Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pronssinhohtoinen ilotulitus EM-uinneissa – ”Hienoa huomata, että ollaan tulossa laajalla tasolla”

Urheilu
 
Ville Vuorinen / Lehtikuva
Jenna Laukkanen (vas.), Emilia Pikkarainen ja Mimosa Jallow tuulettivat altaan reunalla, kun Hanna-Maria Seppälä oli tuonut Suomen kolmantena maaliin sekauintiviestissä.
Jenna Laukkanen (vas.), Emilia Pikkarainen ja Mimosa Jallow tuulettivat altaan reunalla, kun Hanna-Maria Seppälä oli tuonut Suomen kolmantena maaliin sekauintiviestissä. Kuva: Ville Vuorinen / Lehtikuva

Lontoo

Ilman naisia Suomen joukkue olisi palannut tyhjin käsin Lontoon EM-uinneista.

Artikkeliin liittyvät

Jenna Laukkanen ja naisten sekaviestijoukkue järjestivät kisojen päätöspäivänä pronssinhohtoisen ilotulituksen.

Ensin jatkui Laukkasen viime joulukuussa alkanut mitaliputki rintauinnissa, ja sitten Mimosa Jallow, Laukkanen, Emilia Pikkarainen ja Hanna-Maria Seppälä ottivat taistelupronssin viestissä.

”Myös meidän pitäisi olla torilla juhlimassa”, Laukkanen iloitsi ja viittasi Jääkiekkoleijoniin. ”Hienoa huomata, että ollaan tulossa laajalla tasolla ja tavoitetaan maailman kärkeä”, Laukkanen tiivisti EM-kisat. ”Oli hienoa lopettaa viestimitaliin kisat.”

Sotkamolainen otti kolmannen peräkkäisen mitalinsa EM-kilpailuissa. Laukkasen kaksi edellistä olivat kultamitaleita lyhyen radalla joulukuussa, nyt tuli pronssia pitkällä radalla 50 metrin rintauinnissa.

”Kaksi kultaa samoissa kisoissa oli kova suoritus, ja ehkä vielä rankempi kuin tämä”, Laukkanen mietti mitaliensa arvojärjestystä.

”Pronssi menee samaan sarjaan. Vaikea sanoa, kumpaa arvostaa enemmän.”

Lauantain välierissä Laukkanen ui kahden sekunnin sadasosan päähän omasta SE:ään ajalla 30,81. Finaalissa sama aika olisi tuonut jaetun EM-kullan, joka meni ruotsalaisen Jennie Johanssonin kaappiin.

Pohjoismaat ottivat matkalla värisuoran, kun Islannin Hrafnhildu Luthersdotter oli toinen, 30,91. Ajallisesti loppukilpailu ei ollut erityisen hyvä keneltäkään rintauimarilta.

”Tuntui, että olisin voinut antaa enemmän. Menee finaalin piikkiin, että jännitti. Tuli erilainen kutina, kun pääsi lähtemään keskeltä, viidenneltä radalta”, Laukkanen sanoi.

EM-pronssi vakuutti Laukkasen, että nopeus riittää myös Rion kesäolympialaisten 100 ja 200 metrille.

”Jos 50 metriä kulkee, niin muutkin matkat lähtevät kulkemaan. Nopeus oli kunnossa. Viestissä pystyin näyttämään, että satanenkin kulkee.”

Sekaviestissä naiset olivat koko ajan kärkikahinoissa. Britannia meni lopulta omille vesilleen, mutta suomalaiset uivat mallikkaan SE:n, 4.01,49 minuuttia.

Kuinka viestimitalia juhlitaan?

”Jos lähdetään Rioon koko porukka”, sanoi perhosuimari Pikkarainen, jolla ei ole henkilökohtaista olympiapaikkaa. Viestipaikka ratkeaa neljän maan aikavertailussa, jossa Suomi on ajallaan kärkisijalla.

Viestinaisten lisäksi Veera Kivirinta kuului EM-joukkueen yllättäjiin. Oululainen ui Laukkasen vanavedessä viidenneksi. Isä oli luvannut hänelle finaalipaikasta tatuoinnin. ” En olisi ikinä uskonut, että pääsen viidenneksi”, Kivirinta sanoi.

Ari-Pekka Liukkonen oli samoin viides 50 metrin vapaauinnissa. Hän oli ainoa suomalaismitalisti kaksi vuotta sitten Berliinin EM-kisoissa.

Liukkonen lähti puolustamaan pronssiaan. Viides sija oli hänelle pettymys. ”Kisa oli voitettavissa. Mutta oli tässä paljon hyvääkin, kun kisojen alku oli sairastelua”, sanoi Liukkonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?