Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK ja HJK huolestuivat rähinäuutisista

Urheilu
 
Sara Aaltio / HS
HJK ja HIFK pelasivat torstaina täyden katsomon edessä hyvätunnelmaisessa ottelussa.
HJK ja HIFK pelasivat torstaina täyden katsomon edessä hyvätunnelmaisessa ottelussa. Kuva: Sara Aaltio / HS

Jalkapallon Helsingin paikallisottelun eli Stadin derbyn pelanneet HJK ja HIFK haluavat muistuttaa, että yli kymmenentuhatta katsojaa näki torstai-iltana hienon ottelun.

Seurat lähettivät perjantaina yhteisen kannanoton sen jälkeen, kun poliisi tiedotti ottaneensa kiinni muutaman kannattajan erilaisten järjestyshäiriöiden ja rähinöinnin vuoksi. Seurojen kannanotto julkaistiin molempien seurojen verkkosivuilla. (HJK ja HIFK)

”Tämä alkaa olla jo Suomen tunteikkampia tapahtumia. Meillä on Akin [HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti ] kanssa huoli, etteivät ihmiset uskalla tulla katsomaan pelejä näiden uutisten vuoksi”, HIFK:n toimitusjohtaja Rene Österman sanoi HS:lle.

Hän korostaa katsomon olevan turvallinen, eikä stadionin liepeilläkään ole vaarallista, vaikka katukuvassa näkyykin kaikenlaista, mitä siellä ei normaalisti ole.

”Jotkut voivat pelästyä massiivista poliisisaattuetta. Mielestäni poliisi teki torstaina supertyötä”, Österman kiitteli virkavaltaa.

Hän muistuttaa, että stadionalueen ja sen ulkopuoliset tapahtumat ovat seuran kannalta kaksi eri asiaa. Otteluiden aikana seurat ovat vastuussa katsomon tapahtumista, mutta ennen peliä tai sen jälkeen kadulla tapahtuvat häiriöt kuuluvat poliisille.

Österman ei tee mainittua erottelua sen vuoksi, ettei HIFK:ta kiinnostaisi faniryhmiensä käytös otteluiden ulkopuolella.

”Fanien edustajien kanssa keskustellaan koko ajan, torstai-iltanakin keskustelimme. Pitää ottaa pitkä keskusteleva tie, sanelemalla asiat eivät parane”, Österman sanoi.

Tarvittaessa seurat voivat esimerkiksi langettaa tunnistetuille häiriköille porttikieltoja. HIFK joutui tekemään näin viime kaudella, kun muutama sen kannattaja tappeli vierasottelussa Tampereella järjestyksenvalvojan kanssa.

Fanikulttuurin lieveilmiöitä on pyritty kitkemään muun muassa langettamalla seuroille sakkoja kielletyistä soihduista, hallitsemattomasta liikehdinnästä katsomossa ja monista muista turvallisuusseikoista.

”Jos jotain rajumpaa tapahtuu, niin taloudelliset riskit ovat seuroille aika suuret”, Österman totesi.

Helsingin paikallisottelu eroaa monella tapaa muista Veikkausliigan kamppailuista. Se kiinnostaa monia sellaisiakin, jotka eivät tavallisesti futiskatsomoon eksy.

”Derby toimii magneettina”, Österman sanoi ja toivoi, että paikallispelien kiihkeydestä huumautuneet fanit kävisivät myös muissa otteluissa.

HJK ja HIFK eivät pelanneet pelkästään kovan luokan faniryhmien nähden. Lehtereillä oli myös niin sanottuja tavallisia ihmisiä, lapsiperheitä ja seurojen junioripelaajia.

”Ruotsissahan on jo menty siihen, että faniryhmät näkyvät katsomossa niin hyvin, että muut katsojat tulevat katsomaan niitä.”

Jotain samaa Stadin derbyissäkin alkaa jo olla kuin Euroopan maiden jalkapallokulttuurissa. Lieveilmiöitäkin tästä seuraa, mutta tällä hetkellä Österman on hyvin tyytyväinen torstain onnistuneesta tapahtumasta, vaikka HIFK hävisikin.

”Minulla oli ulkomaalainen vieras pelissä mukana. Hän kysyi pelin jälkeen innostuneena, että herrajumala, onko suomalainen jalkapallo tätä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?