Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äiti ja tytär Peiposen yhteistyö toimii: ”Ajatus kyti, että jospa kannattaa tavoitella olympiarajaa”

Urheilu
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Johanna Peiponen veti joukkoa Ruotsi-maaottelussa elokuussa 2014.
Johanna Peiponen veti joukkoa Ruotsi-maaottelussa elokuussa 2014. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Johanna Peiposen nousu eurooppalaisen kärkitason juoksijaksi ei ole sattumaa, vaan määrätietoisen työn tulosta. Näin vakuuttaa alkukauden yllättäjän valmentajaäiti Aira Peiponen.

Aira Peiponen laati viisi vuotta sitten tuolloin parikymppiselle tyttärelleen harjoittelumallin, jota noudattamalla huipulle nousun piti olla mahdollista juuri viidessä vuodessa.

Aikataulu näyttää pitävän, sillä Peiponen juoksi viikonloppuna kaikkien aikojen toiseksi nopeimman 10 000 metrin kisan ja alitti samalla selvästi Rion olympialaisten tulosrajan.

”Jossain vaiheessa keväällä rupesi näyttämään siltä, että olisi mahdollinen. Ajatus kyti, että jospa sitä [olympiarajaa] kannattaa tavoitella ja SM-maastojen jälkeen tiesimme sen onnistuvan”, Aira Peiponen kertoo.

Todennäköinen valinta olympiajoukkueeseen ei kuitenkaan muuta kauden päätavoitetta, joka on Amsterdamin EM-kisoissa.

”Siellä ovat tavoitteet, koska sijoitukset kymmenen tai jopa kuuden joukkoon ovat tilastoaikojen perusteella mahdollisia”, Aira Peiponen sanoo.

Kaksikolla ei ole liiemmin kansainvälistä kilpailukokemusta ja realiteetitkin hyvin selvillä. EM-kisoista ja ennen kaikkea olympialaisista saa lisää kokemusta. Pitkän matkan juoksussakin henkinen puoli on tärkeä.

”Tänään voi onnistua hyvin, ja huomenna jalat eivät liiku ollenkaan”, valmentaja toteaa.

Kokemusta saisi myös kansainvälisistä kilpailuista, joihin alkaa tulla kutsuja tarpeeksi kovaa juoksemalla. Peiposilla on kuitenkin selvät suunnitelmat, vaikka kosiskelut ovat jo alkaneet.

”Olisi kuulemma mahdollisuus juosta ulkomailla rahakisoja, mutta emme me lähde siihen”, etukäteissuunnitteluun luottava Aira Peiponen sanoo.

Johannan juoksu-uraan he silti tähtäävät. 25-vuotias urheilija on äidin luvalla vapautettu töistä lähes kokonaan. Myös kehityskohteet ovat selvillä.

”Nopeutta tarvitaan lisää eli vetoharjoituksia. Kestävyys Johannalla riittää”, Aira Peiponen analysoi.

Lähiajan tavoitteena on omat ennätykset 3000 ja 5000 metrillä. Eikä se kymppitonnin SE:kään kaukana ole. Ehkä jo seuraavalla vedolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!