Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen vapaaotteluorganisaatio aikoo vallata Euroopan: ”Vain taivas on rajana”

Vapaaottelu kasvaa Euroopassa nopeasti. Jarno Kukilan johtama EuroFC haluaa kakusta ison palan.

Urheilu
 
Jussi Helttunen
Eurooppalainen vapaaottelutoiminta on vahvasti paikallista. MMAFinland järjestää Cage-tapahtumiaan Kulttuuritalolla, jossa ottelivat helmikuussa Suomen Rasul Khataev ja Ranskan Nicolas Joannes.
Eurooppalainen vapaaottelutoiminta on vahvasti paikallista. MMAFinland järjestää Cage-tapahtumiaan Kulttuuritalolla, jossa ottelivat helmikuussa Suomen Rasul Khataev ja Ranskan Nicolas Joannes. Kuva: Jussi Helttunen
Kuka?

Jarno Kukila

 36-vuotias, syntynyt Seinäjoella, muutti perheensä kanssa Turkuun 9-vuotiaana. Asuu Espoossa.

 Pelasi jääkiekkoa TPS:ssä ja TuTossa. Lopetti 20-vuotiaana, kun TuTo tarjosi Mestis-sopimusta.

 Harrastaa CrossFitiä

 Koulutus: BBA- ja eMBA-tutkinnot.

 Työura: Makeisvalmistaja Leaf/Cloetta: markkinoinnin ja myynnin päällikkötehtävät, Adidas Group: Suomen markkinointijohtaja, Rabbit Merchandising: maajohtaja; Valo ja Olympiakomitea: myyntijohtaja

Suomen urheilubisneksen kärkinimiin kuuluva Jarno Kukila on tekemässä urheiluhistoriaa.

Suomessa on jo kehitetty huippuluokan urheiluvälineitä. Nyt täältä tulee Euroopan huipulle tähtäävä urheilutapahtuma. Kukila johtaa ensimmäistä eurooppalaista vapaaotteluorganisaatiota, European Fightning Challengea (EuroFC).

Vapaaottelun ykkössarja on yhdysvaltalainen UFC.

Lajin suosio kasvaa nopeasti Euroopassa, mutta täällä toiminta on hyvin paikallista. Jokaisella maalla on omat promootionsa. Tähän EuroFC iskee.

”Teimme markkina-analyysin ja huomasimme, että globaali urheilu on aikavyöhykesidonnaista ja eurooppalaisesta parhaasta katseluajasta puuttuu laadukas vapaaottelu isoissa eurooppalaisissa kaupungeissa”, Kukila toteaa.

Kukila tuntee urheilubisneksen monelta eri kantilta. Hän toimi viimeksi Olympiakomitean ja Valon myyntijohtajana ja veti sitä ennen muun muassa Adidaksen Suomen markkinointia.

Hän ei paljasta EuroFC:n muita perustajia. Yhtiö on kuitenkin ideoitu Suomessa, ja perustajat ovat suomalaisia. Omistajia on 22, heistä osa on ulkomailta.

Kukila korostaa, että EuroFC on eurooppalainen hanke, jolla on toki vahvat suomalaisjuuret.

”Jotain taustatyömme laadusta kertoo se, että saimme alkuvuoden rahoituskierroksella mukaan ammattisijoittajia, joilla ei ole mitään yhteyksiä lajiin.”

Ammattisijoittajat näkevät Kukilan tavoin vapaaottelussa valtavan potentiaalin. Hänen mukaansa lajin markkina kasvaa maailmanlaajuisesti 40 prosenttia vuodessa.

Suomessa vapaaottelu kiinnostaa nuoria miehiä. Tutkimusyhtiö Sponsor Insightin tutkimuksen mukaan se on kymmenenneksi seuratuin laji 18–29-vuotiaiden keskuudessa heti F1-sarjan jälkeen.

”Kävimme läpi Euroopan isoimmat promootiot muun muassa Puolassa, Ruotsissa, Saksassa, Venäjällä ja Brittein saarilla. Totesimme, että mikään niistä ei ole tekemässä sitä, mitä me ajattelimme tehdä”, Kukila sanoo.

Yhtiö päätti toimia nopeasti.

”Huomasimme, että tilaa on. Emme olleet niin naiiveja, etteivätkö muutkin sitä huomaisi.”

European Fightning Challengen on määrä järjestää vuonna 2018 isoissa kaupungeissa 10–15 laadukasta vapaaottelutapahtumaa 6 000–15 000 katsojaa vetävillä areenoilla.

Ensimmäinen on lokakuussa Metro-areenalla. Lisäksi EuroFC on julkistanut tapahtumat Kööpenhaminassa ja Prahassa.

Ainoa tavoite on myydä Metro-areenan avausilta täyteen.

”Jos tavoite olisi muu, ajattelisimme tosi väärin. Haluamme olla urheilullisesti uskottava, mutta haluamme saada paikalle myös muut kuin lajiniilot. Ne 1 500 ovat jo paikalla, kun kerromme, että siellä ottelevat omat tähtemme Tom Niinimäki ja Glenn Sparv.”

Kukilan mukaan EuroFC ei kilpaile UFC:n tai paikallisten tapahtumien kanssa.

”UFC:lle olemme pikemminkin kumppani. Ja samassa kaupungissa järjestämme vain yhden tapahtuman vuodessa.”

Kukilalla on selkeä visio siitä, miten extremelaji saa uusia ystäviä. Hän vertaa tehtävää NHL:n viemiseen Floridaan.

”Lajista on tehtävä helposti lähestyttävä. Meidän on kerrottava, miten urheillaan, ketkä urheilevat, mitkä ovat painoluokkia ja niin edelleen.”

EuroFC kerää tulonsa ottelutapahtumista ja yhteistyökumppaneilta. Tärkein lähde on kuitenkin tv-oikeuksien ja nettistriimin myynti.

”Siinä vain taivas on rajana.”

UFC kerää netissä jopa 1,5 miljoonan yleisöjä, jotka maksavat ottelusta 50–60 dollaria. Eurooppalainen vapaaottelu on edullisempaa. EuroFC:n katsojatavoitteet netissä ovat alkuun viisinumeroisia.

”Ihmisiä kiinnostaa hyvä viihde, elämykset ja tarinat. Haluamme olla viihdebrändi ja kilpailemme ihmisten vapaa-ajasta”, Kukila sanoo.

”Urheilijat tietävät riskit”

Vapaaottelu on täyskontaktikamppailulaji, jossa on yhdistelty tekniikoita monista perinteisistä kamppailulajeista. Sen suosio alkoi kasvaa 90-luvulla.

Vapaaottelun säännöt olivat aluksi hyvin väljät. Negatiivisen suosion ja toisaalta arvostuksen saamiseksi urheiluna vapaaottelu alkoi kehittämään sääntöjä.

EuroFC:n toimitusjohtaja Kukila uskoo lajin saavan uusia kannattajia etenkin muista kamppailulajeista, mutta tavoitteet ovat laajemmalla. Kukilan mukaan katsomoissa on jo nyt yllättävän paljon esimerkiksi naisia.

”Kun puhutaan kamppailulajeista, vapaaottelu ei ole tilastojen vaarallisimmasta päästä. Suuntauksena on ollut tyrmäysten väheneminen, ja yhä useampi kamppailu kestää täyden ajan. Päähän ei tule myöskään jatkuvia iskuja.”

Hän muistuttaa, että kyse on kamppailulajista, ja urheilijat tietävät sen riskit. Laji on sen verran raskas, että urheilijat pystyvät ottelemaan korkeintaan 3–4 ottelua vuodessa.

Urheilijat huolehtivat ottelutapahtumissa itse vakuutuksistaan. Järjestäjä puolestaan vakuuttaa tapahtuman.

UFC:ssa parhaiden ottelijoiden, kuten Conor McGregorin, on arvioitu tienaavan jopa kymmenen miljoonaa dollaria ottelulta, mutta aloittelijoiden sopimukset jäävät murto-osaan.

Euroopassa ottelukohtaiset palkkiot ovat tuhansia euroja. Valtaosa tuloista koostuu erilaista ottelubonuksista. Esimerkiksi Teemu Packalen sai 50 000 dollarin bonuksen kukistettuaan Thibault Goutin 24 sekunnissa Lontoossa järjestetyssä UFC-ottelussa.

Lisäksi urheilijat saavat ansioita yhteistyösopimuksilla. Jotkut ottelijat valmentavat kilpailemisen ohessa.

Jonne Heinonen / HS
Jarno Kukila vaihtoi Olympiakomitean myyntijohtajan tehtävät uuden vapaaotteluorganisaation EuroFC:n vetämiseen. Tavoitteena on järjestää vapaaotteluiltoja Euroopan suurkaupungeissa ja myydä lähetysten nettistriimejä eri puolille maailmaa.
Jarno Kukila vaihtoi Olympiakomitean myyntijohtajan tehtävät uuden vapaaotteluorganisaation EuroFC:n vetämiseen. Tavoitteena on järjestää vapaaotteluiltoja Euroopan suurkaupungeissa ja myydä lähetysten nettistriimejä eri puolille maailmaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!