Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stadin jalkapallo­herruudesta on käyty kylmää sotaa, mutta tänä iltana lämpenee

1970-luvun alussa HIFK:n piti ottaa Helsingin futishegemonia, mutta toisin kävi. HJK:n kriisi oli sen valtakauden alku. Miten käy Helsingin paikalliskamppailussa tänään?

Ari Virtanen HS

Kerran pääkaupungissamme vallitsi jalkapallossa kylmä sota. Sen osapuolia olivat kymmenen mestaruutta voittanut HJK ja seitsemän mestaruutta voittanut HIFK.

Vuonna 1972 seurat taistelivat Helsingin herruudesta ja yrittivät pudottaa toisensa jalkapallokartalta. Sota päättyi HJK:n voittoon. Mutta toisinkin olisi voinut käydä.

HIFK oli kauden 1972 alussa valmis voittamaan kultaa hopeaa tuoneen edellisen kauden jälkeen.

Puheenjohtaja Helge Jansson julisti mestaruussarjakauden avajaisissa, että HIFK voittaa mestaruuden ja HJK putoaa. Se oli myös yleinen mielipide ”pallomiesten keskuudessa”.

”Silti ei kannata viedä ruumista hautaan, kun se vielä elää”, kirjoitti Ilta-Sanomien toimittaja Jouko Heinonen kauden alla.

Kauden 1972 alussa HJK oli ajautunut vakavaan talousahdinkoon. Putoamis- ja jopa konkurssiuhka olivat todellisia. Mitä olisikaan tapahtunut, jos HJK olisi pudonnut?

”Kaksi vaihtoehtoa: seura olisi tehnyt konkurssin tai sitten meillä olisi ollut samantyyppinen tie kuin HIFK:lla. Vauhtia olisi haettu aika paljon alempaa”, kertoo HJK:n vuoden 1972 puheenjohtaja Kari Salonen.

HJK:n ahdinko johtui seuran jääkiekkojaostosta, jonka kulut ylittivät reippaasti tulot.

HJK:n kauden 1971–1972 kiekkojoukkue oli nimekäs ja kallis. Joukkueessa pelasivat muun muassa jääkiekkolegendojen asemaan myöhemmin nousseet Matti ”Mölli” Keinonen, Esa Peltonen, Juhani Tamminen ja Stig Wetzell. Joukkue menestyi kaukalossa ja voitti hopeaa, mutta toimistolla tukijoiden hankinta epäonnistui.

HJK:n historiasta kertovan Tähtien tarina -kirjan mukaan laskujen ja karhukirjeiden pino oli kesän kynnyksellä kasvanut vuoreksi. Samaan aikaan seurahenki rakoili, kun jalkapalloilijat tiesivät olevansa palkkakuopassa jääkiekkoilijoihin verrattuna.

”Kaikista ärsyttävintä oli, kun näimme Töölössä Ravintola Cupissa, että kiekkoilijat saivat syödä ilmaiseksi, kun laittoivat vain nimensä vihkoon. Me jalkapalloilijat, jotka toimme kassaan rahaa, emme saaneet syödä siellä”, HJK:n entinen pelaaja, nykyinen joukkueenjohtaja Markku Peltoniemi kertoo.

Klubin pelastusoperaatio alkoi, kun 26-vuotias Kari Salonen sai HJK:n johtokunnalta diktaattorin valtuudet. Seuran tervehdyttäminen alkoi kuivien oksien karsimisella, jäljelle jäi vain elinvoimainen jalkapallo.

”Päätöksenteon problematiikkaa voisi kuvata niin, että pesänhoitajan oli pakko tehdä ratkaisuja”, Salonen sanoo.

HJK:n johtokunta lopetti taitoluistelujaoston ja luovutti toiminnan uudelle seuralle, Helsingin Taitoluisteluklubille. Toukokuussa Salonen sai päätökseen jääkiekkojaoston fuusioitumisen Karhu-Kissojen kanssa. Salosen mukaan jääkiekosta irtautuminen oli välttämättömyys.

”Siinä ei ollut vaihtoehtoa. Samalla teimme ratkaisun, että HJK:sta tuli yhden lajin seura. Käsipallon roikkuminen mukana muutaman vuoden ajan oli lähinnä hygieniakysymys”, Salonen kertoo.

HJK:n käsipalloilua vetänyt Martti Alaja oli sen verran vaikutusvaltainen persoona, että HJK:n johtokunta odotti rauhassa käsipallojaoston hidasta irrottautumista seurasta.

Salonen hankki seuralle rahaa myymällä HIFK:lle jääkiekkojoukkueesta Peltosen, Wetzellin, Tammisen ja Jorma Immosen.

Ennen kauden 1972 alkua taistelua Helsingin jalkapalloherruudesta käytiin pelaajamarkkinoilla. HJK oli jääkiekosta johtuen tiukoilla, ja HIFK tiesi olevansa vahvoilla hakiessaan lopullista ykkösasemaa kaupungissa. Seurat eivät olleet saaneet aikaiseksi herrasmiessopimusta, että paikalliskilpailijan pelaajia ei värvättäisi.

”Meidänkin joukkue hinnoiteltiin joka vuosi. Kun seuran resurssit olivat heikot, teki se tilanteen hankalaksi”, Salonen sanoo.

HIFK värväsi HJK:sta Timo Rahjan, ja toiseen suuntaan siirtyivät Salosen hyvin tuntemat Markku Viro ja Martti Kuusela. Salonen tiesi, että Viro ja Kuusela olisivat joukkuehengen luojina kallisarvoisia pelaajia.

Salosen mukaan HIFK:n Jansson ei voinut sietää pelaajien loikkaamista paikalliskilpailijaan.

Siinä missä HIFK havitteli mestaruutta keskittyi HJK sarjassa säilymiseen. HJK:n oli pakko tinkiä hyökkäysvoittoisesta pelitavastaan, ja Salonen uhrasi valmentaja Aulis Rytkösen, jonka tilalle tuli kakkosvalmentaja Raimo Kauppinen.

”Se oli riskiratkaisu, koska se oli Kauppisen ainoa päävalmentajavuosi. Meiltähän kausi lähti heikosti käyntiin. Alkukaudesta oli yleinen mielipide, että Janssonin ennustus saattaisi toteutua”, Salonen muistelee.

Vapunaaton sarja-avauksessa HJK hävisi kauden avausottelunsa ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen. ”Lieneekö enne koko sarjalle ja kiivaalle syksylle, jolloin akanat seulotaan”, kirjoitti Helsingin Sanomat.

Paikalliskilpailija HIFK voitti sarja-avauksessaan Hakan 2–0 Olympiastadionilla. Kaikki näytti hyvältä, mutta päävalmentaja Aulis Huttunen oli nähnyt jo ennen kauden alkua huolestuttavia merkkejä. Huttunen oli tehnyt puheenjohtaja Janssonille listan pelaajista, jotka hän halusi pitää ja joista saattoi luopua.

”Käytännössä kävi päinvastoin. Jansson teki ensimmäisenä sopimukset pelaajille, jotka eivät olleet parhaita joukkuehengen kannalta. Se oli yllätys”, Huttunen kertoo.

Haka-voiton jälkeen alkoi tähtirintojen tappioputki. Joukkue voitti kesäkuusta alkaen vain neljä seitsemästätoista ottelusta.

”Huomasin, että pelaajat keskustelivat jo alkusyksystä siitä, missä aikovat pelata seuraavalla kaudella. Täydestä sydämestä silloiselle seuralle HIFK:lle pelaaminen loppui syksyllä”, Huttunen sanoo.

HJK:n selviytymistaistelu päättyi yhdeksänteen sijaan ja sarjassa säilymiseen. HIFK valahti kymmenenneksi ja putosi pääsarjasta 42 vuodeksi. Kylmä sota päättyi.

Kauden jälkeen Salonen viimeisteli saneerausoperaationsa, ja johtokunta päätti marraskuussa 1972 lopettaa jääkiekkotoiminnan ja myydä joukkueen Karhu-Kissoille.

Jääkiekosta jäi jäljelle puolen miljoonan markan velat.

Syksyllä 1972 HJK kärsi edelleen rahapulasta. Seuran piti löytää uusia rahoittajia. Kuvaan astuvat vuoden 1971 euroviisuedustajat, Anja ja Anneli Koiviston tanssi- ja lauluduo Koivistolaiset.

Koivistolaiset olivat tuttu näky Olympiastadionilla – he kävivät katsomassa Anjan miehen Markku Peltoniemen ja Annelin miehen Paavo Heinosen pelejä. Koivistolaisten takana katsomossa istui aina viihdemoguli Paavo Einiö, joka arvosteli usein peliä Koivistolaisten kuullen.

”Tokaisimme Annelin kanssa, että mene itse mukaan, kun arvostelet niin paljon”, Anja Peltoniemi kertoo.

Einiö astui Koivistolaisten yllytyksestä HJK:n sisäpiiriin – rahoineen. Se viimeisteli Salosen hattutempun.

Jääkiekosta irtautuminen, sarjassa säilyminen ja Einiön mukaantulo loivat perustan HJK:n vuosikymmenien jalkapallohegemonialle.

Jo seuraavana vuonna HJK voitti yhdennentoista mestaruutensa. Sen jälkeen HJK on ollut viime vuosikymmenet ainoa mestaruuksia voittanut helsinkiläisseura.

HJK–HIFK Sonera-stadionilla kello 18.30. Ruutu.fi ja ISTV näyttävät ottelun.

Pete Aarre-Ahtio
HIFK:n kannattajat pitävät tunnelman korkealla omassa päädyssään.
HIFK:n kannattajat pitävät tunnelman korkealla omassa päädyssään.
Juha Tamminen
HJK:n fanit vastaavat kannattajien mittelössä IFK-päädylle samalla mitalla.
HJK:n fanit vastaavat kannattajien mittelössä IFK-päädylle samalla mitalla.
Kottilat: Nämä asiat ratkaisevat Stadin derbyn
Kottilat: Nämä asiat ratkaisevat Stadin derbyn
HSTV:n Kottilat –ohjelmassa futisveljekset Mika ja Santtu puivat kevään kotimaisen futiksen kohokohdan, Stadin derbyn. Pelissä ovat HJK:n ja HIFK lisäksi vastakkain kaksi aivan erilaista pelitapaa ja -filosofiaa. Derbyn lisäksi Kottilat selvittävät Mestarien liigan finaalin asetelmat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!