Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Ruuskanen haluaa työrauhan – ”Edessä on tärkeä kausi tämän ikäiselle miehelle”

Keihäänheittäjän kausi alkaa 12. kesäkuuta Karjaalla. Ruuskanen kilpailee vain kolme kertaa ennen Amsterdamin EM-kilpailuja.

Urheilu
 
Vesa-Matti Väärä
Antti Ruuskanen uskoo, että olympiakulta irtoaa Riossa 92–94 metrin heitolla. ”Jos joku heittää niin pitkälle, ansaitsee varmasti voittonsa”, hän toteaa.
Antti Ruuskanen uskoo, että olympiakulta irtoaa Riossa 92–94 metrin heitolla. ”Jos joku heittää niin pitkälle, ansaitsee varmasti voittonsa”, hän toteaa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turku

Antti Ruuskanen ei aio jättää mitään sattuman varaan, kun hän puolustaa tänä kesänä keihäänheiton Euroopan mestaruutta ja olympiapronssia.

”En ikinä luota tuuriin, mutta jos sillä lähtee, voi mennä pitkällekin. Haluan silti, että edetään suunnitelmien mukaan. Täksi kesäksi haluan työrauhan”, Ruuskanen sanoi torstaina Turussa Paavo Nurmen kisojen esittelytilaisuudessa.

Työrauhalla Ruuskanen tarkoittaa sitä, että hän kilpailee vain kolme kertaa ennen heinäkuussa alussa Amsterdamissa käytäviä yleisurheilun EM-kisoja.

Kausi alkaa vasta 12. kesäkuuta Karjaan kentällä Raaseporissa. Juhannuksena hän heittää Kuortaneella ja sen jälkeen 29. kesäkuuta Turussa.

Sympaattinen ja ahkerasanainen savolainen pitää kesän aikana taukoa myös haastatteluista ja sponsoritilaisuuksista.

”Kaikki varmaan ymmärtävät, että edessä on tärkeä kausi tämän ikäiselle miehelle”, sanoi 32-vuotias heittäjä.

Eikö vaarana ole, että keihäänheitto alkaa painaa mielessä liiankin kanssa?

”Ehei, kotona Pielavedellä riittää paljon muuta tekemistä.”

Ruuskanen palasi toissa päivänä keskiviikkona kolmen viikon harjoitusleiriltä Alfameristä Portugalista.

”Nyt on ainakin testattu sadekelin piikkarit ja muut sadekamppeet. Vettä satoi yksitoista päivää yhtä soittoa. Leirillä kuljin vain hotellin ja urheilukentän väliä ja pari kertaa meren rannalla. Sai olla ihan rauhassa.”

Portugalissa hän teki viisi heittoharjoitusta. Kuulostaa vähältä, mutta yksi harjoitus sisälsi 30–50 heittoa. Niistä viimeiset kymmenen olivat kovia, 75–80 metrin vetoja.

”Kokenutkin menee helposti hapoille”, Ruuskanen sanoi.

Tero Pitkämäen tapaan hän on iän myötä keventänyt harjoitteluaan. ”Aamulla jumppasin ja illalla tein vähän kovempia voimaharjoituksia. Minulle riittää, kun heitän kerran viikossa. Juoni pysyy yllä ja taito säilyy, jos pysyy terveenä.”

Lyhyen kotihetken jälkeen Ruuskanen ajoi torstaiaamuna kuusi tuntia Pielavedeltä Turkuun ja illalla vielä viisi tuntia Savonlinnaan, jossa hän pitää viikonloppuna omaa keihäänheittokouluaan nuorille.

Hänen piti opettaa heittämistä myös Turussa, mutta sateen uhka peruutti sen. ”Olin jo varautunut ulkokeliin”, Ruuskanen naureskeli. ”Piikkareita en sentään ottanut mukaan.”

Keihäänheiton maailmanmestarin Julius Yegon valmentaja Petteri Piironen arveli, että Rion kesäolympialaisissa kultamitaliin vaaditaan 94 metrin heitto.

Oletko valmis heittämään tarvittaessa niin pitkälle elokuussa?

”En usko, että Riossa heitetään 94 metriä. Jokin 92–94 metriä on äärilukema. Pitää olla hirmu jätkä. Mutta jos joku heittää niin pitkälle, ansaitsee varmasti voittonsa.

Ruuskanen muistutti, että olympialaisissa heitetään erittäin kovassa paineessa. Myös karsinta on kova.

Neljä vuotta sitten Lontoon kesäkisoissa voittaja Keshorn Walcott heitti 84,58. Ruuskanen hävisi hänelle 46 senttiä. Verrattuna viime vuoden MM-kisaan Pekingissä taso olympialaisissa jäi alhaiseksi.

Yegon voittotulos oli 92,72. Ruuskanen heitti 87,12 ja oli viides. Ennätyksensä 88,98 hän heitti viime kesänä Kalevan kisoissa Porissa.

”Viime vuosi oli tuloksellisesti paras, vaikkei MM-mitalia tullutkaan.”

Viime vuoden Paavo Nurmen kisoissa Ruuskanen koki kauhunhetkiä, kun häneltä revähti ensimmäisessä heitossa nivunen. Se vaivasi sitten myös MM-kisoissa.

”Katsojat ihmettelivät, mitä se Ruuskanen irvistelee. Jalasta meni lähentäjälihas. Ihmettelin, kun alkoi niin pistää. Osui arkaan paikkaan miehelle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!