Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain yksi tappio erotti Leijonat MM-kullasta

Suomi hävisi jääkiekon MM-kisoissa vain kerran. Kanada oli loppuottelussa parempi ja vei MM-kultaa. Kisojen parhaaksi pelaajaksi valittu Patrik Laine istahti jäälle eikä noussut hetkeen ylös. Tappio otti koville.

Heikki Miettinen HS
Suomi0Kanada2

Moskova

Valtava pettymys ja unelman haihtuminen ilmaan oli jääkiekon MM-turnauksen loppuottelu Leijonille Moskovan Jääpalatsissa.

Yhtä voittoa vajaaksi jäi unelma kullasta, kun Kanada voitti finaalin 2-0.

Ensimmäisen iski tuleva supertäthi Connor McDavid ja toisen Matt Duchene Leijonien tyhjään maaliin.

Kanada ansaitsi voittonsa, osasi riemuita siitä jopa niin aikaisin, ettei peli ollut edes päättynyt.

Mailat, kypärät ja hanskat lentelivät jäälle 0,9 sekuntia ennen loppua heti Duchenen maalin jälkeen. Pelaajat hyppivät ja pomppivat, kunnes kaikki palasi hetkeksi ennalleen. Voittajaa se ei muuttanut.

”Kaikki vain näkivät, kun kiekko meni maaliin ja eikä kukaan ajatellut sen enempää”, McDavid sanoi ensimmäisestä juhlasta.

”On kai hyvä juhlia kahdesti, luulisin”, McDavid heitti.

Patrik Laine jäi istumaan jäälle tyhjä katse käännettynä alaspäin. Mikko Koivu nojasi polveensa. Leo Komarov painui niin syvään vaihtoaitiossa, että häntä tuskin huomasi. Mikael Granlund nojasi kaukalon laitaan ja nosteli visiiriään ylös.

Vaikea kuvitella, kuinka syvältä tämä tappio otti, kun sitä ei välttämättä olisi tarvinnut tulla.

Leijonat ratsasti voitosta voittoon koko turnauksen, ennen finaalia. Yksi tappio ja pahimmalla mahdollisella hetkellä.

Kaikki ainekset olivat olemassa, mutta ei Leijonat pelannut finaalissa turnauksen parasta otteluaan. Ei sitä pelannut Kanadakaan, mutta tämä riitti.

”Kanada oli paljon parempi ja he olivat tehneet kotiläksynsä. He pelasivat hyvin kiekon kanssa eivätkä hirveästi menettäneet niitä. Pelasivat pitkiä hyökkäyksiä”, Granlund sanoi ja vertasi joukkueiden kahta kohtaamista. Hän puhui juuri sen verran kuin oli pakko ja pystyi jollain lailla lauseita muotoilemaan.

”Hyökkäys jäi vähän piippuun”, Granlund sanoi. Hänellä itsellään oli yksi joukkueen parhaista maalipaikoista, kun hän punnersi päädystä maalille.

Leijonat sai hopeaa, mutta kolme pelaajaa nousi tähtikentälliseen. Laine valittiin koko turnauksen pelaajaksi. Maalivahti Mikko Koskinen parhaaksi paikallaan ja Granlund ketjun toiseen laitaan.

”Hieno tunnustus näin nuorena ja minkä ikäisenä tahansa. Nöyrin mielin otan vastaan. Uskomattoman kauden kruunasi tuo”, Laine sanoi parhaan hyökkääjän palkinnostaan.

Laine sai tunnustuksia, kehuja ja lopulta valinnan parhaaksi. Kaulassa roikkunut hopea haihdutti näistä iloista paljon.

”Kyllä sen varmaan naamastakin näkee, ettei tämä hauskaa ole”, Laine sanoi.

”Iso pettymys oli, kun tiesimme, että pystyisimme voittamaan tämän turnauksen”, nuorukainen jatkoi. ”Hopea painaa tässä aika paljon.”

Varovaista, varovaista. Sitä ensimmäinen erä oli.

Kumpikaan ei halunnut hävitä ottelua avauserässä, ei varsinkaan Suomi.

Tähän on totuttu reilun kahden viikon aikana. Leijonien peli alkaa sitten, kun yleisö on alkanut lämmetä ja pelaajat siinä sivussa. Finaalissa peli ei sitten alkanutkaan.

Sitten yhtäkkiä välähti. McDavid näytti nopeuttaa ja taitoaan ja kiekko kilahti takarautaan. 1-0 Kanadalle, eikä edes keskusteluja videotuomarin kanssa tarvittu.

McDavid on niin nopea käsistään, että hänen tekemiään pistemääriä NHL:ssä voi vain arvailla, kun hän saa pelata ensimmäisen ehjän kauden.

Päävalmentaja Kari Jalonen yritti elvyttää Leijonien peliä toisessa erässä siirtämällä Sebastian Ahon Mikko Koivun ketjuun ja Komarovin Jarno Koskirannan kaveriksi. Muutosta se ei tarjonnut.

MM-finaalit ovat usein tällaisia faneille. Ensin riehutaan omien perässä alkusarjassa, mutta finaalin miehittävät isäntämaan porukat. Tunnelmaa he eivät saaneet aikaan, eikä tunnelmaksi lasketa pusukameraa tai muuta jumbonäytön täytetavaraa.

Vesa Koivunen
Kanadan kapteeni Corey Perry nosti MM-pokaalin ilmaan Moskovan hallissa.
Kanadan kapteeni Corey Perry nosti MM-pokaalin ilmaan Moskovan hallissa.
Vesa Koivunen
Connor McDavidin kädet kävivät nopeasti, kun hän nosti kiekon maalin kattoon ja Kanada johti 1–0.
Connor McDavidin kädet kävivät nopeasti, kun hän nosti kiekon maalin kattoon ja Kanada johti 1–0.
Vesa Koivunen
Kapteeni Mikko Koivu haki palkintonsa Kalervo Kummolalta jääkiekon MM-kilpailuiden palkintojenjaossa.
Kapteeni Mikko Koivu haki palkintonsa Kalervo Kummolalta jääkiekon MM-kilpailuiden palkintojenjaossa.
Vesa Koivunen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?