Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paralympiatoivo Liisa Lilja kaatui pyörällä ja mursi leukansa: ”Kolme raajaa on edelleen tallella”

Urheilu
 
Janne Järvinen / HS
Liisa Lilja pyöräilee ilman proteesiaan. Kuva vuodelta 2014.
Liisa Lilja pyöräilee ilman proteesiaan. Kuva vuodelta 2014. Kuva: Janne Järvinen / HS

Uinti ja pyöräily ilman proteesia

 Triathlon on Riossa ensimmäistä kertaa mukana paralympialaisten ohjelmassa. Paratriathlonin kansainvälisissä kilpailuissa matkat ovat samat kuin vammattomien ns. sprinttimatkalla: uintia 750 metriä, pyöräilyä 20 km ja juoksua 5 km.

 Paratriathlonissa on viisi kilpailuluokkaa, joista Riossa kilpaillaan kolmessa. Jokaiseen luokkaan pääsee kymmenen naista ja kymmenen miestä.

 Liisa Lilja ui ja pyöräilee ilman proteesia. Juoksussa hän käyttää siihen tarkoitettua proteesia. Vaihdot lajista toiseen ovat myös tärkeä osa suoritusta. Lilja kiinnittää proteesin alle 20 sekunnissa.

Suomen paralympiajoukkueeseen Rion kisoihin valittu paratriathlonisti Liisa Lilja loukkaantui pahannäköisesti Vantaan triathlonissa sunnuntaina.

Lilja menetti pyöränsä hallinnan, törmäsi ratamerkkiin ja kaatui. Häneltä murtui rytäkässä leuka, minkä lisäksi hampaita katkesi ja kasvoihin ommeltiin lukuisia tikkejä.

Vauhtia tapahtumahetkellä oli Liljan mukana yli 30 kilometriä tunnissa.

”Vaihdettiin pyörään sähkövaihteet pari päivää sitten, ja niitä oli tarkoitus testata Vantaalla. Otin vähän tiukemman kirin, ja tapahtui joku error. Pyörä meni ihan lukkoon. En pystynyt polkemaan, ja sitten pyörä lähti hallinnasta”, Lilja kertoo.

”Olo on oikeastaan huojentunut, kolme raajaa on edelleen tallella. Onneksi ei murtunut luita, ja tuli vain kosmeettisia haittoja.”

Liljan toinen oikea jalka amputoitiin luusyövän ja sairaalabakteerin seurauksena hänen ollessa 10-vuotias. Juokseminen sujuu proteesin avulla, mutta uinnissa ja pyöräilyssä hän ei sitä käytä.

”En saisi tuotettua sillä mitään lisävoimaa, joten proteesi olisi vain lisäpaino, josta olisi haittaa.”

”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kaaduin pyörällä.”

Lilja saavutti hopeaa Portugalin EM-kisoissa toukokuun lopussa. Arvokisojen kesässä seuraavana olisi vuorossa MM-kisat heinäkuussa Hollannissa ja Rion paralympialaiset syyskuussa.

Kilpailukausi ei näillä näkymin ole vaarassa, mutta parin viikon päässä odottava maailmancupin päätösosakilpailu on vaakalaudalla.

”Toivottavasti näistä selvitään ja pääsen mukaan. Maailmancupista tulee pisteet vielä mukaan Rion pistelaskuun, joten sitten olisi itselle täysi varmuus Rion paikasta”, kisoihin nimetty Lilja toteaa.

Hän vaihtoi uinnin triathloniin vasta pari vuotta sitten, ja vähäinen lajikokemus onkin suurin uhka kärkisijoituksille maailman kovimpien kanssa kilpailtaessa.

”Tavoitteena on olla Riossa urani parhaassa kunnossa. MM-kisoissa olin viime vuonna neljäs, joten sielläkin tavoitteena on mitali.”

”Riossa sijoitus voi olla mikä vaan kolmannen ja kuudennen väliltä, eikä kärkikaksikkokaan mahdoton ole.

”Jokaisesta kisasta lähden hakemaan voittoa. Toinen sija on pettymys, joku on sen kisan silloin voittanut.”

Jussi Partanen
Juoksu on ainoa laji, jossa proteesi on käytössä.
Juoksu on ainoa laji, jossa proteesi on käytössä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!