Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ManU:n pelaajat kyllästyivät ”outoon” Van Gaaliin, tilalle tulee Mourinho

Urheilu
 
PETER NICHOLLS / Reuters
Jose Mourinho lähti tiistaina Lontoon-kodistaan tiedotusvälineiden saattelemana.
Jose Mourinho lähti tiistaina Lontoon-kodistaan tiedotusvälineiden saattelemana. Kuva: PETER NICHOLLS / Reuters

Tuskin oli Louis van Gaal ehtinyt hengähtää kauden päättäneen cupfinaalin voiton ja sitä seuranneiden pokaalikekkerien jälkeen, kun tuli jo uutisia: Hänet oli erotettu Manchester Unitedista kesken kolmivuotiseksi aiotun sopimuskauden.

Työvelvoite päättyi heti ja ManU tarjosi van Gaalille lennon Portugaliin, jossa tämä saa olla tovin rauhassa kysymyksiltä. Seuralta niitä sen sijaan tivataan kiihtyvällä tahdilla.

Tärkeimmän vastauksen brittimedia tiesi saman tien. Van Gaalin korvaa Jose Mourinho, joka sai potkut Chelseasta syksyllä katastrofaalisen alkukauden jälkeen.

Virallinen ilmoitus asiasta tulee lähiaikoina, mutta mitään epäselvää portugalilaisen palkkaamisessa ei ole. ManU ei yksinkertaisesti malta olla palkkaamatta vapaana olevaa menestysvalmentajaa, jonka sädekehää edes syksyn potkut eivät liiemmin himmennä.

Tempoilu managerivalinnoissa on uutta ManU:lle, joka ehti tottua vakauteen Sir Alex Fergusonin uskomattoman pitkän valtakauden aikana. Skotti johti ”Punaisten paholaisten” jalkapallotoimintaa peräti 27 kauden ajan ennen kuin vetäytyi taustalle keväällä 2013.

Fergusonin korvaajaksi valittiin toinen skotlantilainen, David Moyes, joka oli tehnyt monta vuotta hyvää työtä Evertonissa. Saappaat olivat kuitenkin liian suuret. Moyesin viivähdys ManU:ssa jäi kymmenen kuukauden mittaiseksi ja toukokuussa 2014 alkoi van Gaalin aikakausi.

Esimerkiksi Bayern Münchenissä hyvää kehitystyötä tehneen hollantilaisen piti laittaa asiat jälleen kuntoon. Apulaisvalmentajaksi valitun pelaajalegenda Ryan Giggsin oli tarkoitus oppia managerin hommia van Gaalin rinnalla ja juhlapuheissa vannottiin pitkäjänteisyyden nimiin.

Mikä sitten koitui van Gaalin kohtaloksi ManU:ssa? Menestystä ei tullut Sir Alexin vuosien tapaan, mutta vielä enemmän painoi brittilehtien mukaan se, että pelaajat eivät missään vaiheessa ostaneet tiukkaan kuriin uskovan van Gaalin menetelmiä ja pelitaktiikkaa.

Myöskään fanien silmissä van Gaal ei vakuuttanut. Julkisuudessa usein ynseältä vaikuttava hollantilainen sanoi heti pestinsä alussa, että uusi pelitapa alkaa toimia kolmessa kuukaudessa. Sitä päivää Old Traffordin lehtereillä odotetaan edelleen, vaikka lupaus täyttää kesällä kaksi vuotta.

The Guardianin toimittaja Daniel Taylor kirjoittaa lehden blogissa, että pahimmassa vaiheessa pelaajat olivat kapinoimassa julkisesti van Gaalia vastaan. Taylorin kuvailemat yksityiskohdat joukkueen pukukopin arjesta kertovat paljon.

Taylorin mukaan van Gaalilla oli tapana lähettää pelaajille yksityiskohtaisia sähköposteja ja videoklippejä taktisista virheistä, joita nämä olivat managerin mielestä tehneet.

Jossain vaiheessa pelaajat eivät enää lukeneet näitä viestejä, mutta van Gaal alkoi seurata niiden avaamista erityisen ohjelman avulla. Seuraus: pelaajat kyllä avasivat van Gaalin viestit, mutta jättivät puhelimensa pöydälle joksikin aikaa ja lähtivät tekemään jotain muuta.

Van Gaalin ja muutaman avainpelaajan huonoista väleistä on raportoitu. Hollantilaisen arveltiin halunneen tuulettaa seuraa etenkin Fergusonin aikakauden luottohenkilöistä. Vähintäänkin van Gaal oli managerina joukkueen jäsenien mielestä ”outo”, kuten Taylor siteeraa blogissaan nimeämätöntä pelaajaa.

On selvää, ettei ammattilaisseurassa voi olla näin suuressa määrin eripuraa managerin ja muiden toimijoiden välillä. Mutta mitään tasaista menoa seuralle on tuskin luvassa jatkossakaan, siitä pitää huolen uusi manageri Mourinho.

Värikkäistä lausunnoistaan ja rocktähden egostaan tunnettu ”The Special One” on erittäin hyvä valmentaja, jota pelaajatkin ovat yleensä arvostaneet. Viimeistä Chelsea-kautta tosin varjostaa jupakka, jossa Mourinhon epäasialliset kommentit saivat seuran lääkärin Eva Carneiron lähtemään ovet paukkuen.

Tempoilua voi hieman tasoittaa se, että ManU tarjoaa Giggsille jatkoa apuvalmentajana. Walesilainen ei ole vielä kommentoinut asiaa, mutta on luultavaa, että hän mielii jollain aikavälillä seuransa manageriksi.

Joidenkin kannanottojen perusteella Giggs olisi nähty managerina jo nyt mieluummin kuin Mourinho. Bonuksena Mourinhon palkkaamisessa Manchesteriin saattaa tulla kuitekin itse Zlatan Ibrahimovic.

Näillä nimillä varustettuna ManU:n kaudesta ei tule ainakaan tylsä, taapersipa se tai ei.

Korjaus kello 15.31: Jose Mourinhon lempinimi on Special One.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!