Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilun rahankäyttö mullistuu, kun mokkapaloja leipovat juristiäidit hermostuvat

Urheilu
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Antti Pihlakoski toimi Suomen Urheiluliiton puheenjohtajana vuosina 2006–12.
Antti Pihlakoski toimi Suomen Urheiluliiton puheenjohtajana vuosina 2006–12. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Suomalaisen huippu-urheilun piirissä ollaan huolissaan eikä syyttä.

Urheilupäättäjät joutuvat vakavissaan pohtimaan, kuinka suuren talous- ja imagotappion viime viikkojen uutiset sen rahankäytöstä lopulta aiheuttavat.

Kyse on taitekohdasta. Jos joku haluaa kyseenalaistaa huippu-urheilun oikeuden valtion sille nykyisessä laajuudessa maksamiin avustuksiin, on siihen nyt hyvä tilaisuus.

Opetusministeriö perii tekemänsä taloustarkastuksen perusteella Olympiakomitealta 400 000 euron tukia takaisin.

Olympiakomiteaan fuusioitavan Valon tarkastuksen tuloksista saadaan tietoa syksyllä. Myös Valo voi joutua palauttamaan takaisin saamiaan avustuksia. Sen jälkeen tarkastusvuorossa ovat muut keskeiset urheilujärjestöt.

Urheilun huolimattomasta rahankäytöstä kertoi myös viime perjantain Ilta-Sanomat. Lehden mukaan Suomen Urheiluliitto (SUL) kärsi vuonna 2012 Olympiastadionilla järjestetyistä EM-kisoista 3,6 miljoonan euron tappion. Summa on huomattavasti suurempi kuin on aiemmin kerrottu.

Kaiken lisäksi opetusministeriö joutui pelastamaan SUL:n todennäköiseltä konkurssilta myöntämällä sille yli miljoona euroa ylimääräistä tukea veikkausvoittovaroista.

EM-kisat tiedettiin ennalta suureksi riskiksi, koska samana kesänä järjestettiin Lontoon olympialaiset. Silti SUL halusi kisat puoliväkisin Suomeen, vaikka monien huippu-urheilijoiden tiedettiin säästelevän itseään olympialaisiin.

Koko totuus kisojen taloudellisesta epäonnistumisesta paljastui vasta nyt. Tappioita on mahdoton kaunistella.

Jännetuppitulehdus olisi varma, jos 3,6 miljoonan euron summan pudottelisi alas Olympiastadionin tornista 20 euron seteleinä.

Yhden setelin sekuntivauhdilla rahojen hävittämiseen kuluisi tällä tavalla 180  000 sekuntia eli yli kaksi vuorokautta. Kisaorganisaatiolla ei mennyt juuri kauemmin. Käytännössä se hassasi summan viidessä päivässä.

Näiden uutisten jälkeen ei ole ihme, jos huippu-urheilun päättäjät ovat varpaillaan. Huippu-urheilun oikeutta nykyisiin avustuksiin ei ole vielä laajasti kyseenalaistettu, mutta se päivä voi tulla pian.

Varmasti jo nyt moni mokkapaloja urheiluseuran puhvettiin leipova juristiäiti pohtii, jakautuvatko rahat oikein huippu-urheilun, juniorien tai vaikka harrasteliikunnan kesken.

Kun tarpeeksi moni haastaa nykyisen toimintatavan, on koko systeemi perinpohjaisten uudistusten edessä. Se ei olisi välttämättä huono asia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!