Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkiekko dominoi: Lajien välinen kateus on silti turhaa

On hienoa, että Suomessa on edes yksi oikeasti iso laji.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Jalkapallomaajoukkueen peli on pahasti lukossa, mutta Perparim Hetemaj menestyy Italian Serie A:ssa.
Jalkapallomaajoukkueen peli on pahasti lukossa, mutta Perparim Hetemaj menestyy Italian Serie A:ssa. Kuva: Vesa Koivunen

Miljoonat suomalaiset ovat jälleen seuranneet Leijonien otteita jääkiekon MM-kisoissa.

Samalla sosiaalisessa mediassa on käynnistynyt yksi urheilukeskustelun ikiliikkujista. Sen ydinkysymyksenä on, pitäisikö jääkiekon MM-kisojen olla Suomessa niin suosittuja kuin ne ovat.

Vastaukset kysymykseen voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään.

Ensimmäisen ryhmän edustajien on vaikea ymmärtää syitä jääkiekon asemalle Suomessa. He muistuttavat, että MM-kisat eivät kuulu tasoltaan kärkikilpailuihin edes lajin sisällä.

He vähättelevät lätkää, koska sitä pelataan tosissaan vain noin kahdeksassa maassa. Heidän mielestään suomalaiset eivät tajua, miten mitättömästä pikkulajista on kysymys, ja miten turhaa on juhlia sen mestaruuksia.

Toisessa ryhmässä ajatellaan, että Suomessa pitää keskittyä lajeihin, joissa ollaan ja on oltu hyviä: keihäänheittoon, mäkihyppyyn ja tietenkin kiekkoon.

Toisen ryhmän mielestä suomalainen potkupallo saa liikaa huomiota suhteessa menestykseensä ja sen pelaaminen voitaisiin lopettaa kokonaan.

Ryhmien välille jäävät tolkun ihmiset, joiden mielestä urheilua on kiva katsoa telkkarista.

Usein ikiliikkuja käynnistyy humoristisesta heitosta.

Viime viikolla aloittajana oli koripalloseura Helsinki Seagullsin päävalmentaja Mikko Larkas. Hän twiittasi ironisesti Leijonien Unkari-pelistä kommentoiden muun muassa vastustajan ja turnauksen heikkoa tasoa.

Taustalla taisi painoi myös se, että Kouvojen SM-juhlat jäivät huomioarvossa Leijonien alkusarjapelin varjoon.

Vuosi sitten käynnistäjänä oli jalkapalloilija Eero Markkanen, joka pettyi keväällä 2015 jalkapallokarsintojen katsojalukuihin ja twiittasi: ”Hävetkää suomalaiset. 300k katsojaa eilen vaikka peli paljon tärkeämpi kuin esim Skoda cupin finaali”.

Valmentajien ja seurajohtajien mahdollisen lajikateuden ymmärrän, koska lajien välillä pelataan lopulta nollasummapeliä. Liikunnallisesti lahjakkaita junioreita, hallihankkeita ja liittojen tukieuroja on vuosittain jaossa rajallinen määrä.

Mutta yleisön harrastamassa jääkiekon ja muiden lajien vastakkainasettelussa sekä siitä seuranneessa mielensäpahoittamisessa ei ole mitään järkeä. Touhu on turhaa kahdesta syystä.

Ensinnäkään jääkiekon MM-kisoissa ei 20 vuoteen ole ollut enää kyse urheilusta tai sen tasosta. Ne ovat syvä kulttuurinen käytösmalli, vapun kaltainen toistuva rutiini.

Kisoista on muodostunut kansan varaventtiili ja positiivisuusruiske taloudellisesti ahtaina aikoina. Ne ovat ”kuppilakarnevaali”, jonka kuvastoon kuuluvat nettimeemi, vilkkaat hashtagit, Jukka Tammen alasuoja ja Sakari Kuosmasen Finlandiakin.

Toisekseen Suomi on niin pieni maa, että siihen mahtuu vain yksi dominoiva laji kerrallaan. Nyt se on jääkiekko.

Dominantti voi jonain päivänä vaihtua, muttei vielä vuosiin. Osa urheiluvaikuttajista suhtautuu faktaan positiivisesti. Esimerkiksi Hanno Möttölä vastasi talvella kysymykseeni siitä, pitäisikö koripallolupaus Lauri Markkasesta puhua yhtä paljon kuin Patrik Laineesta, seuraavasti:

”Ne ovat kaksi erilaista lajia, joita on turha verrata, koska se on loputon suo. On upeaa, että meillä on oikeasti iso laji eikä meidän maahan mahdu montaa sellaista.”

Jussi Nukari / LEHTIKUVA
Jääkiekko on Suomen seuratuin urheilulaji ja Mikko Koivu on maajoukkueen itseoikeutettu kapteeni.
Jääkiekko on Suomen seuratuin urheilulaji ja Mikko Koivu on maajoukkueen itseoikeutettu kapteeni.
Vesa Koivunen
Petteri Koponen on koripallomaajoukkueen ykköspelaaja. Viime vuoden EM-kisoissa Suomi oli yhdeksäs.
Petteri Koponen on koripallomaajoukkueen ykköspelaaja. Viime vuoden EM-kisoissa Suomi oli yhdeksäs.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?