Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama, Madonna ja Tyson – maailman silmäätekevät muistelevat Muhammad Alia

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
RICARDO ARDUENGO / Reuters
Ihmiset alkoivat kerääntyä sairaalan eteen Scottsdalessa, kun tieto Muhammad Alin kuolemasta tuli julki.
Ihmiset alkoivat kerääntyä sairaalan eteen Scottsdalessa, kun tieto Muhammad Alin kuolemasta tuli julki. Kuva: RICARDO ARDUENGO / Reuters

Muhammad Ali oli kiistatta yksi viime vuosikymmenten tunnetuimmista urheilijoista tai jopa ihmisistä.

Nyrkkeilijän kuoleman myötä sosiaalisen median eri palvelut täyttyivät muisteluista ja Alin merkitystä kuvaavista luonnehdinnoista.

Esimerkiksi Twitterin suosituimmissa aiheissa oli lauantaina useita suoraan Aliin viittaava tunnisteita, joissa kaikissa oli tuhansia viestejä. Tuntojaan purkivat niin tavalliset ihmiset kuin maailmankuulut vaikuttajat, joista moni kutsuu Alia esikuvakseen.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sanoi Alin ”taistelleen oikeiden asioiden puolesta”.

”Taistelu kehän ulkopuolella maksoi hänelle mestaruustittelin ja yleistä arvostusta. Se toi hänelle vihollisia, teki hänestä herjojen kohteen ja vei melkein vankilaan. Mutta Ali seisoi järkähtämättä. Hänen voittonsa auttoi meitä tottumaan siihen Amerikkaan, jonka tunnistamme nyt”, Obama sanoi AFP:n mukaan.

Muhammad Ali kuoli arizonalaisessa sairaalassa lauantain vastaisena yönä paikallista aikaa. Yhdysvaltalaisista poliitikoista ensimmäisten joukossa asiaa ehti kommentoimaan presidentiksi pyrkivä Donald Trump.

Trump kirjoitti Twitterissä Alin olleen aidosti upea mestari ja ”mahtava tyyppi”. Britannian pääministeri David Cameron toi puolestaan esiin myös Alin merkityksen kansalaisoikeuksien puolestapuhujana ja roolimallina.

Yhdysvaltojen entinen presidentti Bill Clinton myönsi Alille kunniamitalin oman kautensa lopulla vuonna 2001.

”Katsoimme hänen kasvuaan nuoruuden röyhkeästä itseluottamuksesta ja menestyksestä aikuisiän uskonnollisiin ja poliittisiin vakaumuksiin, joiden vuoksi hänen piti tehdä vaikeita valintoja ja kestää niiden seuraukset”, Clinton sanoi AFP:n mukaan.

Alin merkitystä rasismin vastaiselle työlle kuvaa hyvin se, että Nelson Mandela piti Alia sankarinaan. Joulukuussa 2013 kuollut Mandela piti toimistossaan valokuvaa, jossa hän oli Alin kanssa sekä omistuskirjoituksella varustettua kopiota hänen kirjastaan.

Ali nostettiin monissa kannanotoissa Mandelan ja Martin Luther King Jr:n rinnalle mustien ihmisoikeuksien puolestapuhujana.

”Hän oli uskomaton, eikä vain ihmisenä, vaan myös ihmisenä, ikoni. Muhammad Alin henkinen perintö, samoin kuin Martin Luther Kingin, voi hyvin. Sen vuoksi Muhammad Ali ei kuole koskaan”, sanoi nyrkkeilypromoottori Don King.

Koripallolegenda Kareem Abdul-Jabbar oli samoilla linjoilla.

”Muhammad uhrasi tieten tahtoen uransa parhaat vuodet seisoakseen pystypäin taistelemassa sen puolesta, minkä uskoi oikeaksi. Näin tehdessään hän sai kaikki amerikkalaiset, mustat ja valkoiset, seisomaan pystypäin”, Abdul-Jabbar sanoi.

Myös poptähti Madonna julkaisi muistosanansa Alista useammassa eri kirjoituksessa. Hän luonnehti Yhdysvaltojen menettäneen Alissa jälleen yhden ”kansallisaarteensa” ja viittasi tällä muusikko Princen kuolemaan huhtikuussa.

Omat muistosanansa kirjoittivat myös lukuisat urheilijat, joille Alin tarina ja esimerkki ovat toimineet esikuvana vuosikymmeniä.

Useissa äänestyksissä 1900-luvun suurimmaksi urheilijaksi äänestettyä Alia muistelivat käytännössä kaikki tämän päivän nyrkkeilysuuruudet Floyd Mayweatherista, Oscar De La Hoyasta ja Lennox Lewisistä alkaen.

Yksi kauneimmista teksteistä oli raskaan sarjan entisen maailmanmestarin Mike Tysonin lyhyt Twitter-kirjoitus.

Jumala tuli mestarinsa luokse. Jää hyvästi suuri ykkönen.

Lauantain mittaan lausuntoja tuli lisää. Brasilian jalkapallosuuruus Pele sanoi Alin olleen hänen ystävänsä, idolinsa ja sankarinsa, jonka kuolema on ”valtava menetys urheilun maailmalle”. Olympialaisten 9-kertainen kultamitalisti Carl Lewis puolestaan muistutti, etteivät Alin vakaumus ja rakkaus saa unohtua.

Alia muisteltiin lauantaina myös islamilaisessa maailmassa. Hän kääntyi islamin uskoon vuonna 1964, juuri ensimmäisen MM-tittelinsä voitettuaan.

Uskontoon liittyy myös yksi Alin viimeisistä julkisista kannanotoista. Hän vastasi joulukuussa 2015 Trumpin ehdotukseen kieltää muslimien pääsy Yhdysvaltoihin kiitellyllä kirjoituksella, jossa hän tekee selvän eron ”todellisten muslimien” ja väkivaltaisten jihadistien välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!