Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä tapahtuivat ennen Patrik Laineen syntymää: Suomen ensimmäinen MM-kulta, Neuvostoliiton punakoneen romahdus, 24–0-tappio Kanadalle

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Patrik Laine ja Venäjän Dmitri Orlov lauantain välieräottelussa Moskovassa.
Patrik Laine ja Venäjän Dmitri Orlov lauantain välieräottelussa Moskovassa. Kuva: Vesa Koivunen

Se on keski-ikäiselle ihmiselle ajatuksena sekä järkyttävä että raikas. Leijonien maali-ihme Patrik Laine ei ollut edes syntynyt silloin, kun Suomi sai ensimmäisen maailmanmestaruutensa toukokuussa 1995.

Hän syntyi yli kuusi vuotta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen 19. huhtikuuta 1998. Oli ehtinyt kulua 29 vuotta siitä, kun ihminen käveli kuussa.

Patrik Laineen sukupolvi ei ollut todistamassa, kuinka Neuvostoliitto voitti 22 kertaa kultaa MM-kiekossa.

Ajatella, että joku ei ollut vielä olemassa silloin, kun jonkun, jonka oletettiin aina olevan olemassa, lakkasi yhtäkkiä olemasta.

Venäjää vastaan lauantaina kahdesti tykittänyt Sebastian Aho syntyi 1997, kuusi vuotta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Jos tänään sunnuntaina Suomelle tulee voitto, se on kaikessa suloisuudessaan – tuntuu mälsältä sanoa – vanhan toistoa. Viimeksi Suomi voitti MM-kisat vuonna 2011, toisen kerran historiassaan.

Mutta ei niin vanhan toistoa kuin Kanadalle. MM-kulta olisi vuoden 1920 ensimmäisissä MM-kisoissa voittaneelle maalle jo kahdeskymmeneskuudes.

Mutta mitäpä menneistä, ellei ihan vähän. Laineen sukupolvi saattaa hatarasti muistaa vuoden 1939 ja silloin alkaneen talvisodan. Mutta muistavatko enää, että silloin Suomi osallistui myös ensimmäisen kerran jääkiekon MM-kisoihin?

Ei tavattu torilla eikä tuotu poikaa kotiin saatikka saunomaan, koska silloin hävittiin kaikille joukkueille maalein 5–25, mukaan lukien Hollannille ja Belgialle (Kanadalle kultaa).

Mutta missäs tänään tavattaisiin?

Patrik Laine ja kumppanit saattavat nimittäin muistaa, että koskaan ei ole Suomen Leijona lyönyt Kanadaa MM-finaalissa, joka on Suomelle nyt kymmenes.

Vieläkin ottaa pannuun ne Oslon alkusarjan pelit 1958, kun Suomea vietiin kuin litran mittaa. Kanada antoi turpaan maalein 24–0.

Ja kukaan ei ole voinut unohtaa vuoden 1994 finaalia Milanossa. Suomi oli kulkenut sinne voittajan elkein, hakaten esimerkiksi Itävallan 10–0 ja Yhdysvallat 8–0, mutta kiduttavan turhauttavan masentavassa finaalissa Kanada löi Suomen rankkarikisassa.

Vuoden 2007 finaalissa Kanada nöyryytti Suomen 4–2, ja kyllä sekin vielä vähän sattuu.

Tänään sunnuntaina on historiallisen korjausliikkeen aika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?