Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijonat eteni MM-välieriin – Granlund laukoi kaksi maalia Tanskan verkkoon

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Patrik Laine (vas.) juhli Topi Jaakolan kanssa 3–1-maalia toisessa erässä.
Patrik Laine (vas.) juhli Topi Jaakolan kanssa 3–1-maalia toisessa erässä. Kuva: Vesa Koivunen

Nyt se on varmaa! Leijonien peliesityksiä saa jännittää viikonloppunakin, kun maajoukkue taistelee jääkiekon MM-turnauksen mitalipeleissä lauantaina ja sunnuntaina.

Suomi voitti Tanskan MM-puolivälierässä Tanskan lukemin 5–1 torstaina Pietarissa. Mikael Granlund, Jarno Koskiranta, Patrik Laine ja Jussi Jokinen vastasivat Leijonien maaleista.

Ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Suomi hallitsi odotetusti pelitapahtumia, joskin Lars Ellerin, Nikolaj Ehlersin ja Jannik Hansenin muodostama Tanskan NHL-kolmikko onnistui ajoittain luomaan vaarallisia maalipaikkoja.

Leijonat eteni voiton myötä välieriin, jotka pelataan ensi lauantaina. Suomi kohtaa välierässä Venäjän, joka kukisti torstaina Saksan maalein 4–1.

Suomen ja Venäjän välierä pelataan lauantaina kello 16.15.

Puolivälierä alkoi Leijonien osalta väkevästi. Maalitykki Laine pääse kaksi kertaa vetopaikkaan heti ottelun toisessa vaihdossa.

Ensimmäinen vaarallinen maalipaikka tuli viiden ja puolen peliminuutin jälkeen, kun puolustaja Ville Pokka pääsi laukomaan vapaasti hyökkäysalueen keskeltä.

Tanskan maalivahti Sebastian Dahm nappasi kuitenkin Pokan laukauksen räpylällään kiinni.

Myös Tanskalla oli avauserässä hetkensä. Ellerin, Ehlersin ja Hansenin NHL-kolmikko aiheutti ajoittain päänvaivaa Leijonien puolustukselle.

Vaarallisin tilanne tuli erän puolivälin jälkeen, kun puolustaja Markus Lauridsen laukoi ja Koskinen torjui kiekon eteensä. Eller oli laittaa irtokiekon maalin kulmalta verkkoon, mutta Koskinen ehti pelastamaan tilanteen.

Tuon tilanteen jälkeen Suomen kapteeni Mikko Koivu lähetettiin jäähyaitioon poikittaisesta mailasta. Tanskan ylivoima kesti kuitenkin vain 12 sekuntia, kun Morten Green sai rangaistuksen kiinnipitämisestä.

Tasavajaalla pelatessa Tanska oli lähellä maalia, kun Frederik Storm antoi poikittaissyötön Nicholas Jensenille, jonka laukauksen Koskinen kuitenkin torjui.

Suomi siirtyi johtoon 14 peliminuutin jälkeen. Mikael Granlund sai kiekon maalin kulmalla, kädet kävivät nopeasti ja kiekko löysi tiensä Tanskan maalin ylänurkkaan.

Mikko Koivu ja Leo Komarov saivat syöttöpisteet Granlundin osumaan.

Leijonien 2–0-maali tuli pienen onnen siivittämänä. Tanska teki nimittäin oman maalin toisen erän alussa.

Jarno Koskiranta laukoi Mika Pyörälän syötöstä kohti tanskalaisvahti Dahmia. Sen jälkeen puolustaja Stefan Lassen siirsi kiekon omaan maaliin ja suomalaiset pääsivät juhlimaan.

Seuraavassa vaihdossa Suomi oli tehdä jo kolmannen maalin. Jussi Jokinen tarjosi tekopaikan Jani Lajuselle, jonka laukaus pysähtyi Tanskan maalin ylärimaan.

Toisen erän puolivälissä Suomen Mikko Rantanen otti hyökkäyspäässä hieman hölmön jäähyn.

Rantanen kampesi Tanskan Mathias Baun kumoon ja joutui jäähyaitioon kiinnipitämisestä.

Tanska teki ylivoimalla kavennusmaalin. Suomen neliö ei pysynyt kasassa, kun Tanska liikutteli kiekkoa ahkerasti.

Mads Christensen antoi mainion syötön täysin vapaaksi jääneelle Ellerille, joka laukoi kiekon suoraan syötöstä ohi Koskisen.

Erän lopulla Leijonat jatkoi tyhmien jäähyjen ottamista. Antti Pihlström sai hyökkäysalueella rangaistuksen laitataklauksesta.

Tällä kertaa Suomi onnistui blokkaamaan tanskalaisten laukaukset, eikä lisämaaleja erikoistilanteen aikana nähty.

Hetken aikaa näytti, että Tanska olisi pääsemässä peliin mukaan. Hölmöt jäähyt olivat sekoittaneet Leijonien pelaamisen hetkeksi.

Vaikealla hetkellä esiin nousi tuttu maalitykki. Patrik Laine vei Suomen 3–1-johtoon minuutti ennen toisen erän päätöstä.

Laine pääsi rauhassa sihtailemaan laukaustaan hyökkäysalueella ja ampui kiekon yläkulmaan ohi tanskalaisvahti Dahmin. Syöttöpisteen Laineen maaliin sai puolustaja Juuso Hietanen.

Vaikka Suomi johti vain kahdella maalilla, päätöserä tuntui jo pelailulta.

Kolmannen erän alkuminuuteilla Lajunen ja Jokinen pääsivät hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Lajusen syöttö oli kuitenkin liian vaikea, eikä Jokinen päässyt sihtaamaan tyhjään maaliin.

Tanskakin pääsi pari kertaa lähelle maalia päätöserässä. Eniten jossiteltavaa jäi ykkösketjun Hansenille, joka kilautti laukauksensa tolppaan.

Ottelu ratkesi lopullisesti, kun Jokinen viimeisteli 4–1-osuman tyhjään maaliin ajassa 57.46.

Granlund rokotti loppulukemat tanskalaispuolustajan harhasyötöstä.

Leijonien tähtisentteri Aleksander Barkov ei pystynyt flunssan takia pelaamaan puolivälierässä. Myös puolustaja Lasse Kukkonen oli alavartalovamman vuoksi sivussa.

Barkovin paikan kakkosvitjassa Jokisen ja Laineen keskellä otti Jani Lajunen, joka on Laineelle tuttu ketjukaveri myös liigaseura Tapparasta.

Tanska-ottelun päätöserässä Sebastian Aho jätti pelin kesken, mutta hänen loukkaantumistilanteestaan ei ole tarkempaa tietoa.

Leijonat matkaa seuraavaksi Moskovaan, jossa tämän kevään MM-turnauksen mitalipelit pelataan.

Välierät ovat luvassa lauantaina kello 16.15 ja 20.15. Suomi kohtaa joko isäntämaa Venäjän tai Saksan.

Sunnuntaina pronssiottelu pelataan kello 16.15 ja loppuottelu kello 20.45.

Vesa Koivunen
Mikael Granlund viimeisteli Suomen avausmaalin ensimmäisessä erässä.
Mikael Granlund viimeisteli Suomen avausmaalin ensimmäisessä erässä.
Vesa Koivunen
Patrik Laineen laukauksen vaarallisuus tuli taas todistetuksi.
Patrik Laineen laukauksen vaarallisuus tuli taas todistetuksi.
Näin jääkiekkokansa katsoo päivän Suomi–Tanska-peliä
Näin jääkiekkokansa katsoo päivän Suomi–Tanska-peliä
Suomalaiset ovat innokkaita lätkäfaneja ja katsovat aktiivisesti tänään neljältä alkavaa peliä - vaikka töistä käsin! Toimittaja: Anni Hausen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Näin lähtee hyvä lämäri ja mokke kikkaillaan kahville
Näin lähtee hyvä lämäri ja mokke kikkaillaan kahville
Maalin edessä on muuri, joka pitäisi ohittaa. Bluesin A-junnut näyttivät HSTV:lle, miten kikkaillaan puolustus ja maalivahti kahville - ja isketään kiekko häkkiin. Samalla selviää, kuinka lähtee hyvä lämäri.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?