Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mike Tyson tyrmää ammattilaisten osallistumisen olympianyrkkeilyyn – Robert Heleniuksella vain pienet mahdollisuudet karsintaan

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Robert Helenius on alkuvuodesta ilmaissut kiinnostuksensa olympianyrkkeilyyn.
Robert Helenius on alkuvuodesta ilmaissut kiinnostuksensa olympianyrkkeilyyn. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomesta olympiapaikka yhdellä nyrkkeilijällä

 Fakta

 Mira Potkonen hankki MM-kisoista olympiapaikan Suomelle naisten 60 kilon sarjaan.

 Amatöörien viimeinen karsintaturnaus järjestetään Azerbaidžanin Bakussa 16. kesäkuuta alkaen.

 Suomesta Bakun karsintaan osallistuvat Arslan Khataev (56 kilon sarja), Muhammad Abdilrasoon (69 kiloa), Dimitri Tretjak (75 kiloa) ja Tomi Honka (91 kiloa).

Nyrkkeilyn olympiaturnaus sai uutta kierrettä, kun kansainvälinen nyrkkeilyliitto Aiba hyväksyi keskiviikkona kokouksessaan Lausannessa ammattinyrkkeilijöiden osallistumisen Rion kesäolympialaisiin.

”Tämä on merkittävä tilaisuus Aiballe ja olympianyrkkeilylle sekä suuri loikka nyrkkeilyn kehittämiselle”, julisti Aiban puheenjohtaja Wu Ching-Kuo uutistoimiso AFP:n mukaan.

Päätös kuitenkaan tuskin tuo nyrkkeilyn suurimpia nimiä Rioon. Esimerkiksi entinen ammattilaisten raskaansarjan maailmanmestari ja olympiavoittaja Vladimir Klitsko on aiemmin osoittanut kiinnostusta olympialaisia kohtaan, mutta hän ottelee MM-tittelistä 9. heinäkuuta.

Samaan aikaan, heinäkuun alkupäivinä järjestetään ammattilaisten olympiakarsinta Venezuelassa.

Venezuelan karsinnassa on jaossa miesnyrkkeilijöille 26 paikkaa olympialaisiin. Yläikäraja on 40 vuotta. Kaikkiaan Rion olympianyrkkeilyssä on mukana 286 nyrkkeilijää – 236 miestä ja 50 naista. Kaikki naiset ovat amatöörinyrkkeilijöitä.

Myös Suomen ammattinyrkkeilyn ykkösnimi, raskaassasarjassa otteleva Robert Helenius on aiemmin ilmoittanut kiinnostuksensa olympianyrkkeilyyn.

Heleniuksen mahdollisuudet osallistua Venezuelan karsintaan ovat kuitenkin melko pienet. Suomen nyrkkeilyliiton päävalmentajan Jarkko Pitkäsen mukaan alustavasti on ollut puhetta, että karsintaturnaukseen osallistumisen edellytyksenä on sijoitus kymmenen parhaan joukkoon jossain neljästä suurimmasta ammattilaisliitosta (Wba, Wbc, Ibf tai Wbo).

”Helenius ei ole tarpeeksi korkealla, mutta tarkkoja kriteerejä osallistumisen perusteista ei ole vielä julkistettu”, Pitkänen kertoo.

Pitkäsen mukaan Helenius ei myöskään ainakaan vielä ole ollut missään yhteydessä nyrkkeilyliittoon.

”Jos hän on yhteydessä, istutaan alas ja katsotaan, miten voidaan edetä.”

Pitkäsen mielestä ammattilaisten osallistuminen olympialaisiin on periaatteessa hyvä asia.

”Rajoitusten poistaminen on hyväksi lajille.”

Pitkäsen mielestä ammattilaisten oma olympiakarsinta ei ole pois amatöörinyrkkeilijöiltä, joista monet ovat valmistautuneet olympialaisiin jo vuosia.

Pitkänen ei myöskään näe olympialaisia ongelmana ammattinyrkkeilijöiden uralle kävi niissä miten tahansa.

”Ei olympialaiset vaikuta ammattilaisten asemaan. Tämä on heille yksi mahdollisuus päästä kokeilemaan olympiamitalin saamista.”

Aivan toista kantaa edustaa entinen raskaansarjan ammattilaismestari Mike Tyson, jonka mielestä koko asia on naurettava.

”Tämä on naurettavaa ja typerää. Jotkut ammattinyrkkeilijät tulevat häviämään amatööreille. Uskon niin”, 49-vuotias Tyson sanoi uutistoimisto Reutersille.

Tysonin mukaan amatöörit hyötyvät lyhyemmistä otteluista, joihin he ovat tottuneet. Amatöörien ottelut ovat kolmieräisiä, kun ammattilaiset ottelevat huomattavasti useampia eriä, pisimmillään kaksitoista erää.

Sen sijaan etua ammattilaisille tuo se, että Rion kisoissa ei miesten nyrkkkeilyssä enää ole kypäräpakkoa.

Olympianyrkkeilyn merkitys on aiemmin ollut luoda pohjaa ammattilaisuralle.

Tunnetuimpia olympiavoittajia ovat Klitskon ohella muun muassa Muhammad Ali (vielä tuolloin, vuonna 1960, Cassius Clay -nimisenä), Joe Frazier, George Foreman, Lennox Lewis ja Oscar de la Hoya.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?