Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jussi Ahokas ja Jukka Jalonen tietävät, kuinka temppu tehdään

Nuoret maailmanmestauuteen luotsannut valmentaja painottaa pelirohkeuden merkitystä ratkaisuottelussa.

Urheilu
 
Minas Panagiotakis / IIHF
Jussi Ahokas juhli MM-kultaa pikkuleijonien kanssa huhtikuussa.
Jussi Ahokas juhli MM-kultaa pikkuleijonien kanssa huhtikuussa. Kuva: Minas Panagiotakis / IIHF

Suomessa on kaksi valmentajaa, jotka tietävät, kuinka joukkue viedään niin sanotusti ”maaliin asti” MM-turnauksessa vuonna 2016.

Jussi Ahokas luotsasi alle 18-vuotiaat MM-kultaan huhtikuussa. Jukka Jalonen johti alle 20-vuotiaat maailmanmestaruuteen tammikuussa. Vuonna 2011 hän valmensi maailmanmestareiksi aikuiset Leijonat.

Turnauspelaaminen on oma taiteenlajinsa, kun normaali päivätyö koostuu yleensä pitkäjänteisestä joukkueen vahvistamisesta.

Jalosen mielestä tärkeää on luottaa omaan pelitapaan. Silti ottelun sisälläkin pitää olla kyky tehdä nopeita muutoksia, jos jokin ei toimi tai tulee yllätyksiä.

Jalonen uskoo, että tässä vaiheessa turnausta – seitsemän voiton jälkeen – joukkueessa on vahva itseluottamus ja hyvä käsitys siitä, mitä osataan ja mitä täytyy vielä kehittää.

”Myös turnauksissa kehitetään peliä koko ajan. Nyansseja hiotaan vielä finaalissa”, Ahokas sanoo.

Joukkue ei ole hänen mukaansa varsinaisesti valmis missään vaiheessa, mutta alkupelien aikana voidaan hankkia tietty varmuus pelitavan toimimisesta ja tietenkin itseluottamusta.

Pikkuleijonille viimeistään voitto USA:sta välierissä toi vahvan tunteen, että nyt mennään mestaruuteen saakka. Yhtä tärkeää on, etteivät vastoinkäymiset vie uskoa.

”Vaikka hävisimme Kanadalle [alkusarjassa], pelasimme hyvin kaksi erää siinäkin ottelussa”, Ahokas sanoo.

MM-turnausten erikoisuus kaikissa ikäluokissa on, että kaikki tiivistyy yhteen otteluun. Loistava alkusarja saattaa olla muisto vain yhden epäonnisen pompun takia.

Tai huippupeli oikeassa paikassa, eikä kukaan enää mieti alkusarjan epäonnistumisia.

”Puolivälierä on mahdollisuuksien peli. Se on turnauksissa haastavinta. Pitää saada hyvä rentous”, Ahokas tiivistää.

”Ei pidä mennä asioissa liikaa etiäpäin”, varoittaa Jalonen. Tulevaa mestaruutta miettiessä vaarana on yliyrittäminen, joka tekee pelaamisesta väkinäistä.

Kaikki Suomen maajoukkuevalmentajat tekevät yhteistyötä keskenään, joten Leijonien pelitavassa on yhteneväisyyksiä.

”Kyllä Meidän peli näkyy läpi Suomen kiekon. Siinä on tietyt lähtökohdat, joihin koutseilla on omia viilauksia”, Ahokas sanoo.

”Hyökkäys viisikkona, puolustus viisikkona, ja että tiedetään, milloin paineistetaan ja milloin puolustetaan keskustaa. Ymmärretään, milloin hyökätä nopeasti ja milloin kontrolloidusti”, Ahokas luettelee.

Pelillisissä asioissa kumpikaan ei lähde neuvomaan Kari Jalosta. Tempun tehneenä kultamitalivalmentajana Ahokkaalla on kuitenkin yksi hyvä neuvo Leijonille ratkaisuotteluihin.

”Uskaltakaa pelata rohkeasti.”

Jukka Jalosella on omansa.

”Ottakaa kaikki irti tilanteesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!