Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perjantaina selviää nousevatko Aho ja Laine World Cup -joukkueeseen – ”Tahti on vain kiihtynyt ja parantunut”

Suomen joukkueeseen valitaan vielä seitsemän pelaajaa.

Urheilu
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Sebastian Aho (vas.) ja Patrik Laine nousivat kauden aikana mukaan World Cup -spekulaatioihin.
Sebastian Aho (vas.) ja Patrik Laine nousivat kauden aikana mukaan World Cup -spekulaatioihin. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Suomen World Cup -joukkue

 Maalivahdit: Tuukka Rask, Pekka Rinne

 Puolustajat: Esa Lindell, Olli Määttä, Rasmus Ristolainen, Sami Vatanen

 Hyökkääjät: Aleksander Barkov, Joonas Donskoi, Valtteri Filppula, Mikael Granlund, Jussi Jokinen, Mikko Koivu, Leo Komarov, Lauri Korpikoski, Jori Lehterä, Teuvo Teräväinen.

 Yksi maalivahti, kolme puolustajaa ja kolme hyökkääjää julkaistaan perjantaina.

Ovatko Patrik Laine ja Sebastian Aho mukana World Cupissa?

Siinä kysymys, joka on noussut sunnuntaina päättyneiden MM-kisojen aikana entistä vahvemmin kiekkokansan huulille. Vastausta ei tarvitse odottaa enää kauaa. Suomen joukkueen viimeiset pelaajat julkaistaan perjantaina. Turnaus pelataan 17. syyskuuta–1. lokakuuta.

Taisteluun pelipaikoista kaksikko on joka tapauksessa noussut. Vahvemmin kuin nuorten MM-kisojen aikaankaan vielä uskottiin.

”Tahti on vain kiihtynyt ja parantunut. Mitä kovempi paikka, sitä paremmin he pelaavat. Hienoa, että meille kasvaa tuollaisia pelaajia”, sanoo maajoukkueen päävalmentajana aloittava ja joukkueen World Cupiin valitseva Lauri Marjamäki.

16:n jo valitun pelaajan ryhmää täydennetään perjantaina seitsemällä pelaajalla. Yksi paikka menee maalivahdille, ja kenttäpelaajiksi valitaan kolme hyökkääjää ja kolme puolustajaa.

Marjamäki muistuttaa, että World Cupissa pelataan pienessä kaukalossa. NHL:n järjestämässä maajoukkueturnauksessa ovat myös mukana kaikki parhaat pelaajat.

”Olimme pari viikkoa sitten katsomassa NHL-pelejä. Peli on erilaista kiekkoa verrattuna esimerkiksi MM-kisoihin.”

Marjamäki sanoo silti MM-kisojen olleen hyvä näyttöpaikka. Hän katseli kisoja paikan päällä ja sai kuvan niin yksilöistä kuin siitä, miten pelaajien peli kehittyi otteluiden koventuessa.

Selvää on se, että Marjamäki saa itselleen tutun joukkueen valmennettavaksi. Ennen A-maajoukkuepestiään hän oli kaksi kautta Leijonien apuvalmentajana ja sitä ennen nuorten maajoukkuevalmentaja.

Etukäteen arvioituna kimurantein tilanne on hyökkäyksessä. Ahon ja Laineen tilanne puhuttaa valintojen jälkeen, oli Marjamäen ratkaisu kumpi tahansa. Kumpikin on perustellusti mukana spekulaatioissa.

Laineen valinnan puolesta puhuu ainakin laukaus. Laine olisi ylivoimalla käyttökelpoinen myös World Cupissa. Aiemmin valituista hyökkääjistä oikea käsi alhaalla pelaa vain Joonas Donskoi, joten ylivoimapaikka löytyisi luontevasti.

Puolustajissa rightin pelaajia ovat aiemmin valituista Rasmus Ristolainen ja Sami Vatanen.

Tasakentällisin Aho pelasi MM-kisoissa Lainetta tasapainoisemmin ja antoi kovemmat näytöt turnauksen loppupuolella. Aho osui kahdesti välierässä Venäjää vastaan ylivoimalla ja oli finaalissa Suomen vaarallisimpia pelaajia. Marjamäki tuntee Ahon läpikotaisin Kärpissä vietettyjen vuosien jälkeen.

Ahon ja Laineen lisäksi vahvasti tyrkyllä on Erik Haula, joka pelasi hyvän kevään NHL:ssä Minnesota Wildissa. Haula esimerkiksi sivusi seuransa pisteputkiennätystä. Pisteitä syntyi kymmenessä pelissä perätysten.

Entä muut? Jarno Koskiranta pelasi hyvän MM-turnauksen tasapainoista ketjua sentteröiden. SKA-sentteri olisi mahdollinen vaihtoehto keskikaistalle myös World Cupissa. Samoin Joonas Kemppainen, Marjamäen Kärpät-kullan 2015 luottomies, joka onnistui vuosi sitten pelatussa MM-turnauksessa.

Mikäli Marjamäki haluaa joukkueen laituriosastolle lisää fyysisyyttä, voisivat kyseeseen tulla myös Miikka Salomäki, Iiro Pakarinen tai Teemu Hartikainen.

Vaikealta tilanne näyttää Markus Granlundin kohdalla, sillä MM-näytöt jäivät lopulta antamatta. Teemu Pulkkinenkin joutui varamiehen rooliin maalinteon sijaan.

Puolustuksessa Topi Jaakola ja Juuso Hietanen pelasivat onnistuneen MM-turnauksen Leijonien ykkösparina. Kumpikin taistelee jäljellä olevista paikoista. Jaakolan ja Hietasen ohella NHL:stä Calgary Flamesin Jyrki Jokipakka ja KHL:stä Salavat Julajev Ufan Sami Lepistö ovat kärkivaihtoehtoja.

MM-kisat väliin jättänyt Lepistö voitti KHL:n pudotuspeleissä puolustajien maali- ja pistepörssin. 31-vuotias pakki valittiin kauden lisäksi kahteen otteeseen KHL:n viikon puolustajaksi, toisen kerran pudotuspelivaiheessa. Pieni kaukalo on Lepistölle tuttu viiden Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden ansiosta.

Ykkösvalinnassa ulos jäänyt Jokipakka ajautui Dallasissa varsin pieneen rooliin ja istui ajoittain katsomossa. Hänet kaupattiin kesken kauden Calgaryyn, ja sen jälkeen vastuu kasvoi. Jokipakka on tottunut luutimaan pienen kaukalon peruspakkina.

Edellä mainitun nelikon lisäksi Lasse Kukkonen oli Marjamäen luottopuolustaja koko sen kolmivuotiskauden, kun Marjamäki valmensi Kärppiä. Pohjois-Amerikasta tarjolla on Jokipakan lisäksi enimmäkseen AHL:ssä viime kaudella pelannut Petteri Lindbohm.

Maalilla Tuukka Raskin ja Pekka Rinteen takana tarjolla on kolmosvahdin rooli. Peliaika kaksikon takana on tiukassa, vaikka tarjolla on reilusti vaatimukset täyttäviä veskareita.

Nuoremmasta kaartista Joonas Korpisalo pelasi hienon tulokaskauden Columbuksessa ja Juuse Saros onnistui MM-kisoissa omassa roolissaan.

NHL:ssä vastuuta saivat myös Calgaryssä Karri Rämö ja Joni Ortio sekä Dallasissa Kari Lehtonen ja Antti Niemi. Dallasin kausi päättyi pettymykseen, ja maalivahtikaksikko sai kovaa kritiikkiä.

MM-kisoissa Suomen maalia vartioinut Mikko Koskinen antoi Pietarissa ja Moskovassa kovat näytöt. KHL ei pidä taukoa peleistä World Cupin aikana, joten Pohjois-Amerikkaan lähtö tietäisi Pietarin SKA:n vahdille taukoa sarjapeleistä.

Vielä lähipäivinä Marjamäki keskustelee muun valmennusryhmän kanssa näkemyksistä. Perjantaina päätösten pitää olla tehtynä.

Harjoitteluaika turnaukseen on lyhyt. Joukkue luistelee harjoituspeliin kolmen yhteisen harjoituksen jälkeen.

Valmennusjohto miettii viimeisissä valinnoissaan sekä nykytilannetta että tilannetta neljän kuukauden päästä.

”Me koitamme valita sopivimmat pelaajat.”

Jussi Nukari / Lehtikuva
Joonas Korpisalo keräsi kehuja ensimmäisellä NHL-kaudellaan.
Joonas Korpisalo keräsi kehuja ensimmäisellä NHL-kaudellaan.
Markku Ulander / Lehtikuva
Joonas Kemppainen oli Marjamäen luottosentteri Kärpissä kaudella 2014–15.
Joonas Kemppainen oli Marjamäen luottosentteri Kärpissä kaudella 2014–15.
Tomi Jokela / Lehtikuva
Lauri Marjamäki aloittaa World Cupissa maajoukkueen päävalmentajana.
Lauri Marjamäki aloittaa World Cupissa maajoukkueen päävalmentajana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!