Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijonien nuorisokaarti käy Tanskan kimppuun – ”Olemme ennakkosuosikkeja, ei siitä tarvitse keskustella”

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Sebastian Aho (vas.), Patrik Laine ja Mikko Rantanen ratkoivat kiekon kerääjän kivi, sakset, paperi -leikillä.
Sebastian Aho (vas.), Patrik Laine ja Mikko Rantanen ratkoivat kiekon kerääjän kivi, sakset, paperi -leikillä. Kuva: Vesa Koivunen

Pietari

Onkohan näihin nuoriin herroihin tarttunut kultainen kosketus?

Sebastian Aho, Patrik Laine ja Mikko Rantanen ratkaisevat kivi, sakset, paperi -leikillä, kuka kerää kiekkoja Leijonien harjoitusten jälkeen.

Laine ja Rantanen kyyristyvät ämpärin viereen Jubileinyi-hallissa. Pietarin päänäyttämöllä on harvinaisen hiljaista. Suomen vastustajaksi tuleva Tanska vasta matkasi kohti kaupunkia. Samoin Ruotsi, joka perui Kanadan tapaan kokonaan jääharjoituksensa.

Sama kolmikko loi ennennäkemätöntä kiekkohuumaa vuodenvaihteen nuorten MM-kisoissa, kun Suomi voitti kultaa. Tahti jatkuu, jos mahdollista, entistä kiivaampana aikuisten MM-jäillä.

”Sillä lailla tämä poikkeaa, että ne olivat kotikisat ja kaikki fanit olivat meidän puolella. Kyllä täälläkin on paljon suomalaisia faneja ja kisahuumaa”, Aho sanoo.

Seuraavaksi nuorisokaarti käy Tanskan kimppuun puolivälierissä. Silloin ratkaistaan, pelaako Leijonat mitaleista vai hyppääkö joukkue Allegroon etuajassa.

”Olemme ennakkosuosikkeja, ei siitä tarvitse keskustella”, Rantanen sanoo rehellisesti.

Aho tietää, että Tanskalla on ykköskentässään muutama NHL-pelaaja. Kanadaa vastaan yhtä pelaajaa lukuunottamatta kaikki tulivat NHL:stä. Eikä tuntunut missään.

”Tosi hienoa, että pääsee tuossa kentällä vääntämään tuollaisia äijiä vastaan, joita on seurannut tosi paljon”, Aho sanoo maukkaasta lohkon päätösottelusta.

Leijonat on suursuosikki Tanskaa vastaan. Nuoria se ei haittaa. He ovat pelanneet koko juniorivuotensa suosikkeina eri turnauksissa.

On täysin poikkeuksellista, että kolme nuorten MM-joukkueen pelaajaa mahtuu samana keväänä aikuisten kisoihin. Ja että he ovat vielä maailmanmestareita, roolitkin ovat isoja.

Nuoret herrat ovat viemässä Leijonia mitalipeleihin, ja ties vaikka loppuotteluun.

”Kyllä tässä on Suomen maajoukkue, ei pelkät nuoret”, Aho sanoo. ”Ei tämä ole pelkkä meidän juttu.”

Taiturimainen Aho pelasi Kanadaa vastaan kenties turnauksen parhaan ottelunsa. Hän uskalsi kamppailla kiekosta, vaikka satakiloinen nikkaripakki roikkui niskassa henki haisten. Kiekkoja Aho riisti kuin kotoisessa liigaottelussa.

”Yritän riistää kiekkoja pitkällä mailalla. Se on vähän niin kuin oma vahvuuskin”, Aho sanoo.

Laineella oli laukaisupaikkoja yhtä paljon kuin puolella Kanadan joukkueesta. Kookas Rantanen kamppaili kuin ikänsä mukana ollut veteraani.

Ensimmäisestä ottelusta lähtien Laineen ja Ahon ympärillä on riittänyt kohinaa ja otsikoina. Rantanenkin pääsi mukaan tähän hulinaan Slovakia-pelissä.

”Sitä odotti, ja koitti olla positiivinen ne viisi peliä, jotka olin katsomossa”, Rantanen sanoi. ”Ja kun sitten pääsi irti, hyvältä tuntui.”

Kaikilla kolmella nuorella Leijonalla on vähän erilainen polku meneillään. Rantanen on Coloradon NHL-pelaaja, ja hän pääsikin muutaman ottelun verran katselemaan kirkkaita valoja. Aholla on Carolinan toisen kierroksen varaus ja Laine huudetaan NHL:ään tänä kesänä.

Aholla oli jopa harvinainen tilanne, kun hän pääsi pelaamaan tulevan valmentajan silmien alla. Bill Peters vetää Kanadaa MM-kisoissa ja on seurajoukkue Carolinan päävalmentaja.

”Nyt pelataan Suomen voitosta, ja se on se ykkösjuttu. Ei voi alkaa miettiä omia asioita eikä mitään muutakaan”, Aho sanoo hyvin tasapainoisesti.

Varmaa on, että Aho jätti Petersiin ikuisen muistijäljen vahvalla ja rohkealla pelillään.

”Kanada oli itsellekin mittari. Siinä pääsi äärirajoille”, Aho sanoo.

Uusi mittari odottaa, kun Tanska tulee vastaan puolivälierissä torstaina.

Nyt on suuri mahdollisuus edetä välieriin, mutta se on varmaa jo nyt, että Suomen jääkiekkomaajoukkueella on Pietarin MM-turnauksen ylivoimaisesti parhaat kiekonkerääjät.

Puolivälierä Suomi–Tanska tänään kello 16.15. MTV ja MTV Sport 1 televisioivat ottelun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!