Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

San Jose löysi ryhdistäytyneen NHL-hylkiön googlettamalla

Seurahistorian tärkeimmän maalin tehnyt Joonas Donskoi yllätti kaikki Pohjois-Amerikassa

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Joonas Donskoi pääsi kannujuhliin Kärpissä viime keväänä. Tänä vuonna pysti on haussa San Jose Sharksin paidassa.
Joonas Donskoi pääsi kannujuhliin Kärpissä viime keväänä. Tänä vuonna pysti on haussa San Jose Sharksin paidassa. Kuva: Vesa Koivunen

Joonas Donskoin tämän kauden menestystarina NHL-kaukalossa on loogista seurausta parin vuoden takaisesta päätöksestä.

Kärppien laitahyökkääjä oli pelannut SM-liigaa jo muutaman kauden, mutta teini-iästä odotettua läpimurtoa ei vain vaikuttanut tulevan. Donskoi oli taitava kiekon kanssa, teki silloin tällöin hienoja maaleja varsinkin rankkareista – mutta jotakin puuttui.

Sitten se tapahtui. Lauri Marjamäki tuli Kärppien valmentajaksi ja ensi töikseen hän alkoi opettaa Donskoille ja kumppaneille, miten oikean huippu-urheilijan pitää harjoitella ja elää.

Raahelaislähtöinen Donskoi otti neuvoista vaarin. Laiskasta treenaajasta kuoriutui himoharjoittelija ja tulokset alkoivat näkyä kaukalossa. Marjamäen tuloa edeltäneellä kaudella Donskoi teki vain 14 pinnaa liigassa, mutta käyrä alkoi nousta nopeasti: 37 pistettä kaudella 2013–14 ja 49 pistettä kaudella 2014–15, joka näyttää jäävän pitkään aikaan viimeiseksi Suomen sarjoissa.

Donskoi onnistui hyvin myös viime kevään MM-kisoissa. NHL-uran tiellä oli kuitenkin suuri este. Floridan varaus oli rauennut ”lamavuosien” aikana.

San Josessa oli kuitenkin pantu merkille suomalaisen kehittyminen ja myöhäinen kukkaan puhkeaminen. Seura teki sopimustarjouksen, jonka Donskoi hyväksyi.

”Odotin sopivaa hetkeä lähteä [NHL:ään]. Arvelin, että Sharksissa voisi olla tilaa minun kaltaiselleni nuorelle pelaajalle tasapainottamassa [ikärakennetta]. Mahtava orginisaatio. Olen tosi tyytyväinen, että valitsin Sharksin”, Donskoi sanoi NHL.comin artikkelissa.

Kukaan San Josessa ei käytännössä tuntenut tuolloin 22-vuotiasta suomalaista. Hän oli organisaatiolle arvoitus jonka ratkaisemiseksi veteraanipelaajat ja valmennus turvautuivat Googleen.

Sieltä löytyikin muun muassa näppäriä rankkareita ja muita näytteitä Donskoin taidoista.

Harjoitusleirillä kukaan ei silti odottanut ihmeitä. Etukäteisarvioissa Donskoi oli kuin kuka tahansa nuori eurooppalaispelaaja, joka yrittää läpimurtoaan isoon liigaan, mutta hakee ennen pitkää vauhtia farmista.

”Hän oli paras [nuorten pelaajien] kehitysleirillä, varsinaisella harjoitusleirillä ja harjoitusotteluissa. Hän on ylittänyt kaikki esteet. Hän on todella tärkeä pelaaja meille, emmekä olisi täällä [finaaleissa] ilman häntä”, hehkutti valmentaja Peter DeBoer sen jälkeen, kun Donskoi oli ratkaissut kolmannen finaalin jatkoaikamaalillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!