Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arttu Kangas helpottuneena kuularingissä – vihdoinkin 20 metriä myös ulkona

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Arttu Kangas jäi viime vuonna ilman 20 metrin kuulakaarta ulkona.
Arttu Kangas jäi viime vuonna ilman 20 metrin kuulakaarta ulkona. Kuva: Vesa Koivunen

Arttu Kangas pääsi jo toissa vuonna kuulantyönnössä kahdenkymmenen metrin kerhoon, mutta ensi kertaa 20 metriä ylittyi ulkona vasta tiistaina.

Nuori kuulajätti työnsi Ikaalisissa ulkoratojen ennätyksensä 20,05. Tampereen SM-halleissa vuonna 2015 hän työnsi 20,09 metriä.

”Tein talvella paljon lajiharjoittelua. Tehot ovat siirtyneet lajiin, mikä on hyvä homma”, Kangas, 22, sanoo. ”Tiesin odotella kahden kympin ylitystä. Se on mennyt rikki kolmessa edellisessä kisassa, mutta työnnöt ovat olleet yliastuttuja.”

Hänen edellinen ennätyksensä ulkona oli 19,79.

Kangas on jo valittu heinäkuun EM-kisoihin, mutta pääsy Rion kesäolympialaisiin on auki. Miesten kuulantyönnön olympiaraja on 20,50 metriä. ”Myös 20–30 sentin parannus voi riittää olympialaisiin”, Kangas arvelee.

Rion kuulakisaan otetaan 32 mörssäriä. Jos rajan rikkojia ei ole tarpeeksi, loppukiintiö täytetään maailman rankinglistan perusteella. Amsterdamin EM-kisoissa tavoitteena on finaalipaikka.

Yhdysvaltalainen Joe Kovacs työnsi viime viikonloppuna Timanttiliigan kisassa Eugenessa hurjan kärkituloksen 22,13. Se on 73 senttiä pitempi kuin tilastokakkoselle, amerikkalaisella Kurt Robertsilla. Myös Kangas pääsee kansainväliseen seuraan, kun hän työntää ensi maanantaina Prahassa. ”Se on tervetullut lisä, että pääsee ulkomaille.”

Hänen toistaiseksi kovin meriittinsä arvokisoissa on neljäs sija alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuonna 2012 Barcelonassa. Siellä hän työnsi kuuden kilon kuulaa 19,85.

Kangas on lajin lahjakkuus, joka on hallinnut ylivoimaisesti suomalaista kuularinkiä viimeiset kolme vuotta.

Hänellä on hyvät harjoitteluolot Niinisalon varaskunnassa, jossa hän toimii liikunta-aliupseerina.

Lämmin sää hemmotteli yleisurheilijoita Ikaalisissa muutenkin kauden kärkituloksiin. Samuli Samuelsson juoksi sata metriä 10,42 ja Pyry Niskala heitti kiekkoa 61,42.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?