Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kommentti: Tätä se tappioton alkulohko tiesi...

Historia ennusti Leijonille tappiota MM-finaalissa ja näin myös kävi. Ovatko tällaiset tilastoihin pohjautuvat ennustukset huuhaata vai löytyykö sattumien takaa myös jotain konkreettista?

Urheilu
 
Erno Rautarinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Viikko sitten teimme HS.fi:hin historiakatsauksen Leijonien aiemmista ryhmistä, jotka ovat kahlanneet alkulohkon läpi ilman tappioita. Näin oli tapahtunut kolmena keväänä.

Katsausta tehdessä paljastui merkillinen tilasto: vuosien 1992, 1994 ja 1999 MM-turnauksissa Leijonat hävisi ensimmäistä kertaa vasta finaalissa – kuten kävi tänäkin vuonna. Taikauskoa ja puhdasta sattumaa, sanoisi moni, eikä olisi väärässä.

Otos on sen verran pieni, ettei esimerkiksi vedonlyönnissä tuollaiselle havainnolle juuri korvaa lotkautettaisi. Peli ratkaistaan kaukalossa joka kevät uudelleen, ei historiankirjojen sivuilla. Sitä paitsi tällaisia sattumuksia voidaan kaivaa etukäteen vaikka minkälaisia, kun mielikuvitusta riittää.

Niistä taioista, jotka eivät enää kestäkään, ei vain puhuta mitään jälkikäteen. Tämä synnyttää illuusion, jonka vuoksi Leijonien vääjäämätön hopealle jääminen tappiottoman alun jälkeen näyttäytyy niin poikkeavana.

Mutta toisaalta: Leijonia vastaan oli finaalissa muitakin tilastoja. Kaksi aiempaa kultaottelua nimenomaan Kanadaa vastaan olivat päättyneet molemmat vaahteralehtipaitojen juhliin.

Suomen kaikkien aikojen MM-finaalisaldo kaksi voittoa ja nyt kymmenen tappiota ei sekään mairittele – ja alkaa sitä paitsi olla jo tilastollisesti ennustusvoimainen.

Tarkemmin pohtiessa huomaa senkin, että ehkä siitä tappiottomasta alkulohkosta on sittenkin oikeasti haittaa finaalissa. Monet kerrat on nähty se, että vaikeudet matkan ensimetreillä auttavat hitsaamaan joukkueesta entistä vahvemman.

Jos homma alkaa tökkiä vasta finaalissa, ei ongelmanratkaisun työkaluja ehkä ehditäkään kaivaa pakista. Havainto vaatisi tarkempaa tutkimista, mutta pikaisella pohdinnalla ei koko turnauksen tappioitta kahlanneita joukkueita ei tule mieleen kovin monta.

Päällimmäisinä toki kahden edellisen vuoden mestarit Kanada (2015) ja Venäjä (2014). Suomella olisi ollut hyvä mahdollisuus tehdä tämä temppu kolmantena vuonna peräkkäin ja luoda tästäkin uusi taika.

Mutta toimivat ne taiat Leijonien eduksikin. Kysykää vaikka Venäjältä. Välieräpelissä jokainen mahdollinen historian fakta ennusti Suomen voittoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!