Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NHL uhkaa jäädä pois 2018 talviolympialaisista

Kummola uskoo, että tarvittava raha löytyy lopulta KOK:sta.

Urheilu
 
Kaisa Rautaheimo / HS
NHL-kiekkoilijat olivat mukana vielä Sotšin olympialaisissa vuonna 2014. Suomen joukkue voitti pronssia Teemu Selänteen johdolla.
NHL-kiekkoilijat olivat mukana vielä Sotšin olympialaisissa vuonna 2014. Suomen joukkue voitti pronssia Teemu Selänteen johdolla. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Jääkiekkoliiga NHL:n komissaari Gary Bettman vihjasi maanantaina, että NHL-pelaajat eivät osallistu vuoden 2018 olympialaisiin Etelä-Korean Pyeongchangissa.

Maailman kovimman liigan jääkiekkoilijoiden pääsy olympiakisoihin on juuttumassa kiistaan siitä, kuka maksaa pelaajien vakuuttamisen ja matkat.

Bettmanin mukaan ratkaisevassa asemassa on Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) rahallinen tuki.

”Kyse on monesta miljoonasta dollarista”, Bettman totesi.

KOK on maksanut pelaajien vakuutukset ja matkustuskulut siitä asti, kun NHL-pelaajat osallistuivat ensimmäisen kerran olympialaisiin vuonna 1998 Naganossa. Nyt KOK on ilmoittanut, ettei se aio maksaa kuluja.

Maksajia ei ole ilmoittautunut muualtakaan. Bettmanin mukaan NHL-seurat eivät kustannuksia kanna.

”En usko, että joukkueet ovat valmiit maksamaan siitä, että kausi keskeytetään olympialaisten ajaksi.”

Varapuheenjohtaja Kalervo Kummolan mukaan IIHF:ltä ei rahoja löydy.

”Meillä on muutenkin tarpeeksi rahanreikiä”, hän toteaa.

Maksuhalua on kysytty myös kansallisilta jääkiekkoliitoilta. Sitä ei löytynyt, mitä Kummola pitää ymmärrettävänä.

Kyse on Kummolan mukaan kaikkiaan 15 miljoonan Yhdysvaltain dollarin eli runsaan 13 miljoonan euron summasta, josta kahdeksan miljoonaa on vakuutuskuluja.

Pelaajat täytyy vakuuttaa niin, että NHL-seurat saavat korvauksen olympiakisoissa mahdollisesti loukkaantuvista pelaajista, joille ne kuitenkin maksavat palkkaa.

Matkakustannuksia nostaa se, että eri joukkueiden pelit päättyvät eri aikoina. Kummolan mukaan Sotšin kisoissa tarvittiin tämän takia neljä charterlentoa. Jokainen NHL-pelaaja on lisäksi saanut ottaa yhden maksetun vieraan mukaansa olympialaisiin.

Kummola on ollut itse mukana neuvotteluissa. Hän uskoo, että NHL-pelaajat saadaan Pyeonchangiin.

”Kaikilta löytyy kyllä hyvää tahtoa”, hän murjaisee.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton, NHL:n ja pelaajayhdistyksen keskusteluissa ennen MM-kisoja tuli selväksi, että NHL on kiinnostunut osallistumisesta erityisesti Pekingin 2022 kisoihin. Niiden vuoksi mukana täytyy olla myös Koreassa.

NHL-komissaari Bettman sanoi jo viime syksynä lehtihaastattelussa, että liiga on kiinnostunut Kiinan valtavista markkinoista. Pekingin olympialaisissa on mahdollista hankkia jääkiekolle aivan uutta yleisöä.

Puuttuvan rahan Kummola arvioi lopulta löytyvän KOK:sta, kunhan kaikki osapuolet ovat istuneet samaan pöytään.

”Uskon, että ratkaisu löytyy syksyyn mennessä. Asia on herra (Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas) Bachin käsissä.”

NHL-kiekkoilijoiden poisjäänti olisi valtava takaisku talviolympialaisten painoarvolle ja kiinnostavuudelle.

”Pohjois-Amerikasta tulee iso osa KOK:n rahoista, ja talviolympialaisten lajeista jääkiekko ja taitoluistelu kiinnostavat siellä eniten. Muut lajit ovat marginaalissa.”

Myös Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen pitää NHL-kiekkoilijoiden osallistumista vuoden 2018 kisoihin tärkeänä.

”Olympialaisten lähtökohtana on, että maailman parhaat kohtaavat. Jos urheilijoilta kysytään, heillä ainakin on kova tahto osallistua kisoihin.”

Nieminen toivoo, että maksaja vakuutuksille löytyy, ja asiaa lähestyttäisiin urheilullisesta näkökulmasta.

”Se on hirveä miinus, jos urheilijalla ei ole mahdollisuutta tällaista kohokohtaa omalla urallaan saavuttaa.”

Nieminen ei ota kantaa maksajasta, mutta uskoo kompromissin kuluista löytyvän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!