Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suomalainen gladiaattori” Perparim Hetemaj uskoo, että maajoukkueen kurssi kääntyy

Kuluneen vuoden aikana jalkapalloilijan elämässä tapahtui isoja asioita: hän meni viime kesänä kihloihin ja talvella hänestä tuli setä.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Menneellä kaudella Hetemaj teki ensimmäisen maalinsa Chievon paidassa 129. ottelussaan veronalaisseurassa.
Menneellä kaudella Hetemaj teki ensimmäisen maalinsa Chievon paidassa 129. ottelussaan veronalaisseurassa. Kuva: Vesa Koivunen
Kuka?

Perparim Hetemaj

  Syntynyt 12.12.1986 Skënderajssa Kosovossa.

  Serie A -seura Chievon keskikenttäpelaaja.

  Pelannut Serie A:ssa 184 ottelua, tehnyt kolme maalia.

  A-maajoukkueessa 41 ottelua, neljä maalia.

  Aiemmat seurat: HJK, AEK Ateena, Apollon, FC Twente, Brescia.

  Veli Mehmet Hetemaj pelaa Veikkausliigaa SJK:ssa.

Bryssel

Siitä on jo kohta kymmenen vuotta, kun Perparim Hetemaj, 29, lähti kesäkuussa 2006 HJK:sta maailmalle. Kymmenen vuotta myöhemmin Hetemaj on maajoukkueen kokeneinta kaartia, joukkueen tähtipelaajia ja kuuden Serie A -kauden aikana arvostettu vakiopelaaja Chievo Veronassa - ”il gladiatore finlandese”.

”Minulla oli hyvä kausi, ja pikkuisen parempi kuin edellinen. Yksilönäkin on helpompi päästä esiin, kun joukkue pelaa paremmin”, Hetemaj kertoi maajoukkueen hotellilla ennen hienoon 1–1-tasapeliin päättynyttä Belgia-ottelua.

Kuluneen vuoden aikana Hetemaj’n elämässä tapahtui isoja asioita: hän meni viime kesänä kihloihin ja talvella hänestä tuli setä.

”Ne merkitsevät paljon. Seurustelemisesta en halua puhua sen enempää. Mehun [pikkuveli Mehmet Hetemaj ] lapsen syntymä oli uusi asia perheellemme, mikä oli tietenkin ainutlaatuinen ja mukava asia.”

”Kauden jälkeen olin viisi päivää Seinäjoella Mehun perheessä, mikä oli kivaa hommaa”, Hetemaj sanoi.

Hetemaj’n perheen tarinaa siitä, miten he päätyivät Suomeen vuonna 1992 sodan jaloista on kerrattu monesti mediassa. Viimeksi Ylen Futisvanhemmat-ohjelmassa kerrottiin Perparimin ja Mehmetin futisuran alusta. Mitä ajattelet siitä, että perheenne tarina nousee aika ajoin esiin?

”Se on osa elämääni. En tiedä, miten joku muu näkee sen. Perheemme lapsilla oli omat unelmansa, ja minulla ja Mehmetillä se oli jalkapallossa. Äitimme on tehnyt isämme ja siskojemme [ Fatbardhe ja Fatlume ] kanssa kaikkensa auttaakseen siinä. Olemme yrittäneet auttaa toisiamme.”

Hetemaj’n perhe on usein nostettu esiin esimerkkinä maahanmuuttajaperheestä, joka on menestynyt suomalaisessa yhteiskunnassa. Hetemaj sanoo, että ei halua ajatella niin rajoittuneesti, että hänen perheensä voisi olla esimerkkinä vain maahanmuuttajille.

”Samoin yhtä hyvin syntyjään suomalaiset voivat olla esikuvia maahanmuuttajille. Maajoukkueessakin monet ovat lähtöisin eri lähtökohdista: joku on landelta, joku Stadista ja sitten on turkulaiset”, Hetemaj sanoi naurahtaen.

Sama sinnikkyys, jolla hän tavoitteli unelmaansa näkyy kentälläkin. Keskikenttäpelaaja puhuu itse voittamisen tahdosta ja kaikkensa antamisesta.

Toissa kaudella hän oli Euroopan viiden parhaimman sarjan rikotuin pelaaja, kun häneen kohdistui 4,3 rikettä ottelua kohden. Kuluneella kaudella hän teki yhdenneksitoista eniten rikkeitä ottelua kohden (2,5) huippusarjojen pelaajista.

”Pitäisi parantaa eikä tehdä niin paljon rikkeitä. Olen vähentänyt rikkomista vaarallisissa paikoissa”, Hetemaj kertoi.

Hetemaj’n mukaan hänen uransa on 70 prosenttisesti toteutunut, kuten pitikin.

”En ole ikinä voittanut mitään. HJK:ssa tulimme toiseksi. Kreikasta on muutama kakkossija ja cupin finaalin tappio”, Hetemaj sanoi.

Maajoukkueessakin pettymys on seurannut toinen toistaan.

”Kaikille meille oli pettymys, että emme päässeet kisoihin. Joukkueessa on hyvä ilmapiiri ja uskomme siihen, että kurssi kääntyy”, Hetemaj sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?