tärkeä. Se vaikuttaa voittomahdollisuuteen useita prosenttiyksikköjä. Tänä iltana se on selviää.”

Laskelmaa eri mahdollisuuksista Vuoksenmaalla ei vielä ole käsissään. Pyynnöstä arvioi karkeasti. Jos Suomi voittaa Kanadan ja saa helpomman alun välierissä, voittomahdollisuus nousee 25 prosentista.

Jos käy päin vastoin, maailmanmestaruuden mahdollisuus voi pudota 20 prosenttiin, yhteen viidestä.

Liisa Takala
Vedonlyöntiasiantuntijan Jorma Vuoksenmaan mukaan ei todellakaan ole sama, kuka otteluissa vastaan tulee. ”Lause voi tehdä hyvää urheilijoiden itseluottamukselle, mutta tosiasioiden kanssa sillä ei ole tekemistä.”
Vedonlyöntiasiantuntijan Jorma Vuoksenmaan mukaan ei todellakaan ole sama, kuka otteluissa vastaan tulee. ”Lause voi tehdä hyvää urheilijoiden itseluottamukselle, mutta tosiasioiden kanssa sillä ei ole tekemistä.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?