Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kestitystä, lahjapyörä, seminaarilippuja – tarkastaja paljasti röyhkeän rahankäytön Olympiakomiteassa

Urheilu
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Opetusministeriön Olympiakomiteaan tekemä taloustarkastus antaa uutta ryhtiä urheilun rahankäytölle. Se voi muuttaa myös urheilunjärjestöjen ja opetusministeriön liikuntayksikön välisiä suhteita.

Taloustarkastuksen seurauksena opetusministeriö perii takaisin Olympiakomitealta vuoden 2014 avustuksista 435 000 euroa.

Takaisinperinnän perusteina on, että veikkausvoittovaroista myönnettyjä avustuksia on käytetty eri tarkoituksiin ja eri ajankohtina kuin mille rahat ovat alunperin myönnetty.

Osan takaisinperittävistä tuista Olympiakomitea oli säästänyt hallinnosta ja siirtänyt huippu-urheiluyksikön käyttöön. Osa tuista oli käytetty anottuun tarkoitukseen, mutta eri tilikaudella.

Olympiakomitean pääsihteerin Teemu Japissonin mukaan siirrot on tehty yhteisymmärryksessä ministeriön liikuntayksikön kanssa. Hän kyseenalaisti huomattavan osan takaisinperinnän perusteista.

”Olemme toimineet liikuntayksikön kanssa hyvässä yhteistyössä sovittujen toimintatapojen mukaisesti”, Japisson vakuutti HS:n haastattelussa.

Tarkastusraportin perusteella Olympiakomitean ja liikuntayksikön näkemykset tukien käyttöaikojen pidennyksistä poikkeavat kuitenkin toisistaan. Se käy joka tapauksessa selväksi, että yhteydet Pasilan Valo-talon ja liikuntayksikön välillä ovat olleet vilkkaita.

Taloustarkastuksen seurauksena käytännöt varmasti selkiytyvät tässä asiassa.

Se voi aiheuttaa lisää byrokratiaa, mutta samalla avustusten käyttö ja valvonta selkiytyvät. Kohtuullisia asioita veronmaksajan ja tavallisen urheilunharrastajan näkökulmasta.

Olympiakomitean muu rahankäyttö ja valvonta on synkkää luettavaa.

Urheilulla on perinteisesti rahat tiukalla, mutta Olympiakomitea on tuhlannut tarkastuskertomuksen perusteella huoletta.

Seurojen ja järjestöjen vapaaehtoistyöntekijöiden sekä kädestä suuhun elävien kilpaurheilijoiden voi olla vaikea ymmärtää röyhkeää rahankäyttöä.

Urheilun kattojärjestö törsäsi yhteisiä rahoja kymmeniätuhansia euroja esimerkiksi seminaarilippuihin, kestitykseen ja palavereihin.

Pelkästään joulukuussa 2014 Olympiakomitean neuvottelukulut olivat 37 000 euroa. Huippu-urheiluyksikön toimintaan ja Sotšin olympialaisiin liittyen kokous- ja neuvottelukuluja oli puolestaan kirjattu 55 000 euroa.

Huippu-urheiluyksikön 50 vuotta täyttänyttä johtajaa Mika Kojonkoskea Olympiakomitea puolestaan muisti 2 200 euron arvoisella polkupyörällä. Yleisurheilija olisi saanut rahalla kuukauden etelänleirin.

Hankintojen kilpailutus oli myös puutteellista. Tarkastuskertomuksen mukaan palveluja ostettiin myös yrityksiltä, joissa työskenteli urheilujärjestöjen entisiä huippujohtajia.

Tarkastelun kohteena olleessa huippu-urheiluyksikössä palkkaus oli sen sijaan kunnossa ja yli urheilujärjestöissä tavallisesti noudatetun tason.

Olympiakomitea oli tarkastuskertomuksen julkitulon jälkeen huolissaan urheilun autonomiasta, mikäli taloudenkäytännöt muuttuvat.

Näkemys on yllättävä ja jopa röyhkeä, sillä tarkastuskertomus osoittaa Olympiakomitean käyttäneen urheilun autonomiaa kylmänviileästi hyväkseen.

Hyvä merkki on, että järjestö palkkasi jo vuoden 2014 lopulla taloushallinnon asiantuntijan. Sille olisi ollut käyttöä aiemmin.

Eikä tässä vielä kaikki. Tarkastuksen kohteena on ollut myös Olympiakomiteaan fuusioitava keskusjärjestö Valo. Sitä koskeva tarkastusraportti julkaistaan myöhemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!