Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Rotta”, ”Pieni vihapallo” ja ”Noseface Killah” ovat kaikki Kanadan superärsyttäjän lempinimiä – illalla hänen kohteenaan on Patrik Laine

Urheilu
 
Jussi Nukari / LEHTIKUVA
Kanadan Brad Marchand ärsytti Leijonien Patrik Lainetta alkusarjan ottelussa Venäjän MM-kisoissa.
Kanadan Brad Marchand ärsytti Leijonien Patrik Lainetta alkusarjan ottelussa Venäjän MM-kisoissa. Kuva: Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Jääkiekossa on aina pelaajia, joita oman joukkueen kannattajat rakastavat ja kaikkien muiden vihaavat. Kaikki muistavat esimerkiksi Leijonista Jarkko Ruudun. Kutsutaan roolia sitten agitaattoriksi, ärsyttäjäksi tai rotaksi – aivan sama – mutta monesta joukkueesta tämä tärkeä roolipelaaja löytyy.

Kanadan joukkueen agitaattori on Brad Marchand, Boston Bruinsin 175-senttinen hyökkääjä, joka saa ottelusta toiseen vastustajan pelaajat sekaisin. Rakkaalla ärsyttäjällä on monta lempinimeä.

Ensin Marchandia kutsuttiin Rotaksi, mikä oli jonkin sortin kunnianosoitus alkuperäiselle Rotalle, Ken ”The Rat” Linsemanille, Philadelphia Flyersin, Edmonton Oilersin ja Boston Bruinsin entiselle sentterille. Linseman pelasi vuosina 1978–1972 NHL:ssä 14 kautta ja sai vastustajat hermoromahduksen partaalle tempuillaan ja pelitehoillaan. Linseman näki Marchandissa itsensä veroisen ärsyttäjän.

”Hän on todennäköisesti ensimmäinen, joka pelaa minun tavoin ja jolla on myös hyvät pelitaidot. Mielestäni hän on loistava pelaaja, ja hän on varmasti sellainen vielä pitkään. Olen aika ylpeä siitä, että häntä verrataan minuun, koska pidän hänestä pelaajana”, Linseman sanoi muutama vuosi sitten.

Marchandin sääntöjen rajoja rikkoneista tempuista saatiin esimerkki kaudella 2011–2012, kun Marchand teki häijyn polvitaklauksen Sami Salolle , joka sai taklauksesta aivotärähdyksen. Pelaajien turvallisuutta tuolloin valvonut Brandan Shanahan langetti Marchandille viiden ottelun pelikiellon tilanteesta. Marchand ei ottanut opikseen ensimmäisestä kerrasta, vaan teki käytännössä saman tempun uudestaan Daniel Sedinille .

Vancouver Canucksin silloinen valmentaja Alain Vigneault sanoi Marchandista, että ”joku saa vielä tarpeekseen ja vahingoittaa häntä, koska hän pelaa vahingoittaakseen muita”.

Kun Stanley Cupin voittanut Bruins vieraili Valkoisessa talossa tammikuussa 2012, kutsui Yhdysvaltain presidentti Barack Obama Marchandia ”Pieneksi vihapalloksi”. Sitäkin nimeä on kantanut aiemmin kuuluisa ärsyttäjä, Pat Verbeek. Verbeekin mukaan Marchandin pitäisi kantaa lempinimeään kuin kunniamerkkiä.

”Se on kunnianosoitus. Ei minua haittaa, että häntä kutsutaan samalla nimellä. Häntä kutsutaan nimillä, eikä hän voi sille mitään”, Verbeek sanoi SB Nationin haastattelussa.

Verbeekin mukaan Marchand on myös todella hyvä pelaaja.

”Hänellä on nopeutta, ja hän pelaa kuin kookkaampi pelaaja. Erittäin vaikea vastustaja”, Verbeek kehui Marchandia.

Kaudesta 2009–2010 Boston Bruinsissa pelannut Marchand on tehnyt NHL:ssä säännöllisesti yli 40 pistettä kautta kohden. Tällä kaudella hän teki oman henkilökohtaisen piste-ennätyksensä runkosarjassa tehoilla 37+24.

Venäjän MM-kisoissa Marchandilta kysyttiin jälleen hänen roolistaan jäällä.

”NHL:ssä meillä kaikilla on oma tehtävämme, ja meidän tehtävämme on toimia agitaattoreina”, Marchand sanoi NESN.comin yhteishaastattelussa Brendan Gallagherin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!