Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiamitalia tavoitteleva Suvi Mikkonen paransi treenin laatua hymyilemällä – aluksi ”ihan vitsillä”

Mikkonen väläytteli käpäliään Helsingin Konalassa ennen EM-kisoja.

Urheilu
 
Näin Suvi Mikkonen pääsee potkaisemaan päähän pidempääkin vastustajaa
Näin Suvi Mikkonen pääsee potkaisemaan päähän pidempääkin vastustajaa
Rioon valittu taekwondoin ottaa lähelle tullessaan riskin, joten hänen täytyy olla nopea. Toimittaja: Annika Mutanen, kuvaus ja editointi: Sami Kero.
Kuka

Suvi Mikkonen

 Suomalainen taekwondoin.

 Syntynyt 1988 Saaressa.

 Pituus 164,5 senttiä, paino 57 kiloa.

 Vyöarvo 5. dan.

 Asuu ja harjoittelee Madridissa Espanjassa.

 Valmentaja Jesus Ramal.

 Painoluokka Riossa alle 57 kiloa.

 Parhaita saavutuksia: Lontoon olympialaisten 5. sija 2012, EM-pronssi 2014.

Suvi Mikkonen liikuskelee matolla kuin lihaksikas jaguaari. Käpälä välähtää silmää nopeammin, kun saalis erehtyy oikealle etäisyydelle.

Silmiinpistävintä on silti hymy. Mikkonen hymyilee läpi harjoituksen. Hän silminnähden nauttii, mutta takana on muutakin.

”Ennen aloin jo monta viikkoa ennen arvokisoja jäykistyä, mutta hymy auttaa.”

Viime syksynä, pari kuukautta ennen olympiakarsintojen alkua, hän näki Facebookissa videon, jossa kerrottiin hymyn voimasta omiin ja ympäristön asenteisiin.

”Aloin hymyilemään ihan vitsillä.”

Vitsi alkoi yllättäen vaikuttaa. Muut hymyilivät takaisin. Harjoitukset alkoivat kulkea paremmin. Valmentaja oli tyytyväinen.

”Jesus sanoi, että hei, tää toimii.”

Sami Kero / HS
Suvi Mikkonen (vas.) ja valmentaja Jesus Ramal näyttivät mallisuorituksen Suomen joukkueen EM-valmistautumisleirillä.
Suvi Mikkonen (vas.) ja valmentaja Jesus Ramal näyttivät mallisuorituksen Suomen joukkueen EM-valmistautumisleirillä.

Lontoon olympialaisissa Mikkonen oli kotimaan yleisölle tuntematon nuori nainen, joka yllätti Suomen penkkiurheilukansan taistelemalla taekwondossa viidennelle sijalle.

Tammikuussa hän varmisti paikkansa Rion kisoihin venymällä Euroopan olympiakarsinnassa finaaliin viime hetken osumalla. Viime viikolla hän otteli EM-kisoissa viidenneksi.

Mikkonen, 27, asuu ja harjoittelee enimmäkseen Madridissa. Siksi häntä ei usein näy Suomessa.

EM-kisoihin hän valmistautui kuitenkin Helsingin Konalassa Suomen joukkueen kanssa.

Harjoitusta veti Mikkosen espanjalainen valmentaja Jesus Ramal, josta on Mikkosen imussa tullut Suomen Taekwondoliiton päävalmentaja.

Parit potkivat toisiaan puolileikkisästi Ramalin antamien tehtävien mukaan. Tavoitteena oli viritellä hyvää fiilistä, oikeaa ajoitusta ja sopivaa etäisyyttä vastustajaan.

Mikkosen tuomisina EM-kisoista oli kaksi otteluvoittoa ja yksi tappio, joka pysäytti tien finaaleihin. Hänelle se oli vain treenikisa.

”En ole vielä tarpeeksi kovassa kunnossa, että voittaisin. Rio on ainoa tärkeä kisa, ja siihen on vielä melkein kolme kuukautta. Siellä olen sataprosenttinen.”

Riossa tavoite on korkeammalla kuin edellisissä olympialaisissa. Mikkonen on järjestänyt asiansa kaikin puolin niin, että olympiamitalista voi tulla totta.

Hän opiskeli Madridissa pari vuotta liikuntatiedettä mutta keskeytti opinnot, kun ne häiritsivät harjoittelua. Töitä hän on tehnyt vain omassa seurassaan.

”Olen aina tiennyt, että haluan olla urheilija, en mitään muuta. Tämä laji on koko elämäni. Mulla ei ole distractions [häiriötekijöitä].”

Mikkonen muutti perheensä kanssa Suomesta Floridaan nelivuotiaana. Sen jälkeen hän on asunut Suomessa vain ikävuodet 10–12. Siksi puheen seassa on ”finglishiä”, kuten hän itse huomauttaa.

Nuorena Mikkonen harrasti telinevoimistelua, pelasi jalkapalloa ja tunsi pärjäävänsä missä tahansa urheilussa. Laji valikoitui selvästä syystä.

”Löysin taekwondosta valmentajan, joka sanoi, että voin tehdä sinusta maailmanmestarin.”

Sami Kero / HS
Jesus Ramal lupasi tehdä Suvi Mikkosesta maailmanmestarin, kun tämä oli 15.
Jesus Ramal lupasi tehdä Suvi Mikkosesta maailmanmestarin, kun tämä oli 15.

Tuo valmentaja oli Jesus Ramal. Mikkonen harjoitteli 15-vuotiaana hänen salillaan ja sanoi haluavansa maailmanmestariksi. Ramal lupasi auttaa, mutta sitten Mikkosen perhe muutti isän töiden vuoksi Etelä-Espanjaan.

Täytettyään 18 Mikkonen lähti kotoa ja palasi Ramalin luo Madridiin. Heistä on hitsautunut erottamaton parivaljakko.

”Jesus on todellinen multitask: valmentaja, psykologi, fysiikkavalmentaja, organisaattori, suunnittelija”, Mikkonen luettelee.

Ramal kommentoi, että valmentajan täytyy ottaa monta roolia, koska hän tekee työtä ihmisen kanssa.

”Ei voi vain viheltää pilliin ja sanoa, että juokse. Tämä on pitkä projekti, ja siksi tehtäväni on huolehtia, että tästä voi nauttia.”

Kuinka Ramal uskalsi luvata teinitytölle, että tästä tulee mestari?

Valmentaja vastaa espanjaksi ja Mikkonen tulkkaa: Hän tykkäsi harjoitella. Hänellä oli jo pienenä hyvä koordinaatio. Hän oppi nopeasti ja pystyi treenaamaan kovalla teholla. Perhe on kasvattanut hänen taistelemaan sen puolesta, mitä hän haluaa.

”Olen perinyt isältäni sitkeyden, sisun ja kilpailullisuuden”, Mikkonen sanoo.

”Ja olen tosissani. Kun sanoin 15-vuotiaana, että haluan maailmanmestariksi, tarkoitin sitä.”

Fyysisiltä ominaisuuksiltaan Mikkonen on räjähtävä ja nopea. 164,5-senttisenä hän on lyhyempi kuin useimmat vastustajansa. Siksi hän joutuu liikkumaan ottelussa enemmän, ja hänen täytyy panostaa harjoittelussa myös kestävyyteen.

Teknisesti hän on opetellut ovelammaksi ja harjoitellut juksaamaan vastustajaa, jotta potkut eivät kilpisty käsien suojaukseen.

Ennen Rioa edessä on myös erittäin kovaa otteluharjoitusta.

Kolmesta valmistautumisleiristä yksi pidetään Kisakallion urheiluopistolla ja kaksi Teneriffalla. Leireille tulee Mikkosta varten harjoitusvastustajia Yhdysvalloista, Australiasta, Irlannista ja Espanjasta.

Hyviä treenikavereita ei löydy noin vain. Mukana on myös kaksi nuorukaista, jotka muistuttavat tulevia pahimpia vastustajia. He painavat saman verran kuin Mikkonen mutta ovat pidempiä, toinen peräti 187-senttinen. ”Senkin pituisia vastustajia minulla on.”

”He ovat sukupuolensa takia myös vähän voimakkaampia ja nopeampia eivätkä katso yhtään, että olen nainen, vaan antavat palaa.”

Konalassakin Mikkosella on mukanaan kaksi treenikaveria omalta salilta Madridista, saman kokoinen Rosa Rodriguez ja roimasti pidempi Manuel Beloqui.

Olympiakomitean ja taekwondoliiton tuen turvin Mikkonen pystyy maksamaan myös harjoituskumppaniensa matkakulut. Muuta vaivanpalkkaa he eivät saa.

”He ovat kavereita ja haluavat auttaa. Olympiamitali on niin iso asia, että tosi moni haluaa olla siinä mukana.”

Lisäksi harjoitusvastustajia motivoi se, että he saavat treenata itse ja oppia omaa tulevaisuuttaan varten.

Sami Kero / HS
Suvi Mikkonen potkaisee, Rosa Rodriguez väistää.
Suvi Mikkonen potkaisee, Rosa Rodriguez väistää.

Kun kaikki harjoitukset on tehty, Mikkonen uskoo olevansa valmis myös henkisesti. Hän arvioi voittajan olevan olympialaisissa se, jonka mieli on parhaassa iskussa.

”Pitää olla rentona, kylmä pää ja itsevarma.”

Kamppailutilanteessa hänellä on vielä yksi valtti. Hän uskaltaa ottaa riskejä. Jos aikoo yltää potkaisemaan pitkäjalkaisia vastustajia, pitää mennä lähelle. Silloin on itse vaarassa saada tällin naamaan.

”Mua ei pelota.”

Sami Kero / HS
Manuel Beloqui matkusti Madridista Suomeen Mikkosen harjoitusvastustajaksi.
Manuel Beloqui matkusti Madridista Suomeen Mikkosen harjoitusvastustajaksi.
Sami Kero / HS
Teippaaminen sujui tottuneesti ennen harjoitusten alkua.
Teippaaminen sujui tottuneesti ennen harjoitusten alkua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!