Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain yksi on pian olympiavoittaja

Urheilu
 
Jussi-Pekka Reponen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien urheilutoimituksen toimittaja.

Viime kesänä Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach vieraili Euroopan ainoassa golfin major-turnauksessa Open Championshipissä Skotlannissa.

Mediatilaisuudessa Bach usutti painokkaasti Rion olympialaisiin lähteviä golfin maailmantähtiä asumaan kisojen aikana olympiakylässä, vaikka he normaalisti – ainakin miesten kilpailuissa – majoittuvat luksusluokan hotelleissa.

Kun tuli kysymysten vuoro, Bachilta tiedusteltiin, pääsevätkö myös pelaajien caddiet asumaan kisakylään. Bach ei osannut heti vastata.

Suomalaiseen korvaan kysymys kalskahti oudolta. Välitön ajatus oli, että tietysti pääsevät, mikä ettei?

Seuraavaksi mieleen tuli, että kysyjä taisi olla golfin erikoistoimittaja, joka ei tunne olympiaurheilua.

Golfissa pelaaja ja caddie muodostavat kiinteän kaksikon samalla tavalla kuin jäätanssipari tai soutukaksikko.

Kun kisakylässä asuu urheilijoitten lisäksi ainakin valmentajia, lääkäreitä, fysioterapeutteja ja johtajia, miksi sitten ei caddieita.

Myöhempi tarkistus Suomen olympiakomiteasta kertoi, että caddiet toki pääsevät kisakylään asumaan.

Tapaus on yksi esimerkki siitä, että golfin tulo olympialaisiin sisältää myös jonkinlaisia kulttuurien yhteentörmäyksiä.

Se, mikä on itsestään selvää ja tuttua olympialajeissa, voi olla vieraampaa huippugolfissa.

Joka tapauksessa kilpaileminen olympialaisissa on huippugolfareille enemmän tai vähemmän hyppy tuntemattomaan, useimmille sivuaskel pois mukavuusalueelta mutta ennen kaikkea uusi, erilainen kokemus.

Olympiagolfiin onkin reagoitu monella tavalla. Useimmat ovat täpinöissään, jotkut suhtautuvat varovasti ja muutamat penseästi.

Kaikki eivät näytä ymmärtävän, millainen elämys voi olla tavata muitten lajien tähtiä ja syödä vaikka aamiaista, kun viereisessä pöydässä samoissa askareissa on Usain Bolt.

Tähän mennessä muutama paikkaan oikeutettu maailmanlistan kärkipään mies on ilmoittanut jättävänsä tilaisuuden käyttämättä. Heistä korkeimmalla (7:s) on Australian Adam Scott.

Monet ovat muistuttaneet, että golfin arvokkaimmat kilpailut ovat edelleen neljä vuosittaista major-turnausta.

Niin varmaan onkin, mutta pieni opponointi on silti paikallaan. Major-voittajia on kymmenittäin, mutta elokuun jälkeen vain yksi nainen ja yksi mies voi kutsua itseään golfin olympiavoittajaksi.

Monissa urheilukulttuureissa, kuten varmaan myös Suomessa, se kertoo suurelle yleisölle enemmän kuin titteli major-voittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?