Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö perii 435 000 euroa väärin käytettyjä tukia – Olympiakomitea: ”Meillä on monesta asiasta erilainen näkemys”

Takaisinperintä perustuu opetusministeriön tuoreeseen tarkastusraporttiin.

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
”Meillä on hyvin monesta tarkastuksessa esiin nostetusta asiasta erilainen näkemys kuin ministeriön tarkastustoimella”, Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson sanoo.
”Meillä on hyvin monesta tarkastuksessa esiin nostetusta asiasta erilainen näkemys kuin ministeriön tarkastustoimella”, Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson sanoo. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen olympiakomitea joutuu maksamaan opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiä valtionavustuksia takaisin yli 435 000 euroa vuodelta 2014.

Tästä korkojen osuus on 29 000 euroa.

Takaisinperintä perustuu opetusministeriön tuoreeseen tarkastusraporttiin.

Opetusministeriö kuittaa ensimmäisenä suorituksena 200 000 euroa Olympiakomitean tämän vuoden toiminta-avustuksesta.

Loput 235 000 euroa Olympiakomitea joutuu maksamaan takaisin tämän vuoden loppuun mennessä.

Olympiakomitean valtionavustusten kokonaismäärä vuonna 2014 oli noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Takaisinperintä koskee vuoden 2014 yleisavustusta sekä erityisavustuksia, jotka on myönnetty valmennusosaamisen kehittämiseen vuodelle 2013.

Takaisinperinnän perusteena on, että Olympiakomitea on käyttänyt valtionavustuksia muuhun tarkoitukseen kuin ne on alunperin myönnetty.

Takaisinperinnän kohteena ovat Sotšin olympialaisia, joukkuepalloilulajien kehittämistä, valmentajuuden kehittämistä ja Sport Finland-tapahtumatoimistolle myönnetyt erityisavustukset sekä Olympiakomitealle myönnetty yleisavustus.

Olympiakomitean tulkinnan mukaan se on säästänyt rahaa hallinnosta ja käyttänyt sen huippu-urheilun edistämiseksi.

Taloustarkastus tehtiin Olympiakomiteaan nykymuodossaan ensimmäistä kertaa.

Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson pelkää byrokratian lisääntyvän, mikäli aiemmat opetusministeriön kanssa sovitut toimintatavat muuttuvat.

”Meillä on hyvin monesta tarkastuksessa esiin nostetusta asiasta erilainen näkemys kuin ministeriön tarkastustoimella”, Japisson sanoo.

”Olemme toimineet liikuntayksikön kanssa hyvässä yhteistyössä sovittujen toimintatapojen mukaisesti.”

Hänen mukaansa esimerkiksi rahojen käyttämisestä eri tilikausina on sovittu ministeriön liikuntayksikön kanssa aiempien käytänteiden mukaisesti.

”Valon ja Olympiakomitean yhteisen organisaation kautta olemme saaneet aikaan säästöjä erityisesti hallintoon vuodesta 2014 alkaen”; Japisson sanoo.

”Olympiakomitean 1,1 miljoonan euron yleisavustuksesta pystyimme käyttämään osan huippu-urheilun tekemiseen. Se on mielestämme järkevää, ja ministeriön liikuntayksikkö on kannustanut meitä siihen suuntaan.”

Japissonin mukaan takaisinperintä ei johda Olympiakomiteassa säästöihin, sillä vuosi 2015 oli järjestölle taloudellisesti hyvä.

”Rion tekeminen on täysin turvattu. Pystymme oman pääoman puitteissa kokonaisuuden hoitamaan. Saneeraustoimenpiteisiin meillä ei ole tarvetta.”

Suuren yksittäisen takaisinperinnän syyn muodostavat Huippu-urheiluyksiön työntekijöille maksetut yli 70 000 euron palkkakaton ylittävät palkat.

Huippu-urheiluyksikön osalta palkkakaton ylittäviä, ei hyväksyttyjä palkkakuluja muodostui liki 240 000 euroa. Lisäksi rahapalkan päälle maksetuista luontaiseduista muodostui yli 31 000 euroa.

Tarkastuskertomuksen perusteella Olympiakomitean taloudenpito on ollut yleisemminkin löperöä. Esimerkiksi hankintojen kilpailutus on ollut puutteellista.

Tässä muutamia tarkastusraportin esiin nostamia esimerkkejä Olympiakomitean rahankäytöstä.

Sotšin olympialaisten käyttämättömistä hotellivarauksista kertyi Olympiakomitealle mittava tappio. Olympiakomitean oli tarkoitus vuokrata hankkimiaan hotellihuoneita eteenpäin kisavieraille, mutta ne jäivät käyttämättöminä Olympiakomitean käsiin.

Olympiakomitean mukaan varauksia ei pystynyt jälkikäteen perumaan. Tarkastuskertomuksen mukaan huoneet olisi voitu kuitenkin ilmoittaa uudelleen myyntiin, ja sitä kautta pienentää Olympiakomitealle kertynyttä tappiota.

Nordic Business Forumiin Olympiakomitea oli puolestaan hankkinut sata lippua yhteisarvoltaan 30 000 euroa. Tarkastuskertomuksen mukaan kulua ei voi pitää avustettavan toiminnan kannalta tarpeellisena.

Markkinointitoimisto Cassiukselta Olympiakomitea osti palveluja 71 000 euron arvosta tarkastuskertomuksen käsityksen mukaan kilpailuttamatta.

Esimerkiksi yksi 17 000 euron lasku on maksettu suullisen sopimuksen mukaan. Eräästä 11 000 euron maksusta ei löydy tositetta lainkaan.

Lain mukaan hankinta pitää kilpailuttaa, jos sen ennakoidaan ylittävän 30 000 euron rajan.

Myöskään esimerkiksi Infront Finlandille Urheilugaalasta maksetusta 16 000 euron maksusta ei löydy tositetta lainkaan. Kaikkiaan Olympiakomitea maksoi Infront Finlandille Urheilugaalasta 41 000 euroa.

Japissonin mukaan Olympiakomitea tehosti taloushallintonsa käytäntöjä jo vuoden 2014 lopulla palkkaamalla controllerin.

”Tunnistamme, että meillä on ollut kehittämistarpeita asiassa, ja niitä on vahvasti kehitetty.”

”Olen vakuuttunut, että vuonna 2014 henkilöt ovat toimineet niin tehokkaasti ja taloudellisesti kuin mahdollista.”

”Koska asia on merkittävä koko suomalaiselle urheilulle, niin mietimme mahdollisuutta hakea oikaisua tehtyyn päätökseen.”

Juttua täydennetty Olympiakomitean pääsihteerin Teemu Japissonin kommenteilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!