Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naamio voi johtaa suurempaan sakkoon hulinoivalle jalkapallo­marssijalle – poliisin mukaan valvonta on haasteellista

Naamioita näkyi HJK–HIFK-ottelua edeltäneillä marsseilla. Veikkausliiga ei koe naamioituneita kannattajia ongelmana. Palloliiton kanta on tiukempi.

Urheilu
 
Jalkapallofanit täyttivät Töölön
Jalkapallofanit täyttivät Töölön
HJK:n ja HIFK:n paikallisottelu näkyi jo hyvissä ajoin ennen ottelun alkamista Sonera-stadionin ympäristössä. Poliisi piti huolta, että kannattajajoukot pääsivät ilman suurempia välikohtauksia stadionille. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Naamioitumisen kieltäminen lähti kuokkavieraista

 Naamioitumisen tekeminen rangaistavaksi joukkokokouksissa tuli pohdittavaksi, kun itsenäisyyspäivinä ns. kuokkavieraat käyttivät naamioita.

 Laki hyväksyttiin 1. joulukuuta vuonna 2004.

 Rangaistussäännös koskee myös niitä mielenosoitusta seuraavia henkilöitä, jotka naamioituneina provosoivat mielenosoittajia väkivaltaan.

 Rangaistuksena laittomasta naamioitumisesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Useat kannattajat marssivat naamioituneina HJK:n ja HIFK:n Veikkausliigan otteluun viime torstaina. Etenkin HIFK:n puolesta marssineiden eturivissä oli pääasiassa huivin tai kommandopipon suojassa kulkeneita.

Naamioitumisessa ei sinänsä ole mitään laitonta, mutta rikoslaki astuu kuvaan mukaan, jos naamioituneen ilmeisenä tarkoituksena on käyttää väkivaltaa tai vahingoittaa omaisuutta. Silloin jo pelkästään naamioituneena esiintyminen muuttuu rangaistavaksi.

Oliko jalkapallomarssijoilla aikomus jo ennakkoon ryhtyä rähinöimään, lienee tulkinnallista eikä tästä syystä tällä kertaa ketään sakotettu.

Joka tapauksessa rähinöinnin seurauksena Helsingin poliisi otti yksitoista henkilöä kiinni. Heistä kolmea epäillään rikoksesta, kertoo rikoskomisario Heikki Sandberg Helsingin poliisista. Yhtä epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, yhtä räjähderikoksesta ja yhtä kokoontumisrikkomuksesta.

”Räjähderikoksesta epäilty toi soihdun stadionille ja kokoontumisrikkomuksesta epäillyllä oli soihtu stadionin ulkopuolella. Kumpikaan soihtu ei palanut”, Sandberg kertoo.

Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoimesta arvioi, että kiinniotetuista yhdelläkään ei ollut naamiota.

Poliisille lakipykälä on toki tuttu, mutta sen mukaan toiminen on haasteellista.

”Kun tämä konkretisoituu, siinä vaiheessa on yleensä muita kiireitä”, Kujala sanoo.

Kujala kuitenkin muistuttaa, että joukkokokoontumisissa naamioitumistakin seurataan.

”Välillä on sakkojakin kirjoitettu.”

Alunperin lakiesitys vuonna 2004 oli tiukempi. Hallituksen esityksenä oli, että naamion pitäminen joukkokokoontumisissa kiellettäisiin kokonaan. Näin on monissa Euroopan maissa, muun muassa Norjassa ja Tanskassa.

Lopulta laki muuttui nykyiseen muotoonsa, kun eduskunta hyväksyi sen loppuvuodesta 2004.

”Julkisen vallan pitää näyttää, että tätäkin lakia pitää noudattaa”, Kujala huomauttaa.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa ei koe naamioituneita kannattajia ongelmaksi.

”Ihmiset ovat vapaita tekemään valintoja”, Marjamaa toteaa.

Marjamaa korostaa, että naamioituneiden kannattajien määrä ei vaikuttanut kovin suurelta.

”Paikalla oli 10 500 katsojaa. Suurin osa näyttäytyi omilla kasvoillaan”, Marjamaa huomauttaa.

Kannattajien välistä yhteenottoa Marjamaa pitää onnettomana yhteensattumana. ”Kun seurojen kannattajat marssivat stadionille, he osuivat samaan kadunkulmaan.”

Palloliitolla on naamioitumiseen tiukempi kanta. Jos naamioitunut kannattaja tulee katsomoon, järjestysmies kysyy, miksi hän käyttää naamiota.

”Jos katsoja antaa järjellisen selityksen, annamme asian olla. Joissain tapauksissa kysymme, voisiko naamion jättää narikkaan. Pakkohan näin ei ole tehdä, koska laki on katsojan puolella”, sanoo Suomen palloliiton turvallisuuspäällikkö Juha Karjalainen.

Laista Palloliitolla on selkeä kanta.

”Palloliiton mielestä se ei ole ihan onnistunut. Sitä toki noudatetaan, kun se on säädetty”, Karjalainen sanoo.

Karjalainen korostaa, että Palloliitto pyrkii saamaan mahdollisesta hulinoinnista yksilöt vastuuseen eikä kokonaista kannattajajoukkoa. Hän myös vakuuttaa, että naamioitunutkin kannattaja pystytään jälkeenpäin tunnistamaan.

”Meillä on käytössä valvontakamerat ja runsaasti järjestysmiehiä. Aina naamioitunut ottaa jossain vaiheessa naamionsa pois. Aina.”

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Helsingin IFK:n kannattajia marssi poliisin ohjaamana viime viikon torstaina Sonera-stadionilla pelattuun otteluun HJK:ta vastaan. HJK oli parempi maalein 2–1.
Helsingin IFK:n kannattajia marssi poliisin ohjaamana viime viikon torstaina Sonera-stadionilla pelattuun otteluun HJK:ta vastaan. HJK oli parempi maalein 2–1.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Poliisi joutui rauhoittelemaan jalkapallofaneja voimakeinoin ennen ottelua.
Poliisi joutui rauhoittelemaan jalkapallofaneja voimakeinoin ennen ottelua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?