Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Novak slam – Djokovic voitti Ranskan avoimet ja ylsi harvinaiseen joukkoon

Serbialalainen tavoittelee vielä harvinaista golden slamia

Urheilu
 
GONZALO FUENTES / Reuters
Novak Djokovic voitti Ranskan avoimen tennisturnauksen Pariisin Roland Garrosilla.
Novak Djokovic voitti Ranskan avoimen tennisturnauksen Pariisin Roland Garrosilla. Kuva: GONZALO FUENTES / Reuters

Serbialaisesta Novak Djokovicista tuli sunnuntaina tenniksen historian kahdeksas miespelaaja, joka on voittanut urallaan jokaisen neljästä grand slam -turnauksesta.

Maailmanlistan ykkönen voitti Ranskan avoimen tennisturnauksen finaalissa Andy Murrayn, 29. Djokovic, 29, löi maailmanlistalla toisena olevan skottivastustajansa Pariisin Roland Garros -stadionilla erin 3–6, 6–1, 6–2, 6–4. Ottelu kesti kolme tuntia ja kolme minuuttia.

Djokovic valloitti Ranskan avoimet ensimmäistä kertaa urallaan. Ennen sunnuntaita hän oli päässyt yrittämään turnauksen finaalivoittoa kolme kertaa. Vielä viime kesänä hän joutui taipumaan Sveitsin Stan Wawrinkalle.

”Tämä on erityinen hetki, suurin urallani”, Djokovic kommentoi AFP:n mukaan. ”Tunsin tänään jotain, jota en vielä koskaan ole kokenut Roland Garroksella. Tunsin yleisön rakkauden.”

Kyseessä on Djokovicin urheilullisen perinnön kannalta tärkein yksittäinen turnausvoitto. Se liittää hänet lopullisesti osaksi tennishistoriaa.

Djokovic pääsi nimittäin voittoputkeen, jolle tennistoimittajat ovat kynäilleet nimen ”Novak slam”. Serbi on voittanut nyt jokaisen suurturnauksen yhteen menoon. Wimbledonin ja Yhdysvaltojen avoimet hän vei nimiinsä vuonna 2015, Australian avointen voitto tuli viime tammikuussa.

Tennishistoriassa on hänen lisäkseen vain kaksi miestä, jotka ovat voittaneet jokaisen suurturnauksen putkeen. Don Budge (1938) ja Rod Laver (1962 ja 1969) tekivät sen vieläpä saman kalenterivuoden aikana, mikä on grand slamin virallinen määritelmä.

Kolmikon lisäksi kaikki grand slam -turnaukset ovat voittaneet urallaan Fred Perry, Roy Emerson, Andre Agassi, Roger Federer ja Rafael Nadal. Heistä vain Agassi liittyi ryhmään Djokovicia vanhempana.

Yhteensä voittoja grand slam -turnauksissa hänellä on nyt 12 kappaletta. Menestys näkyy myös pankkitilillä; Djokovic kasvatti Pariisissa uransa palkintorahasumman yli sadan miljoonan euron haamurajan.

Murray aloitti sunnuntain finaalin väkevästi ja onnistui kahdella syötönmurrolla voittamaan ensimmäisen erän. Hänen ykkössyöttönsä toimi, vaikka pelaajan aitiossa häärinyt toimittaja saikin skotin huomion ajoittain herpaantumaan. Kämmenvirheiden kanssa takellellut Djokovic vaikutti hermostuneelta.

Toiseen erään asteli kuitenkin täysin eri serbialainen. Massakentällä pysäytyslyönteihin luottanut Djokovic huokui uutta rauhallisuutta. Samalla Murrayn ykkössyöttö alkoi takellella ja hänen vastustajansa nousi nopeasti johtoon.

Sitä mukaa, kun Djokovicin pelillinen dominointi yltyi, hiipui Murrayn liike. Ehkä miehestä näkyi, että hän oli pelannut turnauksessa peräti viisi tuntia enemmän kuin vastustajansa.

Lopulta Djokovic vei kolme erää elegantin ylivoimaisesti. Murray ei enää onnistunut vastaamaan pelin alun lupaukseen huippuluokan tennisnäytelmästä, vaikka sisuuntuikin viimeisen erän 2–5-tilanteessa. Lopulta toinen ottelupallo toi Djokovicin himoitseman tuloksen.

Djokovic ja Murray ovat toisilleen läpikotaisin tuttuja vastustajia. He ovat kohdanneet yhteensä 34 kertaa, joista serbi on vienyt 24. Keskinäiset grand slam -finaalivoitot ovat nyt Djokovicille 5–2. Murray hävisi finaaliottelun maailmanykköselle myös viime tammikuussa Australiassa.

”Se, mitä Novak on saavuttanut kuluneen 12 kuukauden aikana on ilmiömäistä. On uskomaton saavutus voittaa kaikki grand slam -turnaukset vuoden sisään”, Murray kehui tappionsa jälkeen. ”Henkilökohtaisesti oli kurjaa hävitä tämä peli.”

Djokovic on ensimmäinen miespelaaja 24 vuoteen, joka on napannut kaksi ensimmäistä kiinnitystä saman kalenterivuoden grand slamiin. Tänä vuonna hänellä on mahdollisuus jopa niin kutsuttuun golden slamiin.

Sen saavuttaakseen pelaajan tulee voittaa jokainen neljästä suurturnauksesta ja kruunata suorituksensa kaksinpelin olympiakullalla. Rion olympialaiset kilpaillaan elokuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?