Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisjudoka matkaa Gambian passilla Rion kisoihin

Urheilu
 
Kari Pullinen
Faye Njie seuransa Helsingin Judosportin harjoitussalilla Herttoniemessä.
Faye Njie seuransa Helsingin Judosportin harjoitussalilla Herttoniemessä. Kuva: Kari Pullinen
Kuka?

Judoka Faye Njie

  Syntynyt 23. marraskuuta 1993 Helsingissä.

  Nykyinen kotikaupunki Helsinki

  Seura: Helsingin Judosport

  Valmentaja: Robert Perovuo

  Ylioppilas Mäkelänrinteen lukiosta 2013

  Harrasti myös jalkapalloa judon ohella, kunnes lopetti sen ajanpuutteen takia.

Helsinkiläinen judoka Faye Njie kilpailee Rion kesäolympialaisissa elokuussa alle 73-kiloisten sarjassa.

Suomessa syntynyt ja kasvanut nuorukainen edustaa kisoissa isänsä kotimaata Gambiaa, jonka passin hän sai alkuvuodesta 2015.

”Gambiassa ei ole ollut toimintaa judossa ennen minua. Olen maan ensimmäinen arvokisaedustaja ja -mitalisti”, kertoo 22-vuotias Njie.

Mäkelänrinteen urheilulukion kasvatti sai viime vuonna hopeaa Afrikan kisoista. Maanosan yleinen taso judon kaltaisissa kamppailulajeissa ei ole niin kova kuin muualla.

Njien mukaan Pohjois-Afrikassa on kuitenkin lajikulttuuria, ja etenkin Egyptissä on kovia judokoita.

Afrikasta on silti paljon helpompi päästä olympialaisiin kuin Euroopasta. Njie sai paikan nimenomaan maanosille varatun kiintiön kautta.

Suomen maajoukkueen osana Brasilian-matka olisi luultavasti jäänyt haaveeksi.

”Turha sitä on jossitella. Olympialaisten karsintapisteitä alettiin laskea vuonna 2014, mutta minä pääsin aloittamaan niiden keräämisen vasta lokakuussa 2015”, Njie sanoo.

Gambian edustamiseen on toinenkin syy. Njie oli mukana myös Suomen judomaajoukkueen toiminnassa, kunnes hänen seuransa, helsinkiläisen Judo Sportin valmentajille ja maajoukkueen valmentajille tuli erimielisyyksiä leireille osallistumisesta.

Lopulta Judo Sportin urheilijat jäivät pois maajoukkueen toiminnasta.

Njie on harjoitellut seuransa kanssa esimerkiksi Virossa. ”Olen tyytyväinen treenikuvioihini”, hän sanoo.

Olympialaisiin hän ei aseta itselleen tavoitteita. ”Kaikki annetaan tatamilla. Ennen olympialaisia minulla on yksi valmistava kilpailu Unkarissa ja heinäkuussa lähden kuukaudeksi ulkomaille harjoittelemaan”, Njie kertoo.

Suomen olympiakomitean lajiryhmävastaava Pasi Sarkkinen sanoo olevansa tyytyväinen siitä, että lahjakas urheilija pääsee hakemaan kokemuksia olympialaisista varhaisessa vaiheessa uraansa.

Njien kisapaikka ei ole pois muiden suomalaisten mahdollisuuksista päästä olympialaisiin, vaan pikemminkin päinvastoin.

Maanosakiintiöstä kisoihin voi päästä vain yksi urheilija maata kohden riippumatta painoluokista tai sukupuolesta. Tamperelainen Juho Reinvall sai paikan Rioon Euroopan kiintiöstä, ja ilman Gambian passia Njie olisi kisannut rankingpisteistä häntä vastaan. Nyt molemmat lähtevät olympialaisiin.

Njie ja Sarkkinen ovat molemmat siinä käsityksessä, ettei Gambian väreissä otteleminen sulje ovia lopullisesti Suomen maajoukkueen suuntaan.

Helsinkiläinen voi tulevaisuudessa edustaa kotimaataan myös olympialaisissa, mikäli niin haluaa ja tietyt rajoitukset huomioidaan. ”Kamppailulajeissa on yleensä kahden vuoden karenssi maata vaihtaneille”, Sarkkinen kertoo.

Tatami ehtii siis tömistä vielä paljon ennen kuin Njie taas mahdollisesti edustaa Suomea. Judokat ovat parhaimmillaan 30 ikävuoden tietämissä, joten urakin on vasta aluillaan. ”Tavoittaa lajin kansainvälinen kärki”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!