Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijonilla edessään kohtalon ottelu kello 16.15 – mihin Tanskan yllätys­mahdollisuudet perustuvat?

Urheilu
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Patrik Laine on Suomen tehokkain pelaaja pisteillä 6+4.
Patrik Laine on Suomen tehokkain pelaaja pisteillä 6+4. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Jääkiekon MM-kisojen pelitapa on armoton, sillä kärjistäen koko turnauksen arvosana ratkeaa yhdessä ottelussa. Se peli on Suomella edessään tänään kello 16.15, kun vastaan luistelee Tanska.

Puolivälieräottelun voitolla pelit jatkuvat kullan kiilto silmissä, mutta yllätystappiolla seitsemän peräkkäistä voittoa alkulohkossa pyyhkiytyvät muistista kuin lumi jäältä zambonin käsittelyssä.

Leijonat lähtee Tanska-otteluun suursuosikkina, mutta yllättäen jatkoon selvinnyt jääkiekon pikkumaa on yllätysvalmis ryhmä.

Vain kerran aiemmin, vuonna 2010, Tanska on yltänyt puolivälieriin. Maa sijoittui tuolloin kisoissa kahdeksanneksi. Samoissa kisoissa Tanska otti ainoan voittonsa Suomesta MM-tasolla.

Leijonat on poistunut kaukalosta kuudesti Maamme-laulun saattelemina Tanska-ottelun jälkeen. Tänään on todennäköisesti vuorossa seitsemäs kerta.

HS esittelee seitsemän kohtaa, joihin ottelussa kannattaa kiinnittää huomionsa.

1. Kumpi pysyy poissa jäähyaitioista?

Suomi on ottanut turnauksessa vähiten jäähyjä, vain 22 kahden minuutin istuntoa. Kapteeni Mikko Koivu on Leijonien jäähykuningas viidellä kakkosella.

”Mielestäni meidän tulee pelata vaistoilla, mutta kyllä me puhumme jäähyttömyydestä. Mitä pidemmälle turnaus etenee, sitä tärkeämmäksi asia muuttuu. Haluamme pysyä mahdollisimman paljon poissa jäähyaitiosta”, Koivu kommentoi kisajärjestäjille.

Tanskalla kakkosia on yhteensä 37, eli keskimäärin yli viisi ottelua kohti. Samanlaisella jäähymäärällä joukkue heittää vähäisetkin mahdollisuutensa roskakoriin.

Turnauksen tuomarilinja on vaihdellut jopa ottelujen sisällä, joten yhtään ylimääräistä viheltämispaikkaa ei kannata antaa.

2. Kumman ylivoima jyrää?

Tanska on ollut turnauksen paras ylivoimajoukkue. Se on tehnyt 26 yrityksellä yhdeksän maalia, eli onnistumisprosentti on 34,62. Suomi on tilaston kakkonen tehtyään kymmenen maalia 32 yrityksestä.

Tanskan tehtävää vaikeuttaa Suomen loistava alivoima. Leijonat on turnauksen toiseksi paras alivoimajoukkue Kanadan jälkeen, ja erittäin aktiivinen alivoimanelikko on päästänyt vastustajan vain kahdesti maalintekoon.

Suomelle voi ennustaa ylivoimamaaleja, sillä Tanska on huonoin alivoimajoukkue yhdessä Valko-Venäjän ja Sveitsin kanssa. Joukkue on päästänyt maalin joka kolmannesta alivoimatilanteesta.

3. Kantavatko NHL-miehet Tanskaa?

Tanskan tehokkain pelaaja on ollut NHL:n farmisarjassa AHL:ssä Hartfordia edustava Nicklas Jensen. Hyökkääjä on turnauksen pistepörssissä sijalla 16 tehoilla 5+2.

Winnipeg Jetsissä tehot 15+23 tehnyt Nikolaj Ehlers on säestänyt tehden MM-jäillä neljä maalia ja syöttämällä yhden.

Kaksikko on ollut joukkueen ylivoimaisesti innokkaimmat laukojat ennen Vancouver Canucksin Jannik Hansenia, joka on tehnyt MM-kisoissa tehot 2+2.

4. Jatkuuko Patrik Laineen maalitehtailu?

Suomelta löytyy millä nokittaa. Patrik Laine (6+4), Aleksander Barkov (3+6) ja Jussi Jokinen (1+7) muodostavat Leijonien tehokkaimman kolmikon, mutta 29 maalia alkulohkossa kertoo ratkaisuvoiman leveydestä.

Laine aloitti turnauksen häikäisevästi, mutta sen jälkeen tahti hiipui hetkeksi. Maalitili aukesi uudestaan Ranskaa vastaan, ja Slovakian verkkoon syntyi turnauksen kuudes osuma.

Kanadaa vastaan Laine epäonnistui läpiajossa ja jäi ilman tehoja kolmesta laukauksesta huolimatta. Tanskaa vastaan Laineen laukauksen odotetaan tekevän tuhoa viimeistään ylivoimalla.

5. Seisooko Sebastian Dahm päällään?

Tanskan maalivahtipeli ei ole turnauksessa vakuuttanut. Joukkue päästi seitsemässä alkulohkon pelissään 22 maalia, kun Suomen verkkoon sujahti vain kuusi kiekkoa.

Sebastian Dahm pelasi kuudessa ottelussa torjuntaprosentilla 94,55, mutta vältti Venäjän 10–1-maali-ilottelun.

Jotta Tanskalla olisi mitään mahdollisuuksia, pitää Tanskan liigan Rødovre Mighty Bullsia edustavan 29-vuotiaan turhauttaa Leijonat huipputorjunnoillaan.

Mikko Koskinen puolestaan valloitti suomalaisten kiekkofanien sydämet viimeistään Kanadaan vastaan torjumallaan nollapelillä. Tanskaa vastaan laukauksia tulee todennäköisesti harvakseltaan, joten 93,33-prosenttisesti kiekot pysäyttäneen kaksimetrisen maalivahdin on oltava hereillä.

6. Riittääkö Leijonien kärsivällisyys?

Suomi on ottelussa suursuosikki, sen myöntävät pelaajat itsekin. Joukkue on ollut samassa asemassa läpi kisojen Kanada peliä lukuun ottamatta, joten tilanne on tuttu.

Peli on kuitenkin huomattavasti tärkeämpi kuin yksittäinen alkusarjan ottelu, joten paineitakin on selvästi enemmän.

Avauserät ovat olleet Suomelle nihkeitä, sillä maaliero avauserissä on Leijonille vain 4–1. Todennäköistä onkin, että peli ei ratkea kovin aikaisessa vaiheessa.

Suomi on joukkueista selvästi parempi, joten maalipaikat ja ratkaisevat maalit tulevat kyllä, kunhan asenne on kunnossa ja kärsivällisyys riittää tarvittaessa ottelun viimeiselle kymmenminuuttiselle asti.

7. Löytyykö Suomen puolustajilta tehoja?

Suomen puolustajat ovat toistaiseksi olleet varsin vaisuja hyökkäyspäässä, ja tehoja on tullut yhteensä 3+9. Kanadaa vastaan Tommi Kivistö laukoi voittomaalin, joten parempaan suuntaan ollaan menossa.

Tanskan pitäisi kaatua ilman puolustajien tehojakin, mutta mitalipelejä ajatellen pisteitä kaivataan mahdollisimman laajalta rintamalta.

Tanskan puolustajat ovat olleet vielä tehottomampia kuin Leijona-pakit, sillä tehoja on koossa vain 3+6. Joukkueen paras puolustaja, Jokereissa pelaava Jesper B. Jensen, ei ole pelannut loukkaannuttuaan turnauksen kolmannessa ottelussa Sveitsiä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?