Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Backe voitti pelaajat puolelleen

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Suomen kapteeni Tim Sparv sai ohjeita päävalmentaja Hans Backelta. Suomi pelasi tasapelin Belgian kanssa myöhään keskiviikkoiltana Brysselissä.
Suomen kapteeni Tim Sparv sai ohjeita päävalmentaja Hans Backelta. Suomi pelasi tasapelin Belgian kanssa myöhään keskiviikkoiltana Brysselissä. Kuva: Vesa Koivunen

Bryssel

Viisi ottelua se vaati, että päävalmentaja Hans Backen luotsaaman jalkapallomaajoukkueen peli alkoi loksahdella paikoilleen.

Keskiviikkona Brysselissä nähtiin Suomen joukkue sellaisena kuin näemme sen todennäköisesti tulevissa MM-karsinnoissa: tiiviisti matalalla prässitasolla puolustava joukkue, joka iskee vastustajan selustaan vastahyökkäyksillä.

Belgian kanssa pelatun 1–1-tasapelin jälkeen voi sanoa, että Backen Suomi näyttäisi olevan oikealla tiellä. Sitä mieltä olivat selvästi myös Huuhkajien pelaajat Koning Boudewijn -stadionilla ottelun jälkeen. Backe on voittanut pelaajat puolelleen, ja kannattajienkin tuuliviirit kääntyvät nopeasti.

Backe sanoi ottelun jälkeen suomalaismedialle toivovansa, että ”kannattajat näkevät Suomen olevan oikealla tiellä”.

”Joukkue teki hemmetisti töitä 90 minuutin ajan. Olimme vain neljän minuutin päässä voitosta. Toivon, että pelaajat näkevät tämän olevan meidän pelitapamme”, Backe kertoi.

Pelaajien puheista kuului, että he pitävät Backen valitsemaa pelitapaa oikeana.

Perparim Hetemaj’n mukaan Suomi pelasi, kuten sen pitikin. Huuhkajat puolusti hänen mukaansa tiiviisti ja odotti Belgian väsyvän ja jättävän tilaa. Toisella puoliajalla sitä löytyikin. Hetemaj’n mielestä Backen kahdessa ottelussa joukkueen iskostama 5–3–2 tai toisin sanoen 3–5–2 on toiminut hyvin.

Hyökkääjänä pelannut Roman Eremenko pystyi pitämään palloa ja hankkimaan ratkaisevia pallonhallintasekunteja Suomen käynnistäessä vastahyökkäyksiään. Oliko peli sitten Eremenkon mieleen?

”Ei ole paljon väliä, mikä on minun mieleeni. Tällä jalkapallolla me pärjäämme. Tulos on tärkeintä, ei minua muu kiinnosta”, Eremenko sanoi.

Kapteeni Tim Sparvin mukaan toinen peli viidellä puolustajalla oli askel oikeaan suuntaan. Sparv sanoi pitävänsä ”Hassen” ideoista. Kukapa ei pitäisi, jos niiden avulla voi taistella voitosta Belgian maailmanluokan joukkuetta vastaan.

Ja onneksi Suomella on maalillaan huippumaalivahti Lukas Hradecky, joka pitää joukkuetta pystyssä paineen alla.

Puolustuksen ongelmana ovat pääpallot. Kolmen topparin alakerta antaa sentään mahdollisuuden voittaa pääpallokamppailuita.

Samoin kolmen topparin linja on armollisempi Suomen laitapakeille (keskiviikkona Jukka Raitala ja Kari Arkivuo ). Arkivuo oli itse asiassa loistava Belgiaa vastaan, sillä hän katkoi hyvin ja voitti Chelsean tähtipelaajan Eden Hazardin muutamankin kerran kaksinkamppailussa.

Raitalan piilossa oleva potentiaali saattaa viimein realisoitua.

Raitalan liike maalihyökkäyksessä oli loistava. Hän karisti kannoiltaan kaksi vastustajaa ja syötti mainion matalan keskityksen maalille. Yhtä loistavia suorituksia oli Sparvin syöttö Raitalalle keskityspaikkaan ja Kasper Hämäläisen suoritus rangaistusalueella: ensin hämäysjuoksu, sitten juoksu rangaistusalueen poikki ja sijoitus ensimmäisellä kosketuksella maalin nurkkaan.

Nyt puolustuspeli oli organisoitu hyvin. Tosin jo viime syksynä nähtiin, että maajoukkue pystyi pelaamaan päävalmentaja Markku Kanervan komennossa ilman tappioita, kun taktiikka vain napsahti kohdalleen. Kanerva tunsi pelaajansa, Backelta meni liikaakin aikaa opetteluun.

Jos joku haikailee vielä esteettisesti kauniin pallonhallintapelin perään, odottavan aika käy pitkäksi. Kurinalaisen ja tiiviin puolustuspelin voi nähdä esteettisesti tyydyttävänä jalkapallona, ja se voi tuoda ennen kaikkea tyydyttäviä tuloksia.

”Tämä antaa uskoa tähän touhuun”

Tasapeli Belgiaa vastaan harmitti Suomen maalivahtia Lukas Hradeckya. Tulos oli Suomen kannalta odotettua parempi, mutta viime minuuteilla menetetty voitto otti koville.

Valioliigan Evertonia edustava Romelu Lukaku sysäsi rinnallaan pallon ohi Hradeckyn ja 1–1-tasoituksen tilanteessa, joka oli monien mielestä paitsio.

”Olisi pitänyt vain yrittää vipata pallo yläriman yli tai pois maalilta”, Hradecky moitti itseään.

”Lukaku maalinälkäisenä kaverina oli siellä oikeassa paikassa. Harmittavasti ei ollut meidän äijiä siinä.”

Ennen Belgia-tasapelia Suomi oli hävinnyt päävalmentaja Hans Backen alaisuudessa neljä ottelua.

Hradeckyn mukaan Suomen peli on mennyt niistä otteluista paljon eteenpäin.

Suomen johtomaalin tehnyt Kasper Hämäläinen oli varma, että tasapeli maailman huippumaata antaa ”meille uskoa tähän touhuun”.

”Tämä oli vaikea ottelu. Saimme juosta ja tehdä kaikkemme. Taktiikka osui aika nappiin, ja teimme pelin vaikeaksi Belgialle. He jopa turhautuivat vähän”, Hämäläinen totesi.

”Meillä oli oikeastaan kaksi paikkaa, ja saimme kuitenkin yhden maalin. Keskeltä he eivät tulleet läpi, keskitykset olivat vaikeita meille.”

Suomi pystyi pitämään Backen laatimalla inhorealistisella puolustustaktiikalla Belgian tähtihyökkääjät kurissa.

Backen mukaan valitulla pelitavalla Suomi voi saada tuloksia jopa isoja maita vastaan vieraissa. Hän toivoi ottelun jälkeen, että ”kannattajat näkevät Suomen olevan oikealla tiellä”.

”Jos pitäydymme pelisuunnitelmassa ja teemme töitä 90 minuutin ajan, meillä on mahdollisuus.”

Kurinalaisen puolustuspelaamisen lisäksi Backe hehkutti Hämäläisen osumaa, joka oli ”tyypillinen vastahyökkäysmaali”.

”Se maali oli mahtava. Syötöt olivat häikäiseviä, ja Hämäläisen juoksu oli loistava.”

”On vaikea pysäyttää hyökkääjää, joka tekee tuollaisia juoksuja.”

Kiitosta sai myös maalivahti Hradecky.

”Hän pelasi loistavasti. Tuollaisia maalivahteja tarvitaan. Kun joukkue on paineen alla, hän voi pelastaa päivän.”

Maanantaina Suomi kohtaa toisen EM-turnausjoukkueen ja pelaa Italiaa vastaan Veronassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!