Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voimistelija Maija Leinonen harjoittelee 26 tuntia viikossa – ja sai melkein ehdot liikunnasta, kun ei ehtinyt luistella

Helsinkiläisseura STVK:ta edustava Maija Leinonen on ollut kevään menestynein naisvoimistelija.

Urheilu
 
Näin täydellinen on PM-kullan arvoinen suoritus telinevoimistelussa puomilla – ”Puomilla on vaikeata kaikki”
Näin täydellinen on PM-kullan arvoinen suoritus telinevoimistelussa puomilla – ”Puomilla on vaikeata kaikki”
Helsinkiläinen telinevoimistelija Maija Leinonen, 20, voitti Pohjoismaiden mestaruuden puomilla toukokuussa 2016. Leinonen esitti Helsingin Sanomille Töölön kisahallissa voittoisan puomisarjansa.
Kuka?

Maija Leinonen

  Syntynyt 26.4.1996 Lohjalla, asuu Helsingissä.

  Telinevoimistelija.

  Aloitti voimistelun 6-vuotiaana vuonna 2002.

  Maajoukkueessa vuodesta 2010.

  Nykyinen seura: Suomen Taitovoimisteluklubi (Helsinki).

  Aiemmat seurat: Alppilan Salamat, Fliku -82.

  Valmentajat: Tigran Melkonyan ja Lyova Harutyunyan.

  Saavutuksia: Telinevoimistelun neliottelun SM-kultaa 2016, puomin SM-kulta 2016, puomin PM-kulta 2016, PM-kultaa nojapuilla 2012, junioreiden SM-kultaa puomilla 2010 ja EM-kisoissa 2013 neliottelussa 28:s.

  Valmistunut merkonomiksi Helmi-liiketalousopistosta.

Pienet telinevoimistelijatytöt katsovat ihaillen ja kuiskuttelevat, kun telinevoimistelija Maija Leinonen kiipeää Töölön kisahallissa puomille. Siinä on jotain erityisen hienoa, että nuoret voimistelijanalut pääsevät viikoittain seuraamaan huippuvoimistelijan esimerkkiä samassa tilassa lähietäisyydeltä. Kerran Leinonen oli itse pieni pelokas voimistelija.

”Pienempänä pelkäsin joitain valmentajia. Meitä valmensi kerran venäläiset vierailevat valmentajat, ja olin heidän silmätikkunaan”, Maija Leinonen kertoo Töölön kisahallin kahviossa.

Leinonen oli joukon pienin ja ketterin, venäläiset valmentajat huomasivat todennäköisesti lahjakkuuden.

Helsinkiläistä Suomen taitovoimisteluklubia edustava Leinonen ei ole kansallisesti tunnettu tähti, vain lajin tuntijoiden tietämä lahjakas urheilija. Tänä keväänä hän on voittanut SM-kultaa neliottelussa ja PM-kultaa puomilla toukokuun puolivälissä. Jonain päivänä hän voisi menestyä vielä kovemmissakin kilpailuissa.

Voimistelu elää lajina juuri nyt Suomessa voimakasta uutta nousukautta. Oskar Kirmeksen miesten telinevoimistelun ja Katja Volkovan rytmisen voimistelun olympiapaikat Rio de Janeiron olympialaisiin ovat kehityksen näkyvin keihäänkärki. Kirmes on ensimmäinen miesten telinevoimistelija olympialaisissa 44 vuoteen, ja ensimmäistä kertaa 48 vuoteen Suomella on kaksi olympiapaikkaa.

Se on upea saavutus lajissa, jota harrastaa maailmalla arviolta 50 miljoonaa ihmistä ja jonka karsintajärjestelmä olympialaisiin on todella vaikea.

Suomen olympiajoukkueesta puuttuu naisten telinevoimistelija. Voimisteluliiton tavoitteena onkin saada naisten telinevoimistelija vuoden 2020 Tokion olympialaisiin. Olympiapaikka ei ole Maija Leinoselle utopiaa tai kaukainen haavekuva, sillä se olisi voinut paremmalla ajoituksella toteutua jo tänä vuonna.

”Puhuimme juuri valmentajan kanssa, että ehkä yritämme vielä Tokion vuoden 2020 olympialaisiin”, Leinonen kertoo.

Telinevoimistelijan elämässä on usein läsnä kipu tai pelko tai molemmat. Leinosen selkä oli viime vuonna ylirasittunut, ja selkälihasten kramppien takia hän ei pystynyt kunnolla nukkumaan. Kipuillut olkapää tähystettiin ja puhdistettiin.

Tänä keväänä loukkaantumiset eivät enää vaivanneet, mikä enteili menestystä. Huhtikuussa hän voitti neliottelun SM-kultaa pistein 50,300, SM-kultaa myös puomilla ja toukokuun puolessavälissä Islannissa PM-kultaa puomilla. Viime viikonloppuna hän voitti Turun kansainvälisessä FinGym-kilpailussa kultaa puomilla.

Loukkaantumisten takia hän ei päässyt syksyn MM-kilpailuihin, joista olisi voinut päästä olympialaisten karsintakilpailuun. Karsinnoissa 51 pisteellä olisi voinut saada olympiapaikan.

”Nyt tajusin, että olisin voinut saada olympiapaikan, mutta paikat on jo jaettu. Ehkä parempi päästä sitten, kun on todella hyvässä kunnossa. En haluaisi olla ihan häntäpäässä”, Leinonen sanoo.

Naisten telinevoimistelun harrastajien määrä on noussut neljän viime vuoden aikana reilusta 6 000 urheilijasta yli 10 000 urheilijaan.

Harrastajien suuresta määrästä seuloutuu jatkuvasti esiin lupaavia urheilijanalkua, jotka etenevät Voimisteluliiton urheilijan poluilla kohti huippua. Leinosen ja maajoukkueen ydinryhmän urheilijoiden Monica Sileonin, Rosanna Ojalan ja Lontoon olympialaisiin osallistuneen Annika Urvikon takana kasvaa tällä haavaa junioreissa kovaa porukkaa, kuten FinGymissä nojapuilta kultaa napannut 14-vuotias Iida-Maria Vänni.

Monella nuorella on samanlainen tarina kuin Leinosella, joka aloitti harrastuksen perhejumpassa. Sieltä Leinonen poimittiin esikilparyhmään kuusivuotiaana.

”Ensimmäinen kilpailuni oli huonoin kilpailuni. Luulin, että voitin, mutta olinkin viimeinen. Unohdin kaikki sarjat. Sen jälkeen päätin, että haluan vastedes voittaa kilpailut”, Leinonen kertoo.

14-vuotiaana Leinonen voitti junioreiden SM-kultaa. Hän arvioi aloittaneensa 20 viikkotunnin harjoitusmäärät silloin.

”Harjoittelu on vaatinut uhrautumista, ja koulussa jouduin yläasteella jättäytymään tunneilta pois, kun menin aamuharjoituksiin. Sain melkein ehdot koulusta, kun en ollut ehtinyt liikuntatunnilla näyttää, osaanko luistella”, Leinonen kertoo.

Nykyään hän harjoittelee 26 tuntia viikossa. Siihen kuuluu neljä puolentoista tunnin aamuharjoitusta, viisi neljän tunnin iltaharjoitusta ja kaksi vapaapäivää. Hänellä lienee rikkoutunut jo aikaa sitten maagisena pidetty 10 000 harjoitustunnin rajapyykki.

”Voimistelussa tarvitsee voimaa, notkeutta ja esiintymiskykyä. Siinä on kaikki ne asiat, joista tykkään. Olen aina harjoitellut voimistelua, eikä ole tullut mieleenkään mikään muu laji”, Leinonen sanoo.

Seuraavan kerran naistelinevoimistelijoilla on tilaisuus menestyä ja nostaa lajinsa profiilia, kun telinevoimistelun EM-kilpailut alkavat Bernissä Sveitsissä 1. kesäkuuta.

Jonne Heinonen / HS
Maija Leijonen kertoo harjoittelvansa nykyään noin 26 tuntia viikossa.
Maija Leijonen kertoo harjoittelvansa nykyään noin 26 tuntia viikossa.
Jonne Heinonen / HS
Maija Leinonen harjoitteli Töölön kisahallissa puomilla.
Maija Leinonen harjoitteli Töölön kisahallissa puomilla.
Jonne Heinonen / HS
Maija Leijonen edustaa helsinkiläistä Taitovoimisteluklubia.
Maija Leijonen edustaa helsinkiläistä Taitovoimisteluklubia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!