Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei enää pelottava Punakone: ”Neuvostoliiton jääkiekon huume oli Tarasov”

Valmentaja Tihonov luotti kovaan kuriin. Maalitykki Anatoli Firsov hankki voimaa lumitöillä.

Urheilu
 
Matti Björkman / Lehtikuva
Neuvostoliiton valmentaja Viktor Tihonov (vas.), maalivahti Vladislav Tretjak (kesk.) ja puolustaja Vjatšeslav Fetisov juhlivat maailmanmestaruutta vuonna 1983 Münchenissä pelatun finaalin jälkeen. Punakone vei MM-kullan maalierolla 41–7, Suomi hävisi itänaapurilleen 3–0.
Neuvostoliiton valmentaja Viktor Tihonov (vas.), maalivahti Vladislav Tretjak (kesk.) ja puolustaja Vjatšeslav Fetisov juhlivat maailmanmestaruutta vuonna 1983 Münchenissä pelatun finaalin jälkeen. Punakone vei MM-kullan maalierolla 41–7, Suomi hävisi itänaapurilleen 3–0. Kuva: Matti Björkman / Lehtikuva

Jääkiekon MM-välierässä asetelma on suomalaisittain otollinen, sillä Venäjällä kuplii hurmoshenki. Samanlaista voittamattomuuden meininkiä ja ennenaikaista juhlamieltä isännillä oli 2007.

Yhdeksän vuotta sitten Erkka Westerlundin valmentama Suomi sammutti Moskovassa tylysti isäntien kisainnon.

Leijonat löi MM-välierässä Venäjän Mikko Koivun äkkikuolemamaalilla.

Nykyjoukkueesta Moskovan ihmettä rakensivat Koivun ohella Lasse Kukkonen ja Mika Pyörälä. Ville Peltonen on noussut kakkosvalmentajaksi ja Jere Lehtinen GM:n virkaan.

Suomi on kohdannut Venäjän viidesti MM-välierässä: 2002, 2007, 2008, 2011 ja 2012. Leijonat voitti 2007 Koivun maalilla 2–1 ja 2011 Mikael Granlundin sirkusmaisen osuman avittamana 3–0.

Venäjän edeltäjä Neuvostoliitto otti ensi yrityksellä MM-kultaa. Mestaruus tuli, vaikka tulokasjoukkueen pelaajat tökkivät kiekkoa eteenpäin mailaa yhdessä kädessä pidellen.

Valmentajaguru Anatoli Tarasov vei maan yhdeksään MM- ja kolmeen olympiakultaan: 1963–1972. Hänen seuraajansa Viktor Tihonov kaappasi kahdeksan MM- ja kolme olympiakultaa: 1978–1992.

Istuin Izvestija-turnauksen aikana 1980-luvulla suomalaispankin edustussaunassa Moskovassa. Lauteilla hikoilivat Tarasov ja hänen luottohyökkääjiinsä kuulunut Anatoli Firsov, jolla oli kahdeksan maailmanmestaruutta ja kolme olympiakultaa.

Saunan päälle väkivirvokkeita nauttinut Firsov hämmentyi kuvaajan läsnäolosta. Hän osoitti nopeaa tilannetajua kippistäen kohti kameraa:

”Sprite-limonaadi virkistää.”

Firsov oli kuuluisa nopeudestaan ja lyöntilaukauksestaan. Hän ampui Neuvostoliiton pääsarjassa 344 maalia 474 pelissä.

”Pikkulapsena tein paljon lumitöitä ja sain ranteisiin laukausvoimaa”, sanoi Firsov, jolla oli valmis vastaus myös doping-kysymykseen. ”Neuvostoliiton jääkiekon huume oli Tarasov.”

En tiedä ajoiko Firsov saunalta kotiin autolla. Firsovin ketjukaverina hetkittäin pelanneen taiturimaisen Valeri Harlamovin kohtaloksi koitui autoilu juopuneena.

Harlamov raikasti tarinan mukaan hengityksensä ajokuntoon Rexona-antiperspiranttilla. Hän säilytti lännestä salakuljettamaansa kainalosuihketta kojelaudan hansikaslokerossa.

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja kahdeksankertainen maailmanmestari Harlamov kuoli 33-vuotiaana auto-onnettomuudessa 1981. Onnettomuudessa kuoli myös hänen vaimonsa.

Moskovan kupeeseen moottoritien varteen on pystytetty muistokilpi: ”Venäläisen kiekon tähti kaatui täällä.”

Valmentaja Tarasovin seuraaja Tihonov oli ankarampi kuin edeltäjänsä. Hänkin oli upseeri, jolle pelaajat olivat alaisia, sotilaita, ja ottelut taisteluita.

Tihonov eristi maajoukkueen lähes koko kalenterivuodeksi koulutukseensa eikä sietänyt minkäänlaista niskurointia. Yhden pelaajan laiskottelusta rangaistiin koko joukkuetta.

”Olen tottunut elämään jatkuvassa odotuksessa, jota ei voida millään perustella. Tihonovin tahdosta ja ainoastaan hänen halustaan ampua aina yli, vain sen takia, että hän haluaa valaa kaikki saman muottiin. Hän on pitänyt pelaajiaan, aikuisia miehiä lukkojen takana”, kertoo huippuhyökkääjä Igor Larionovin vaimo kirjassa Ykkösketju kapinoi.

”Igoria en tyttäremme kanssa juuri koskaan näe, vilaukselta silloin tällöin, mikä sekin on Tihonovin pöydältä tippuvia armonmuruja.”

Tihonovista tuli pelaajille kirosana. Hän valmensi maajoukkuetta vakavasti ottaen vuoteen 1994, vaikka ilmestyi vaihtopenkin taakse vielä 2004 MM-kisoihin ollessaan 74-vuotias.

Tihonov näki kuinka hänen valtakautensa aikana lähes voittamaton maajoukkue alkoi murentua. Sosialismin romahduksen myötä 1989–1991 Punakone menetti tähtipelaajansa NHL:ään ja kadotti tehonsa.

Leijonat otti itänaapurista MM-kisojen avausvoittonsa vasta 1997. Se tuli upouudessa Hartwall-areenassa. Suomi takoi Olli Jokisen, Janne Ojasen, Saku Koivun ja Mika Niemisen maaleilla viimeisen kymmenminuuttisen aikana taululle 7–4.

Leijonat pyrähti lajin huipulle 1990-luvulla. Mitalikantaan ja hopealle sen laukaisi 1988 olympialaisissa 2–1-voitto kullan jo varmistanutta Neuvostoliittoa vastaan.

Vuonna 1992 Leijonat juhli MM-hopeaa, 1994 MM-hopeaa ja 1995 MM-kultaa. Kyseissä kisoissa itänaapuri jäi mitalitta.

Neuvostoliiton paikan MM-kisoissa on perinyt Venäjä. Se on yltänyt kultaan 1993, 2008, 2009, 2012 ja 2014.

Nyt Venäjällä on tilaisuus todistaa kykynsä kotikatsomon edessä. Viimeksi Moskovassa juhlittiin isäntien mestaruutta 1986, kun punanutut voittivat 10 peliään huimalla maalierolla 66–18.

Veikko Lintinen
Suomen puolustaja Lalli Partinen yritti pysäyttää Neuvostoliiton Anatoli Firsovin.
Suomen puolustaja Lalli Partinen yritti pysäyttää Neuvostoliiton Anatoli Firsovin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?