Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippu-urheilun ilmapiiri sai kehut: ”Urheiluihminen ei lähtökohtaisesti ole maailman positiivisin olio”

Urheilu
 
Irene Stachon / Lehtikuva
Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen (vas.) ja huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski toivoivat, ettei urheilun arvoa ei mitattaisi vain mitaleissa.
Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen (vas.) ja huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski toivoivat, ettei urheilun arvoa ei mitattaisi vain mitaleissa. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Ilmapiiri ja yhteistyö ovat kohentuneet eniten Suomen huippu-urheilussa tällä olympiadilla.

Sen sijaan päätöksenteon läpinäkyvyydessä on huippu-urheilun toimijoiden mielestä toivomisen varaa.

Tämä oli päätulos Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun tekemästä kyselystä, joka lähetettiin tänä keväänä kaikille OK:n 248 tukiurheilijalle sekä 181 muulle huippu-urheilun parissa työskentelevälle.

Kohdejoukossa oli muun muassa huippu-urheiluyksikön ja Kihun oma henkilökunta, urheiluakatemioiden koordinaattorit, OK:n palkkatuella työskentelevät nuorten olympiavalmentajat sekä lajiliittojen johtoa.

Tuloksia esitellyt Kihun yhteiskuntatieteiden yksikön johtaja Jari Lämsä sanoi, että vastaajien arviot huippu-urheilun muutoksesta ovat kaikkiaan positiivisia.

Paljon puhuttu muutos alkoi Huippu-urheilun muutosryhmän Humun kaksivuotisesta työstä, joka valmistui 2012. Sen jälkeen Olympiakomiteaan perustettiin huippu-urheiluyksikkö, jonka johtajaksi valittiin Mika Kojonkoski.

Kojonkosken mukaan kyselyn tulokset olivat yllättävän positiivisia.

”Urheiluihminen ei lähtökohtaisesti ole maailman positiivisin olio. Nyt on kuitenkin yhteisymmärrys siitä, että lajien välinen verkostomainen yhteistyö on se, mitä halutaan tehdä.”

Konkreettisimpiin muutoksiin kuuluvat uudessa yksikössä työskentelevät lajiryhmävastaavat.

Heidän tehtävänsä on ollut sparrata lajiliittojen valmennusjohtoa – esimerkiksi paimentamaan parhaat urheilijansa harjoittelemaan yhdessä, parhaisiin oloihin ja parhaiden valmentajien valmennukseen.

Tällaisiin keskittymiin huippu-urheiluyksikkö pyrkii järjestämään tukitoimia ja lisää asiantuntemusta.

Noin 60 prosenttia vastanneista urheilijoista ja valmentajista koki kyselyssä saavansa aiempaa paremmin valmentautumista tukevaa tietoa ja osaamista käyttöönsä.

Erityiskiitosta saivat myös urheiluakatemiat, jotka tukevat urheilun ja opintojen yhteen sovittamista ja tarjoavat urheilijalle tärkeitä tukipalveluita. Akatemiat ovat syntyneet jo ennen nykyistä huippu-urheiluyksikköä, mutta niitä on kehitetty.

Jos huippu-urheilijalle ei löydy riittäviä harjoitusoloja Suomesta, hän voi saada tukea hakiessaan huippuolosuhteita tai valmennusta ulkomailta.

Huippu-urheiluyksikön huippuvaiheen johtajan Mika Lehtimäen mukaan näin on autettu esimerkiksi purjehtijoita. Myös pikaluistelija Mika Poutala sai erityistä tukea puolen vuoden harjoitusjaksoon Kanadassa.

Urheilijoiden rahallinen tuki ei siis seuraa suoraan tuloksista, vaan sitä räätälöidään tarpeiden mukaan ja annetaan sinne, missä investointi näyttää kannattavalta, Kojonkoski sanoi.

Osa urheilijoista on tähän arvatenkin tyytyväisiä ja osa tyytymättömiä. Puolet urheilijoista vastasi OK:n tukijärjestelmän parantuneen, viidennes oli päivastaista eri mieltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?