Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiakomitean Nieminen ylistää Muhammad Alia: ”Nuoresta vihaisesta miehestä kasvoi hyväntekijä”

Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen kuvailee perjantaina kuollutta Muhammad Alia myönteisyyttä ja iloa ympärilleen levittäneeksi vaikuttajaksi

Urheilu
 
Muhammad Ali on kuollut
Muhammad Ali on kuollut
Nyrkkeilijälegenda Muhammad Ali, oikealta nimeltään Cassius Marcellus Clay Jr., kuoli perjantaina 74-vuotiaana sairastettuaan pitkään Parkinsonin tautia. Video: Reuters

Muhammad Alin suuruuteen ei olympiakomitean puheenjohtajan Risto Niemisen mukaan vaikuta ainoastaan nyrkkeilylegendan ylivoimainen menestys urheilijana. Nieminen katsoo Alin vaikuttaneen ainutlaatuisella tavalla myös ottelukehien ulkopuolella.

”Se, että pidän häntä kaikkien aikojen merkittävimpänä urheilijana johtuu kehityskaaresta, jonka hän kävi läpi elämänsä aikana ja siitä kokonaisvaikutuksesta, joka hänellä eri aloilla oli.”

Niemisen mukaan Ali oli ensimmäinen urheilija, joka on tiedostanut oman asemansa ja käyttänyt sitä myös muiden hyväksi.

”Nuoresta vihaisesta miehestä kasvoi suuren luokan hyväntekijä ja myönteisen vuorovaikutuksen puolestapuhuja.”

Niemisen mielestä Muhammad Alin kuuluisuus nousi tasolle, jonne kukaan nykyajan tunnetuimmistakaan urheilutähdistä ei yllä.

”Hän otteli eri puolilla maailmaa ja sai yleisökseen sellaisiakin, joita urheilu ja nyrkkeily eivät yleensä kiinnostaneet.”

Alin urheilusaavutuksista Nieminen arvostaa eniten vuoden 1960 olympiavoittoa, jonka aikana Ali oli vasta 18-vuotias ei-ammattilainen.

”Vuoden 1963 jälkeen Ali hallitsi raskastasarjaa teknisellä osaamisellaan viisi vuotta.”

ACTION IMAGES
Muhammad Ali harjoitteli elokuussa 1974 Pennsylvaniassa tulevaa otteluaan George Foremania vastaan.
Muhammad Ali harjoitteli elokuussa 1974 Pennsylvaniassa tulevaa otteluaan George Foremania vastaan.
KEVIN LAMARQUE / Reuters
Yhdysvaltain presidentti George W. Bush (oik.) antoi Muhammad Alille Vapauden mitalin Washingtonissa vuonna 2005.
Yhdysvaltain presidentti George W. Bush (oik.) antoi Muhammad Alille Vapauden mitalin Washingtonissa vuonna 2005.

Kun Ali kieltäytyi osallistumasta Vietnamin sotaan, hän menetti nyrkkeilylisenssinsä. Vuosien tauon jälkeen legenda palasi kehiin vuonna 1974 voittoisalla ottelulla George Foremania vastaan.

Tämän ottelun jälkeen kolmanneksi suurimman etappinsa urallaan Ali saavutti Niemisen mukaan, kun vastustajaksi tuli legendaarisessa Manilan-ottelussa Joe Frazier vuonna 1975. Frazier luovutti, mutta fyysisesti erittäin raskaasta taistelusta tuli kohtalokas myös Alille.

”Hänen olisi pitänyt lopettaa uransa tuon ottelun jälkeen. Hän ei ollut enää entisensä”, Nieminen toteaa.

Hyvän kuvan Alin elämästä ja hänen laajasta vaikutuksestaan saa Niemisen mukaan nyrkkeilyikonin synnyinkaupungissa Louisvillessä sijaitsevassa Muhammad Ali Center -kulttuurikeskuksen museossa.

”Onkohan toista museota, jossa sanansijan saavat myös päähenkilön vastustajat? Museossa puututaan myös vaikeisiin asioihin, eikä legendasta anneta vain ruusuista kuvaa. Tämä kertoo siitä, että Ali oli hyväksynyt omat virheensä.”

Nieminen muistuttaa, että Ali oli urheilu-uransa jälkeen kysytty luennoitsija, joka puuttui erityisesti kansalaisoikeuksiin ja sodanvastaisuuteen.

”Hänestä muodostui karismaattinen kansallinen ikoni, joka oli innostava, älykäs ja hauska puhuja. Hänestä tuli suosittu, sillä hänestä heijastui ympäristöön lämpö, ilo ja ystävällisyys.”

Alin ammattilaisuran aikaisella uhoamisellakin oli Niemisen mukaan yksilötasoa laajempi tarkoitus.

”Itsestään käyttämillä ylisanoilla hän kertoi muille mustille, että heidän ei pidä olla harmaata massaa ja piiloutua, vaan että mustakin voi olla kaunis. Tällä oli suuri itsetuntoa kohottava vaikutus kokonaiselle sukupolvelle. Ali nousi tällaisissa asioissa maailmanmestarirooliinsa yli.”

Ali tavoitti suuria yleisöjä sekä kehässä että sen ulkopuolella ollessaan.

”Hän oli erittäin sanavalmis, ja hänellä oli kyky tavoittaa toiset ihmiset. Huumorintaju ja älyn terävyys säilyivät hänellä loppuun asti, samoin sosiaalisen vastuun tunne.”

”Ali tuli hyvin toimeen lasten kanssa, ja tietynlainen lapsekkuus näkyi myös hänen nyrkkeilyssään.”

Nieminen arvelee Alin saaneen myös otellessaan yleisön puolelleen suurelta osin yleisinhimillisen asenteensa ansiosta.

Nieminen muistuttaa, että nyrkkeilylegenda on jättänyt jälkensä myös amerikkalaiseen journalismiin ja taiteeseen. Alista on kirjoitettu ehkä enemmän kuin kenestäkään muusta huippu-urheilijasta. Lisäksi hän on ollut satojen kameroiden valovoimainen kohde.

Oikaisu kello 16.34: Joe Frazierin ja Mohammad Alin Manilan-ottelu oli vuonna 1975 eikä vuonna 1971.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen sanoo Muhammad Alin käyttäneen kuuluisuuttaan myös yhteisen hyvän edistämiseksi.
Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen sanoo Muhammad Alin käyttäneen kuuluisuuttaan myös yhteisen hyvän edistämiseksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!