Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijonat kohtaa jalkapallomaa Tanskan MM-kisojen puolivälierissä: ”Onhan tässä pieni mahdollisuus sensaatioon”

Urheilu
 
GRIGORY DUKOR / REUTERS
Montrealissa pelaava Tanskan Lers Eller kaatui yhdessä Sveitsin Eric Blumin kanssa MM-kisojen ottelussa.
Montrealissa pelaava Tanskan Lers Eller kaatui yhdessä Sveitsin Eric Blumin kanssa MM-kisojen ottelussa. Kuva: GRIGORY DUKOR / REUTERS

Kööpenhamina

Tanskassa on 26 jäähallia. Suomessa 260. Tanskassa on 4 300 jääkiekkoa aktiivisesti pelaavaa. Suomessa 76 000 jääkiekkoilijaa. Maat ovat vastakkain torstaina jääkiekon MM-kisojen puolivälierissä.

Tanska on yllättänyt osittain itsensäkin selviämällä turnauksessa näin pitkälle. Vain kerran aiemmin, vuonna 2010, eteläisin pohjoismaa on yltänyt puolivälieriin. Tanska sijoittui tuolloin kisoissa kahdeksanneksi.

Suomen ja Tanskan seitsemästä MM-kisaottelusta Suomi on voittanut kuusi ja Tanska yhden.

Historialliseksi luonnehditusta menestyksestä huolimatta Tanska ei ole näinä päivinä jääkiekkohurmoksen vallassa, koska jääkiekko on Tanskassa niin pieni laji. Intoa ilmassa kyllä vireilee.

Tanska on leimallisesti jalkapallomaa, eikä luistelu ole Tanskassa samanlainen kansalaistaito kuin Suomessa. Jalkapallon harrastajia on sen sijaan jo yhdessä kööpenhaminalaisessa kaupunginosaseurassa tuhansia.

Siinä missä Suomessa seurataan Selänteen, Koivun ja Kapasten seikkailuja, Tanskassa kiinnostavat Laudrupien jalkapallodynastian lisäksi esimerkiksi Englannin valioliigan voittaneen Leicesterin maalivahti Kasper Schmeichel, jonka isä Peter Schmeichel vartioi maalia, kun Tanskan voitti jalkapallon EM-kisat vuonna 1992. Tanskan jalkapallon kohupelaaja on Wolfburgista vast’ikään potkut saanut, nyt seuraton Nicklas Bendtner, joka on jalkapalloilun lisäksi pätevä bilettäjä.

Vuoden 1992 jalkapalloihmettä alettiin tosin Tanskassa muistella maanantai-iltana, kun Tanska voitti Tšekin jääkiekon MM-kisoissa. Että josko jääkiekossakin?

Yllätysvoitosta nousseessa innossa kaikki tuntuu mahdolliselta. Keskiviikon uutisissa jääkiekko oli tosin jo painunut otsikoissa sulkapallon, käsipallon, pyöräilyn ja jalkapallon alapuolelle.

Jos Tanska olisi selvittänyt itsensä puolivälieriin jalkapallon MM- tai EM-kisoissa, maa olisi tässä vaiheessa jo täysin sekaisin.

”Onhan tämä fantastinen juttu tanskalaiselle jääkiekolle”, Tanskan vanhimman jääurheiluseuran KSF:n (Kjøbenhavns Skøjteløberforening) puheenjohtaja Jim Bergholdt sanoo. Hän pelasi itse aktiivisesti jääkiekkoa jo 1960-luvulla.

”Tanskan maajoukkue pelasi silloin harjoitusotteluita Skånen kolmannen divisioonan joukkueita vastaan. Emmekä voittaneet”, Bergholdt muistelee. Skåne on Ruotsin eteläisin maakunta.

”Nyt olemme sitten pelanneet MM-kisoissa jo Ruotsin maajoukkuetta vastaan!” konkari innostuu.

Jääkiekko on kehittynyt Tanskassa hurjasti sitten 1990-luvun, vaikkei harrastajien ja hallien määrä ole juuri kasvanut. Yleinen näkemys on, että maa on noussut lajissa aiempaa korkeammalle kansainväliselle tasolle.

Tanskalaispelaajia värvätään nykyään aika usein NHL:äänkin. Ilmiö on tuore.

Vuonna 2007 Tanskan urheilupiireissä kohahti. Frans Nielsen oli tuolloin ensimmäinen tanskalaispelaaja, joka pääsi jäälle NHL-ottelussa. Nielsen pelasi 7 minuuttia ja 38 sekuntia New York Islandersin ottelussa Carolina Hurricanesia vastaan.

Nykyään NHL:ssä pelaa kuusi tanskalaista, ja kolme heistä on mukana MM-kisoissa: Lars Eller (Montreal Canadiens), Jannik Hansen (Vancouver Canucks) ja vasta 19-vuotias Nikolaj Ehlers (Winnipeg Jets). MM-joukkueessa on pelaajia myös ruotsalais-, suomalais-, itävaltalais-, sveitsiläis- ja saksalaisseuroista. Tanskan 25:stä pelaajasta vain seitsemän pelaa tanskalaisissa seurajoukkueissa.

”Moni seura on keskittynyt nuorisotyöhön, niin mekin”, kööpenhaminalaista KSF:ää 50 vuotta johtanut Bergholdt sanoo.

Tie NHL:ään aukeaa monille tanskalaispelaajille Ruotsin kautta.

”Parhaat siirtyvät pelaamaan Ruotsiin 16–17-vuotiaina. Sieltä he nousevat NHL:ään.”

Perinteikäs KSF-seura täyttää 150 vuotta vuonna 2019, mutta jääkiekkoa seurassa on alettu pelata vasta toisen maailmansodan jälkeen.

”Tanskalaisia lähetettiin sodan aikana Latviaan. Siellä he tutustuivat jääkiekkoon ja toivat lajin mukanaan seuraamme”, Bergholdt kertoo. Laji alkoi levitä.

”Mutta harrastajia on nyt saman verran kuin 1990-luvulla. Ei heitä voi tulla enempää, kun halleja on niin vähän. Jääajasta tappelevat kiekkoilijoiden lisäksi taitoluistelijat, he tarvitsevat jäätä yhtä paljon kuin kiekkoilijat.”

Tanskan joukkueen kapteeni Morten Green pitää Tanskan pääsyä puolivälieriin oikeutettuna. Hän sanoo tanskalaiselle BT-lehdelle, että se oli heidän tavoitteensa.

”Kanada, Suomi ja Venäjä ovat olleet tähän asti turnauksen kovimmat joukkueet. Realistisesti katsottuna ne voittavat vastustajansa, ihan sama kuka se on. Mutta me aiomme pistää kunnolla kampoihin. Ei sitä joka päivä saa mahdollisuutta pelata puolivälierissä, ja onhan tässä pieni mahdollisuus sensaatioon”, Green sanoo lehdelle.

Innostaan huolimatta konkari Jim Bergholdt arvelee, että Tanska häviää Suomelle torstaina.

”Esimerkiksi 2–4, mutta mikään läpihuutojuttu ottelu ei ole. Meillähän on ykkösketjuna pojat NHL:stä. Mutta vielä on matkaa siihen, että Tanska voittaa yhden kovista näissä merkittävissä otteluissa. Luulen, että Suomi ja muut kärkimaat painavat nyt täysillä”, Bergholdt ennustaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!