Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasatyöntö puhuttaa hiihtoväkeä – jopa osittaisella kiellolla spekuloitu

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Miesten viestihiihtäjät näyttivät tasatyönnön mallia Sotsin olympialaisissa.
Miesten viestihiihtäjät näyttivät tasatyönnön mallia Sotsin olympialaisissa. Kuva: Rio Gandara / HS

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS pohtii suhtautumistaan tasatyöntöön.

Tasatyöntö on kehittynyt latuhiihdon etenemismuotona niin pitkälle, että ilman pitovoiteita on jo voitettu jopa maailmancupissa.

FIS on tehnyt hiihtäjille kattavan kyselyn, jossa kartoitetaan urheilijoiden mielipidettä tasatyönnön käyttöön ja rajoittamiseen. Ensimmäisenä siinä onnistui Kazakstanin Aleksei Poltoranin Tour de Skillä kaudella 2014–2015.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala on tutustunut kyselyyn. Hänen mukaansa urheilijat pitävät tasatyönnön käytön lisääntymistä lajin luonnollisena kehityksenä, eikä sitä pidä vähentää keinotekoisesti, vaan rakentamalla ratoja, joissa tasatyöntö on vaikeaa.

Kestävyysurheilu-sivuston siteeraaman norjalaisen Dagbladet-lehden mukaan FIS suunnittelisi jopa sääntömuutosta, joka mahdollistaisi jopa tasatyönnön kieltämisen tietyillä rataosuuksilla.

Mitään radikaalia sääntömuutosta on kuitenkaan tuskin tulossa. Sen sijaan urheilijoilta on Kulmalan mukaan tiedusteltu erilaisten vaihtoehtojen sopivuutta.

”Nyt FIS:ssä pohditaan puututaanko vai ei, vai annetaanko lajin kehittyä.”

Kulmala muistuttaa, että jo nyt maailmancupissa on ratoja, joissa on käytännössä mahdotonta menestyä ilman pitovoiteita. Holmenkollen, Lahti ja Ruka kuuluvat näihin ratoihin ainakin vielä.

Jos nousut ovat jyrkkiä ja vaativia sekä laskut suoria, ilman pitovoiteita on vaikea menestyä.

”Nousukulman pitää olla sellainen, että nousut ovat tavalliselle kuntoilijalle epämiellyttäviä hiihtää”, Kulmala havainnollistaa.

”Lisäksi laskujen pitää olla suoria ja vauhdikkaita. Luistelusuksi on ennen kaikkea tukevampi laskea ja kun lähdetään liirailemaan, pitovoide myös tarraa latuun ja hidastaa vauhtia.”

”Mutta suorassa laskussa hyvin pitovoideltu suksi luistaa lähes yhtä hyvin kuin luistelusuksi kun pitoalue nousee pois ladunpinnasta.”

Suomen hiihtoliitolla ei ole virallista kantaa tasatyönnön rajoittamiseen tai rataprofiilien vaatimuksiin.

”Olemme lähettäneet kyselyn valmentajille, mutta ei tällaisia asioita missään johtoryhmässä käsitellä. Mitään yhtä oikeaa tai väärää vastausta tähän tuskin on.”

Kansainvälinen hiihtoliitto käsittelee tasatyöntö-asiaa ensi viikolla kokouksessaan Meksikon Cancunissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!